نسرین وزیری: سخنگوی دولت مطلعترین چهره در هر کابینهای است که هم از تصمیمات و مصوبات و برنامههای قوه مجریه خبر می دهد، هم شایعات را تکذیب میکند و هم گاهی خبر ساز میشود. یک مرجع داخلی و بین المللی است که در معرض بیشترین سوالات قرار دارد. چه آن زمان که اهداف و برنامههای انقلاب تازه ایران محل سوال بود و چه اکنون که موضع ایران در منطقه و برنامههستهای کشور بیشترین سوالات خارجی را شامل میشود.
سخنگو بودن شغل پرمسئولیت و پرمخاطرهای است اما بعضا عاقبت خوشی نداشته است. آنچه در پی می آید معرفی نه سخنگوی 11 دولت جمهوری اسلامی ایران است:
عباس امیرانتظام نخستین سخنگو
ماجرا از این قرار بود که پس از تسخیر لانه جاسوسی توسط دانشجویان پیرو خط امام، به استناد برخی از اسناد به دست آمده از سفارت آمریکا علیه امیر انتظام که آن زمان به سفارت ایران در کشورهای اسکاندیناوی منصوب شده بود اعلام جرم شد. وی پس از بازگشت به تهران بازداشت و به اتهام اقدام علیه مجلس خبرگان و انقلاب اسلامی به اشد مجازات محکوم شد اما دادگاه تجدید نظر این حکم به زندان ابد تقلیل داد. البته امیر انتظام در اواخر دهه هفتاد به سبب بیماری و کهولت سن بارها از مرخصیهای طولانی مدت استفاده کرد.
بهزاد نبوی سخنگوی رجایی
او نیز همچون امیرانتظام سروکارش به دستگاه قضا افتاد. آنجا که برخی از نقش وی در انفجار دفتر نخست وزیری و شهادت رجایی و باهنر سخن گفتند و البته پرونده وی مختومه ماند. (قرائتهای حجاریان و هاشمی رفسنجانی از آن ماجرا را اینجا بخوانید). نبوی پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم نیز دستگیر و به شش سال حبس تعزیری محکوم شد.
توکلی و میرحسین موسوی در کسوت سخنگو
توکلی پس از استعفا از این سمت، روزنامه رسالت را بنیانگذاری کرد و سپس به انگلستان رفت و در آنجا مدرک دکترای اقتصاد خود را در سال ۱۳۷۵ از دانشگاه ناتینگهام گرفت.
وی بر خلاف دو سخنگوی پیشین، عاقبتش به دستگاه قضا گره نخورد و حتی در دو نوبت نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد ولی رقابت را به هاشمی و خاتمی واگذار کرد.
هاشمی، دولت بی سخنگو
اگرچه روابط عمومی در دولت سازندگی به چارت سازمانها اضافه شد تا همه نهادها پاسخگو بوده و سخنگو داشته باشند اما کرسی سخنگو در جلسات هیات دولت حذف شد. به این ترتیب اخبار دولت را شخص رئیس جمهور و یا مرحوم حسن حبیبی معاون اول رئیس جمهور اعلام می کردند.
عطاءالله مهاجرانی و رمضانزاده، دو سخنگوی خاتمی
او متولد ۱۳۳۳ در اراک بود و از دانشگاه تهران دکترای تاریخ داشت. او که از موسسین حزب کارگزاران بود در دوران سخنگویی خود بیش از همه در معرض سوالاتی درباره رویکرد اصلاحات در ایران و احتمال مذاکره و رایزنی ایران با آمریکا بود. مهاجرانی پیش از پایان دولت اول خاتمی اگرچه از تیغ استیضاح نمایندگان مجلس پنجم جست اما استعفا داد و سخنگویی را نیز ترک کرد.
او مبدع جلسات منظم هفتگی با خبرنگاران بود و روش نوینی را برای برقراری ارتباط با مردم و رسانهها ایجاد کرد. او نیز در سال 88 پس از انتخابات ریسات جمهوری دهم دستگیر و به شش سال حبس محکوم شد.
دولت پرسخنگو
اگرچه کرسی سخنگو در دولتهای اول تا هشتم یگانه بود اما در دولت محمود احمدینژاد با یک کرسی آغاز و به سه کرسی ختم شد. غلامحسین الهام با سابقه سخنگویی دستگاه قضا و شورای نگهبان، سخنگوی دولت شد. او متولد 1338 در اندیمشک بود و دکترای حقوق از دانشگاه تربیت مدرس داشت.
بخت سخنگویی برای نوبخت
با پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم و تغییر سمتها بسیاری منتظر معرفی سخنگو بودند که گزینههای زیادی برای آن مطرح بود. از محمدرضا صادق تا محمد نهاوندیان. اما نهایتا اقبال محمدباقر نوبخت بلند بود تا سخنگوی دولت اعتدال شود.
او که پیش از انتخابات هم به عنوان سخنگوی ستاد انتخاباتی روحانی بود، متولد 1329 در رشت است و دکترای اقتصاد از دانشگاه انگلستان دارد. او نیز یک سخنگوی چندشغله است. چرا که پیش از انتصاب به عنوان سخنگو، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی دولت شد و از این جهت سمتی مشترک با سخنگوی پیشین دارد.
/2929