روابط دیپلماتیک ایران و آمریکا، رویکرد آتی ایران در عرصه جهانی، مساله سوریه، مذاکرات ایران و 1+5 و همچنین پاره​ای مسائل داخلی در ایران از جمله مشکلات اقتصادی کشور، از جمله مهمترین محورهای نشست خبری روحانی در نیویورک بود.

نسرین وزیری: رئیس جمهور ایران در ساعات پایانی حضور خود در آمریکا در نشستی خبری با حضور ده​ها خبرنگار خارجی حضور یافت. مشروح این نشست را در ادامه بخوانید:

طرحمان برای مذاکرات هسته​ای را در نشست ژنو ارائه می دهیم

حجت الاسلام حسن روحانی در نشست خبری خود در نیویورک خبر داد که ایران طرح خود برای مذاکره با 1+5 را در اجلاس ژنو ارائه خواهد داد. وی ابراز امیدواری کرد که قدم موثری از سوی طرفین برای حل مسائل فی مابین برداشته شود.

معارضین و دولت سوریه باید پای میز مذاکره بنشینند

رئیس جمهور در پاسخ به سوالی که به تلاش​های ایران در زمینه سوریه اشاره داشت، گفت: در سوریه، یک طرف دولت است و یک طرف گروه​های معارض و یک طرف هم گروه​های تروریستی. همه باید کمک به گروه​های تروریستی را قطع کرده و این گروه​ها سوریه را ترک کنند. جامعه جهانی باید روی این گروه های تروریستی بویژه القاعده حساس باشد. تروریسم خطری جهانی است. من معتقدم همه باید در جهت مبارزه با افراطی گری و خشونت و تروریسم پیش رویم. در این مبارزه هیچ کشوری قادر به حل مساله نیست. چون تروریست​ها همچون میکروبی در حال حرکت هستند. باید همه توانمان را به کار بگیریم که جامعه را از این میکروب دور کنیم.

وی تاکید کرد: معارضین و دولت سوریه باید پای میز مذاکره بنشینند. باید فضای امنی در سوریه تشکیل شود و مردم در آن فضای امن پای صندوق رای بیایند و همه از انتخاب مردم پشتیبانی کنند.

روحانی در پاسخ به سوالی که به تفاوت رویکرد وی به جهان اشاره داشت، این تفاوت را در انتخاب مردم ایران خواند و گفت: مردم در انتخابات ایران با انتخاب خود نشان دادند که با افراطی گری مخالفند و خواهان رویکرد اعتدال هستند.

وی با بیان اینکه مردم ایران به برنامه ها رای داده​اند از تعهد دولتش به انجام شعارها سخن گفت و افزود: ما قدم های مهمی در راستای اجرای برنامه​هایمان در این مدت کوتاه برداشته​ایم. دولت بر آزادی بیشتر بخش خصوصی و حمایت از ان و ایجاد فضای مناسب کسب و کار گام برداشته است.

آنچه امروز در اقتصاد ایران می​بینم کمی بدتر از چیزی است که قبلا می​دیدم

حجت الاسلام حسن روحانی در نشست خبری خود در نیویورک در پاسخ به سوال دیگری که به روابط ایران با همسایگانش اشاره داشت، از اهمیت ویژه این ارتباط سخن گفت و با اشاره به دیدارهایش با مقامات کشورهای همسایه و منطقه در حاشیه اجلاس سازمان ملل، اضافه کرد: توسعه روابط سیاسی، اقتصادی و توریسم از مهمترین محورهای مذاکرات ما بود. در حال حاضر روابط توریستی بسیار بالایی با عربستان و عراق داریم. ما به دنیال روابط صمیمانه تر با همسایگان است و این هدف را در دولتمان دنبال می​کنیم. در مورد کل همسایگان و بویژه کشورهای عربی.

وی در پاسخ به سوال وال استریت ژورنال که به وضعیت اقتصادی ایران اشاره داشت از کاستی​های اقتصاد کشور سخن گفت و افزود: من قبل از ریاست جمهوری مسئولیت یک مرکز تحقیقاتی را داشتم و از بسیاری از آمار و ارقام بی خبر نبودم. یکی از مشکلاتی که در انتخابات نیز به آن اشاره کردم، مشکلات اقتصادی بود. پس از مسئولیت ریاست جمهوری بیشتر با این مشکلات آشنا شدم. به مردم قول دادم که بعد از 100 روز گزارشی از واقعیات کشور را ارائه دهم. دولت من متعهد است که همه آمار و ارقام را به صورت شفاف به اطلاع مردم برساند. این کار برای ایجاد اعتماد بیشتر میان مردم است. این کار برای برنامه ریزی بیشتر اقتصاددانان و سرمایه داران ضروری است.

