سیدصادق روحانی: خیلیها بر این باورند که مشکل تحریمهای ایران، گره پرونده هستهای و خیلی از مشکلات دیگر سیاست خارجی ایران از جای دیگری آب می خورد و آن رابطه ایران و آمریکا است.
پس از اعلام نام حسن روحانی به عنوان پیروز انتخابات ریاست جمهوری امیدهای زیادی برای گشایش این بن بست سیاست خارجی ایران به وجود آمد. البته امیدهایی به مراتب واقعیتر از آنچه که درباره پیشینیان روحانی به وجود میآمد چراکه روحانی از اول اعلام کرده بود که هر حرکتی در سیاست خارجی نیازمند یک اجماع در داخل است و گفته بود که او توانایی اجماع سازی دارد.
امروز خبری منتشر شد مبنی بر اینکه پادشاه عمان که قرار است آخر هفته به تهران بیاید میانجیگری بین ایران و آمریکا را در دستور کارخود دارد.(ایـــنــجـــا) در همین حال روز گذشته دولت آمریکا اسنادی را منتشر کرد که نشانگر دست داشتن این کشور در کودتا 28 مرداد سال 32 بود. (ایـــنـــجــــا) البته حجت الاسلام حسین سبحانی نیا عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درباره انتشار این اسناد تاکید کرد: مشکلات میان ایران و آمریکا به صرف این گونه اقدامات حل و یا کم رنگ نمی شود بلکه آمریکا باید در عرصه عمل و در مجامع بین المللی این موضوع را ثابت کند.(ایــنـــجـــا)
در همین حال امروز مصاحبهای از علی اکبر ولایتی مشاور امور بین الملل رهبری انقلاب منتشر شد. آقای ولایتی در این مصاحبه اعلام کرده است که رهبری ایران معتقد است که انجام مذاکرات چند و دوجانبه با کشورهای غربی میتواند به پیشرفتهایی منجر شود.(ایــنــجــا)
مسئله سفر سلطان قابوس به تهران در نشست خبری امروز سخنگوی وزارت خارجه با خبرنگاران نیز مطرح شد و عراقچی در اینباره گفت: سلطان محترم عمان پس از انتخاب آقای روحانی پیغام داده بود که علاقهمند است اولین میهمان خارجی ایشان باشد؛ گرچه نتوانستند به دلیل تلاقی مراسم تحلیف آقای روحانی با عید سعید فطر در این مراسم شرکت کنند، اما یکی از مهم ترین مشاورین خود را به تهران فرستادند.
عراقچی با بیان اینکه سفر هفته آینده سلطان عمان در همین راستا تنظیم شده است، افزود: روابط ایران و عمان، روابط بسیار نزدیک و مبتنی بر منافع و احترام متقابل است؛ ایران و عمان همواره در دو سوی خلیج فارس همکاری های نزدیکی را داشته اند و دولت عمان نیز همواره رویکرد دوستانهای در روابط با ایران نشان داده و در عمل هم این رویکرد را ثابت کرده است.
