به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین؛ برنامه مناظره جمعه ۱۹ مهر ۹۲ به ازدواج و بررسی دلایل افزایش سن ازدواج اختصاص داشت. میهمانان این برنامه علی مطهری، نماینده مردم تهران در مجلس، محمد عباسی، وزیر ورزش و جوانان در دولت دوم محمود احمدینژاد، حسین باهر جامعه شناس، مهری سویزی، رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانشپژوهان جوان و حجت الاسلام ولی الله نقیپورفر عضو هیات علمی دانشگاه قم بودند.
هرچند که در پایان این مناظره هم مانند دیگر میزگردها و بحث هایی که درباره ازدواج می شود، دلیل روشن و راهکار مناسب برای معضل جوانان وجود نداشت، اما انتقادات علی مطهری به عملکرد وزارت ورزش و جوانان دولت محمود احمدینژاد در حوزه ازدواج و همچنین امار و ارقامی برخی میهمانان از جمله حجت الاسلام نقیپورفر دادند، جالب بود.
در بخشی از مناظره، حسین باهر فرمول طلایی ازدواج ارائه کرد: این فرمول طلایی برابر است با نصف سن مرد به اضافه 6 مساوی با سن زن و این اختلاف سن پسر و دختر است.
همین دستاویز برخی سوالات مرتضی حیدری، مجری برنامه از میهمانان بود. او در جایی از علی مطهری درباره ازدواج فرزندان نمایندگان مجلس پرسید. مطهری درپاسخ گفت: پسر بنده در سن 27 سالگی ازدواج کرده و کمی هم ازدواجش دیر بوده است.
در ادامه حیدری از مطهری پرسید، آیا فرزند شما فرمول طلایی ازدواج را رعایت کرده است یا خیر؟ مطهری در پاسخ گفت: بله، رعایت کرده است چرا که عروس من 22 سال سن دارد.
باهر اما در ادامه گفت: در اینجا بحث فقط در خصوص آغاز ازدواج صورت گرفته است و در خصوص ادامه آن هیچ بحثی مطرح نشده است، ازدواج باید طوری باشد که هم زن و هم مرد در یک زمان از ساحت جنسی خارج شوند.
همین باعث شد مجری خطاب به باهر بگوید: پس شما این فرمول را برای ازدواج اول مؤثر میدانید و ازدواج دوم و سوم را مستلزم رعایت این فرمول نمیدانید.
دراینجا مهری سویزی در واکنش به سخنان حیدری گفت: خواهش میکنم که ازدواج دوم و سوم را اینگونه عادیسازی نکنید.
بعد هم حجتالاسلام نقیپورفر اضافه کرد: اصل با تک همسری است، ازدواج موقت، موقت است. الان جوان مجرد بکر، مشکل ازدواج دارد.
و سپس آماری ارائه داد: هماکنون سه تا چهار میلیون زن مطلقه و بیوه در کشور وجود دارد.
در بخشی دیگر از برنامه علی مطهری با تأکید بر ازدواج به موقع و جلوگیری از بالا رفتن سن ازدواج گفت: این امر به این معنی نیست که برای همه جوانان میخواهیم یک نسخه واحد بپیچیم. در این میان جوانانی هستند که جویای علم هستند و احساس نیازی به ازدواج نمیکنند و اگر این دسته از جوانان دیر به سمت ازدواج بروند مسئلهای نخواهد بود. مسئله اصلی این است که جوانانی تمایل به ازدواج دارند اما به دلیل مسائل فرهنگی، اقتصادی و آداب و رسوم نمیتوانند سراغ این امر حسنه بروند.
او گفت: باید توجه داشت که بزرگانی بودند که دیر ازدواج کردند از جمله میتوان به شهید مطهری که در سن 30 سالگی ازدواج کرد اشاره کرد.