روحانی ابراز امیدواری کرد که فواصل ارائه گزارش​های سخنگوی دولت به مردم کوتاهتر شود و گفت:  اگر بخواهم خلاصه بگویم اینکه، آنچه امروز می​بینم کمی بدتر از آن چیزی است که قبلا می دیدم و می​گفتم. البته مشکلات اقتصادی ما قابل حل است. مردم ایران از دولت ما حمایت می کنند و ما با مشارکت مردم می توانیم هر مشکلی را حل کنیم. امید ما به مردم بیش از مشکلات است. بنابراین آینده ما روشن خواهد بود و مردم در رفاه و راحتی بیشتری خواهد بود.

دنبال بمب نیستیم

وی در پاسخ به سوال دیگری درباره مذاکرات پیشینش با آژانس درباره فعالیت​های هسته​ای در اصفهان، نیز خاطرنشان کرد: من در هیچ مذاکره​ای به اروپایی​ها تعهد نداده بودم که نیروگاه اصفهان را تکمیل نمی​کنیم. ما هیچگاه راه فریب و مخفی کردن را انتخاب نکردیم. شفاف حرف زدیم و شفاف عمل کردیم و به آنچه که گفته​ایم عمل خواهیم کرد. در این دولت هیچ موردی را نخواهید یافت که بر خلاف وعده​هایمان عمل کنیم. ما به صراحت می گوییم که به معاهدات بین المللی و آژانس متعهدیم و شفاف خواهیم بود. ما به صراحت می گوییم که به دنبال بمب نیستیم و ساخت آن را برای خودمان و منطقه خطرناک می دانیم. ما به تمام معاهدات منع سلاح های اتمی پیوسته ایم و هرگز برخلاف آن عمل نکرده ایم. ما در مذاکراتمان به 1+5 می خواهیم نشان دهیم که ما به تعهداتمان پایبندیم و هر دو طرف به هم اعتماد می دهند. امیدوارم این دوره اعتماد دهی خیلی طولانی نشود.

طالبان با فکری نو به عنوان یک تشکل در آینده افغانستان حضور داشته باشد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حجت الاسلام حسن روحانی در نشست خبری خود در نیویورک در پاسخ به سوالی درباره وضعیت افغانستان از لزوم توجه به جایگاه زنان سخن گفت. وی ابراز امیدواری کرد که طالبان با فکری نو به عنوان یک تشکل در آینده افغانستان حضور داشته باشد. چرا که مردم از جنگ و تروریسم خسته شده​اند و در این وضعیت یک فعالیت با ثبات اقتصادی در افغانستان پا نمی​گیرد.

این سفر اولین گام برای رابطه بهتر دو ملت ایران و آمریکا بود

وی در پاسخ به سوالی که به دستاوردهای وی از سفرش به نیویورک اشاره داشت، نیز گفت: ما به دنبال برآود دقیق تر از فضای جهانی پس از شروع به کار دولت بودیم.ما می خواستیم بهترین مسیر و شیوه برای بازسازی منطقه ای و جهانی ایران ترسیم کنیم. در این زمینه موفقیتمان بیش از حد انتظار بود. فکر می کنم زمینه روابط گسترده تر با کشورهای مهم داریم. در مورد امنیت منطقه، سوریه و مساله تروریسم و خشونت در منطقه در مذاکراتمان صحبت کردیم. همچنین برنامه​امان را درباره فعالیت هسته​ای ایران توضیح دادیم تا اعتماد لازم برای طرف​های ما بوجود بیاید. سخت است بگوییم به همه خواسته​هایمان رسیده​ایم. اما آنچه به دست آورده​ام برای یک سفر چهار روزه قابل قبول است و این سفر اولین گام برای رابطه بهتر دو ملت ایران و آمریکا و دیگر نقاط جهان بود. ما باید شناخت دو ملت را نسبت به هم بیشتر کنیم و جلوی تنش بیشتر میان دو دولت را بگیریم و زمینه را برای دستیابی به منافع بیشتر فراهم کنیم.

روحانی در پاسخ به سوال NBC که به مذاکرات ایران و آژانس و انتظارات ایران از 1+5 در راستای کاهش تحریم​ها اشاره داشت گفت: همه کشورها باید بر اصولی با یکدیگر توافق کنند. ما می توانیم به یک طرح و نقشه راه مشترک برسیم. در مذاکراتم با اولاند، چارچوب طرح​های مور نظر ایران را مطرح کردم. ما باید بر اساس اصولی که طراحی می کنیم به اهدافمان برسیم. مثلا ما تجریه سوریه را خطرناک می دانیمو معتقدیم تروریست​ها باید سوریه را ترک کنند و جنگی نباید از سوی قدرت های خارجی در سوریه شکل بگیرد. ما بپذیریم که شرایط مذاکره را باید بین معارضین و دولت سوریه فراهم کنیم.اگر اصول ما مورد توافق طرف مقابل باشد، می توانیم راحت تر به اهدافمان دست یابیم. شرکت ما در هر اجلاسی بدون پیش شرط است.