ذیل همه این اخبار کاربران خبرآنلاین نظرات خود را درباره رابطه ایران و آمریکا ارائه دادهاند:
کاربران موافق برقراری رابطه با آمریکا |
کاربران مخالف برقراری رابطه با آمریکا |
*ایران اهل گفت و گو نیست و در حال دور زدن میز مذاکره است. مردانه پشت میز مذاکره با امریکا بنشینیم، باج هم ندهیم. مگر روس ها که با امریکای ها رابطه دارند، در حال باج دادن هستند؟ *سلطان قابوس مورد احترام دوطرف ایران و آمریکاست و اولین بار نیست که برای میانجیگری به تهران میآید.ایشان زمان آقای خاتمی هم چندین بار پیغام طرفین را به هم میرساندند ولی هیچ مذاکره ای بهتر و راحتر از مذاکره مستقیم نیست. *در دوره خاتمی، وزیر امور خارجه امریکا، خانم آلبرایت از ایران برای کودتا پوزش خواست، نتیجه چی بود؟ ما باز گفتیم مرگ بر امریکا. *کجای دنیا، یک طرفه برادری خودشان را ثابت می کنند؟ ما هم قدمی برداریم. یعنی چی بیش از سی سال، با یکی از مهم ترین کشورهای دنیا قهریم؟ *حفظ منافع کشور به معنای این نیست که با یک کشور رابطه نداشته باشیم، بهتر است مسئولان تدبیر و هوشیاری لازم را داشته باشند و با همه دنیا رابطه داشته باشیم. چون منافع همه کشورها در هم گره خورده. در نهایت امیدواریم معاملاتی که ممکن است اتفاق بیفتد به نفع مردم باشد و نه وجود یک نوع تفکر خاص. *من سوالم این است که کشورهای عربی حاشیه خلیج همه مسلمانند و با آمریکا هم رابطه خوبی دارند. آیا ضرر کردند؟ این همه امکانات و رفاه دارند. دنیای الان دنیای زور نیست. همه باید با هم و در کنار هم باشند. *فقط بدانیم ما خدای زمین نیستیم. همه آدمها در برابر خداوند برابرند ما هم مسلمانیم و خدا پرست. باید بیشتر این برابری را اثبات کنیم. امریکا یا هر کشور دیگر مذاهب خاص خودشان را دارند و ما اگر به دینمان ایمان داریم باید کاری کنیم که همه ادیان به سوی ما گرایش پیدا کنند، آن هم نه با جنگ وستیز و شعارهای تو خالی بلکه با تعامل و دوستی. *رابطه با امریکا برای گذر از این وضعیت بحرانی بهترین راه است. دو کشور از قهر ما با امریکا، خوب استفاده می کنند، یکی چین و دیگری روسیه. این ها دوست دارند ما قهر باشیم تا به منافع سیاسی و اقتصادی شان برسند. *برقراری رابطه بر اساس احترام متقابل و حفظ منافع ملی با تمام کشورها نیاز اساسی هر مملکتی است. چرا در این مورد رفراندوم برگزار نمی شود؟ *اول مذاکره است بعد تغییر رفتار نه اول تغییر رفتار بعد مذاکره، همان اول میخواهند به آخر خط برسند. *تا حالا شما یک بار شده بگویید، تسخیر سفارت امریکا کار اشتباهی بوده؟ در جایی که اونا چند بار از دست داشتن در کودتا گفتند و پوزش خواستند. |
*علت تحریم این نیست که ما اهل گفتوگو نیستیم. علت جای دیگر است. زمان خاتمی چرا به ما گفتند محور شرارت؟ می خواهی بگویی صدام و قذافی و مبارک هم اهل گفتوگو نبودند؟ یا می خواهی ایران را با روسیه مقایسه کنی؟ *بهبود رابطه ایران و امریکا کاملا به ضرر منافع کشورهای عربی خلیج فارس است. درست است که رابطه ما با عمان بهتر از بقیه کشور های خلیج فارس است ولی همه آنها یک سیاست کلی را دنبال میکنند و منافعشان کاملا به هم پیوند خورده و مشترک است. *به نظر سخت میآید چون امریکا همان اسراییل است ونظرات اسراییل به امریکا دیکته می شود. *حالا که اسناد کودتای 28 مرداد منتشر شده حداقل یک عذرخواهی کوچک توسط امریکا شاید باعث شروع آب شدن یخها بشود. *ما اگر مرگ بر آمریکا میگوییم مرگ به سیاست های آمریکاست نه مردمش. در ضمن بعد از اون عذر خواهی عملکرد وسیاست آمریکا عوض شد؟ ما اگه در زبان میگوییم مرگ بر آمریکا آنها در عمل میگویند« مرگ بر ایران ». *دوستان عده ای تصور می کنند با برقراری ارتباط با آمریکا همه چیز درست می شود و مشکلات حل میشود ؟ این تصور غلط است. نگاهی به کشورهای دیگر بیاندازید بیشترین عامل نا امنی در منطقه امریکا بوده است. اگر ما با آمریکا ارتباط برقرار کنیم مطمئن باشید امنیت به هم میریزه و دچار یه سری مشکلات می شویم. در کودتای 28 مرداد آمریکا دخالت داشته و در آن زمان پدران ما شاهد یک سری نا امنی از سوی آمریکا بودند و باعث از دست دادن عزیزان مان بودیم. *آشتی هم بکنیم دیگر دلار هفت تومان نمیشود. |
29219