همسریابی و خواستگاری دختران از پسران
اما از بخش های جذاب این برنامه درباره سایت های همسریابی بود. حیدری از سویزی درباره شیوه فعالیت سایت های همسریابی پرسید. او گفت: مأموریت برخی سایتهای همسریابی شکار سوژههای غلط است. برخی اگر بتواند زمینه گفتوگو و مشاوره و شناخت را مانند فرهنگ وساطت نوین در چارچوب شئونات انسانی و حرمتگذاری برای کرامت دختر ایجاد کند، قطعاً مؤثر خواهد بود.
رئیس مرکز پرورش استعدادهای درخشان گفت: فرهنگ وساطت باید احیا شود و از ظرفیتهای موجود نیز استفاده لازم به عمل آید.
درهمین باره حجتالاسلام نقیپورفر گفت: باید از این فرصتها استفاده شود هماکنون 50 درصد مسائل فرهنگی در امر ازدواج دخیل است و باید در دانشگاهها چنین فضاهایی ایجاد شود. باید قدرت انتخاب دخترها افزایش پیدا کند. هماکنون فرصت انتخاب برای دخترها محدود است، باید در سایتها بخش مردمی ایجاد شود.
او گفت: در فرهنگ اسلامی خانم باید ناز کند و آقا نیز ناز بکشد به طوری که باید شاکله شخصیت خانم حفظ شود البته قدرت انتخاب وی باید بالا برود.
اما حسین باهر به سخنان نقیپورفر واکنش نشان داد و بحث ازدواج دختران از پسران را مطرح کرد: هماکنون ما در عمل با ازدواج مدنظر اسلام فاصله گرفتهایم، زن مظهر ناز و مرد مظهر نیاز است و باید فرهنگ در جامعه به نحوی بالا برود که اگر خانمی هم از مردی تقاضای ازدواج کرد این امر بد تلقی نشود.
در ادامه هم علی مطهری گفت: اگر در جایی خانمی از یک آقا خواستگاری کند کسی نمیگوید که وی کار حرامی کرده است اما در فرهنگ این امر جا نیفتاده است، زنی که خواستگاری میکند در آینده مسائل ممکن است به ضررش تمام شود مگر اینکه آقا خیلی فهمیده باشد.
مهری سویزی در واکنش هم در ادامه گفت: باید اولین ازدواج در عالم را الگو قرار داد، خداوند خواستگاری را یاد حضرت آدم داد و حضرت آدم از خدا حضرت حوا را خواستگاری کرد. دختر میتواند خواستار باشد اما نمیتواند اظهارش کند، اظهار چنین امری از جانب مرد مناسب است.
او گفت: خیلی از دخترها و پسرها نمیتوانند هم کف هم را پیدا کنند و در این میان فرهنگ وساطت در محیط مجازی باید فعال شود.
مطهری اما ختم این بخث را چنین گفت: در قانون پیشبینی شده است که به اینگونه مراکز مجوز داده شود، اگر سایتهای همسریابی تحت مدیریت و مسئولیت وزارتخانهای مانند وزارت ورزش و جوانان باشد مردم به آن اعتماد میکنند.
چرا قانون تسهیل ازدواج اجرا نشد؟
یکی دیگر از بخش های برنامه، چالش علی مطهری با محمد عباسی بود. مطهری گفت: قانون تسهیل ازدواج جوانان در سال 1384 و در مجلس هفتم به تصویب رسید که در آن زمان بنده در مجلس نبودم ولی قانون تمهیدات خوبی را برای تصویب ازدواج جوانان پیشبینی کرده است.
او درباره بندهایی از این قانون گفت: مسکن موقت به مدت 3 سال، کمک هزینه زندگی برای زوجهایی که محل درآمد ندارند به مدت 2 سال، تهیه فضاهای مناسب برای جشنهای ازدواج توسط مؤسسات و شهرداریها از مواردی است که در قانون تسهیل ازدواج مطرح شده است. علیرغم اینکه قانون خوب تدوین شده است و مزایای خوبی برای تسهیل در ازدواج جوانان دارد ولی به طور جدی اجرایی نشد.