لحن رئیس جمهور آمریکا متفاوت با گذشته و مثبت بود

وی در پاسخ به سوال دیگری با اشاره به اینکه لحن سخنرانی برخی از مقامات عالیرتبه اروپایی و همچنین سخنرانی اوباما رئیس‌جمهور آمریکا متفاوت با گذشته بود، این موضوع را قدم مثبتی برای حل و فصل مسائل فیمابین ایران و دنیای غرب ارزیابی کرد.

برای دیدار با اوباما مشکلی نداشتیم، فرصت نبود

در ادامه، خبرنگار آسوشیتدپرس درباره عدم استفاده از فرصت دیدار میان روسای جمهور ایران و آمریکا پرسید و روحانی در پاسخ به این پرسش گفت: برنامه مقدماتی برای این کار فراهم شده بود که بین بنده و اوباما دیداری انجام شود و طرف آمریکایی هم برای این دیدار اظهار تمایل کرده بود و ما هم برای این دیدار مشکلی نداشتیم.

وی افزود: اما در برنامه‌ریزی برای نحوه این دیدار به خصوص نتایج دیدار اول، فرصت و زمان کافی نبود و دو طرف قانع بودند که این زمان برای برنامه‌ریزی دیدار دو رئیس‌جمهور شاید کافی نباشد، برای ما نتیجه این گونه دیدارها مهم است. ملاقات در سطح دو رئیس‌جمهور آن هم برای اولین بار خود به خود با پیچیدگی‌هایی همراه است. دو طرف می‌خواستند دیدار کاملا موفق و موثری داشته باشند اما در عین حال به نظرم فضایی که امروز به وجود آمده کاملا با گذشته متفاوت است و البته کسانی که این فضا را به وجود آوردند، در واقع صدای رسای ملت ایران در انتخابات 24 خرداد بود.

وی تصریح کرد: به نظرم اولین قدم در این سفر برداشته شد و آن قدم اجلاس دیروز 1+5 بود که در سطح وزرای امور خارجه برگزار شد، بنابراین در حد فرصت این چند روزه و برنامه‌ای که در طول دو هفته قبل طراحی شده بود، بنده از نتیجه آن راضی هستم، ما قدم‌ها را باید بسیار حساب‌شده و دقیق برداریم.

دولت اختیار کافی را برای اینکه پای میز مذاکره به نتیجه برسد را دارد

روحانی در پاسخ به سؤال خبرنگار راشاتودی مبنی بر اینکه آیا در ایران حمایت لازم را برای پیگیری قضیه هسته‌ای دارید، گفت: من قبلا هم در یک مصاحبه اعلام کردم که دولت اختیار کافی را برای اینکه پای میز مذاکره به نتیجه برسد را دارد و من هم برای این موضوع وزیر خارجه‌ام را انتخاب کرده‌ام و هر نتیجه‌ای که داشته باشد از پشتوانه قوا و مردم خواهد داشت و اساسا مذاکره بدون اجماع داخلی انجام نمی‌شود و دولت در این زمینه اختیار کامل دارد.

در مذاکرات ژنو 2 ایران طرح خود را برای راه‌حل سوریه مطرح می‌کند

روحانی با اشاره با بیان اینکه ما درباره مسئله سوریه با کشورهای همسایه سوریه به ویژه عراق و ترکیه در حال مذاکره هستیم، گفت: در نشست ژنو 2 و در هر فعالیت بین‌المللی دیگری که از ما دعوت شود حضور فعالی خواهیم داشت و در این نشست نیز برای دفاع از مردم سوریه قطعا حضور می‌یابیم.

وی افزود: در مذاکرات ژنو 2 ایران طرح خود را برای راه‌حل سوریه مطرح می‌کند. قطعا راه‌حل سوریه جنگ نیست و کاربرد سلاح‌های شیمیایی را در سوریه قویا ممنوع اعلام می‌کنیم ولی اطلاعاتی داریم که برخی کشورهایی که نیروی نظامی در منطقه دارند از سلاح‌های کشتار جمعی برخوردارند و معتقدیم گروه‌های تروریستی باید سوریه را ترک کنند.

روحانی در پایان سخنانش ابراز امیدواری کرد که توانسته باشد به وسالات حضار پاسخ دهد. اگرچه وقت برای طرح همه سوالات فراهم نبود.

گفتنی است وی در ابتدای این نشست به شرح دیدارهایش در نیویورک و درخواستهای متعدد برای دیدار و گفت و گو و مصاحبه سخن گفت.

/2929

 

منبع: خبرآنلاین