محمود فرشیدی

 تغییر در نظام آموزشی آموزش وپرورش که به تازگی در شورای عالی آموزش و پرورش تدوین شده است و گویا به حذف مقطع راهنمایی شده است . به اقدام شکلی می ماند که به نظر به محتوای آن باید توجهی نشان داده شود .می دانیم که قالب نظام آموزشی ما را مقاطع تعریف می کنند .دوره های 3 ساله ، 4 ساله ،5 ساله راهنمایی ،دبیرستان و ابتدایی که می توان در این بین 3 ساله راهنمایی را هم از مهمترین مقاطع تحصیلی دانست .که در این سالها در بین دانش آموزان کاملا مرسوم بوده است . بنابراین می توان اظهار کرد که همه این مقاطع غالب هستند آنچه که اهمیت دارد محتواست .در حقیقت همه کارشناسان در حوزه آموزش و پرورش به دنبال تحول بنیادین هستند و هدف از تحول بنیادین این است که ما محتوای برنامه های آموزش و بر نامه ها ی پرورشی را دگرگون کنیم تا شاید به هدف مطلوب نائل آییم .دگر گونی که باید بر اساس زیر بنا و هدف روشن و مشخصی باشد که از معارف اسلامی ما الهام گرفته باشد و با مبانی اعتقادی ما هم تراز شود .خوب است که در ابتدا فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی را طراحی کنیم و آن رابه تایید عالی ترین مراجع و مقام نظام برسانیم و سپس براساس این فلسفه اقدامات بعدی را در زمینه تغییر و تحول انجام دهیم .
در صورتی که چنین نباشد می توان بدون شک اظهار کرد که اقدامات به صورت شکلی و صوری و ساختاری است و محتوایی نیست . بهتر است اول محتوای مورد نظر بررسی شود وبعد به سرعت برای عملیاتی کردن و اجرایی کردن آن تصمیم گرفته شود . مانند تهیه یک لباس برای شخصی تا ندانیم آن انسان دارای چه شخصیتی است نمی توانیم برای ظاهر آن لباسی را خریداری نماییم . این نکته را می توان در این تصمیم گیری لحاظ کرد که به نظر من اصلا لحاظ نشده است .
پیش از این نیز مقام معظم رهبری درباره چگونگی انجام اقدامات زیر بنایی در آموزش و پرورش تاکید کرده بودند . اما در این تصمیم گیری اثری از اقدام زیر بنایی نیست .
برای این تغییر ساختار می بایست در ابتدا 4 میلیون دانش اموزی که در مقطع راهنمایی مشغول تحصیل هستند در نظر گرفته می شدند . در این میان ما با تغییر محتوایی کتابها و حتی ساختار آموزشی و آماده سازی معلمان روبه رو هستیم . به هر حال برای رسیدن به چنین تحول بنیادینی باید گام به گام جلو رفت و نمی توان این مسئله را در یک مرحله اجرایی کرد . امر تعلیم و تریبت امری پیچیده و دراز مدت است .ما پیش از این تجربه تلخ نظام جدید را در دبیرستان داشتیم که البته با انگیزه حذف کنکور تدوین شد .اما کنکور حذف نشد و دانش آموزان در این دوران با مشکلات بسیاری رو به رو شدند . بهتر است در اینجا یاد آور شوم که برای هر تغییرو تحولی در آمورش و پرورش باید فلسفه ای روشن را در ذهن داشت و کارها را به صورت تدریجی و دراز مدت انجام داد . باید بدانیم که در این امر حق حدس و خطا نداریم و هر گونه تغییری را باید از پایه انجام دهیم .
وزیر اسبق آموزش و پرورش در ابتدای دولت نهم

منبع: خبرآنلاین