مطهری گفت: این قانون جنبههای اقتصادی و فرهنگی ازدواج را در بر گرفته است. امروز در شرایط خاصی و با توجه به تحریمهای اقتصادی قرار داریم و مشکلات دو چندان شده است شاید تعویق در اجرای قانون تسهیل ازدواج جوانان کم شدن درآمدهای دولت باشد. ادغام سازمان جوانان با وزارت ورزش یکی از دلایل درست اجرا نشدن قانون تسهیل ازدواج جوانان است.
اما پاسخ اجرا نشدن این قاون را محمد عباسی وزیر پیشین ورزش و جوانان داد. او گفت: قانون تسهیل در ازدواج جوانان در زمانی که بنده در مجلس شورای اسلامی بودم به تصویب رسید و مفاد این طرح قانونی این است که مجلس تسهیل در امور ازدواج جوانان داشته باشد. در حال حاضر دغدغه مهم ازدواج مسائل اقتصادی است. بیشترین مفاد قانون تسهیل در ازدواج جوانان نیز به موضوع مسائل اقتصادی ازدواج پرداخته است.
به گفته او در سالهای گذشته در بودجه مبلغی را به عنوان تسهیل در ازدواج جوانان قرار ندادهاند: در دولت نهم و دهم صندوق مهر برای تسهیل در ازدواج جوانان وامهایی را در راستای این قانون داده است ولی اینکه این صندوق بتواند همان آییننامه اندوخته جوانان را تشکیل دهد علیرغم اثرگذاری که داشته است ولی نتوانسته تأثیر بسزایی داشته باشد. مسکن مهر نیز در تأمین مسکن ارزان برای جوانان که به تازگی تشکیل زندگی دادهاند تأثیرگذار بوده است.
در بخش نخست برنامه درحالی محمد عباسی پذیرفت که به لحاظ اجتماعی، مسائل اقتصادی اثربخشترین عامل در افزایش سن ازدواج بوده است که او در زمان حضور در وزارت ورزش و جوانان بارها تاکید کرده بود که دلیل اصلی افزایش سن ازدواج و ناتوانی جوانان در ازدواج، اقتصادی نیست.
در بخش دیگری از برنامه سوال یکی از بیننده ها از عباسی پرسیده شد: بود و نبود وزارت ورزش و جوانان در کاهش سن ازدواج مؤثر بوده است یا خیر؟
وزیر ورزش و جوانان دولت دهم در پاسخ گفت: هر کدام از این مزایا که برای تسهیل ازدواج در مدارس مطرح میشود آسیبهایی نیز به همراه دارد اما هیچ چیز نباید مانع ازدواج شود. در آخرین روزهای کار من در وزارت ورزش و جوانان توافقاتی با تعدادی از سازمانها انجام شد که بر اساس آن توافقنامه پایداری ازدواج به معاونت امور زنان، آسیبهای اجتماعی ازدواج به سازمان بهزیستی سپرده شد و اگر این تقسیمبندیها انجام شود میتواند اثرگذار باشد.
او گفت: خطاب قانون تسهیل ازدواج وزارت ورزش و جوانان نیست و هر سازمانی باید بتواند این کار را انجام دهد.
چرا اشتغال برای زنان را تبلیغ می کنند؟
در بخشی از برنامه حیدری به این قانون تسهیل ازدواج برگشت و از حجتالاسلام ولیالله نقی پورفر پرسید: آیا با فرض اینکه قانون تسهیل ازدواج به خوبی اجرا میشد آیا باز هم شاهد افزایش سن ازدواج بودیم،
نقیپورفر در پاسخ گفت: قدم اول در اجرایی شدن هر قانون قانونگذاری است و ما در هر رفتاری نیازمند یک پیوست فرهنگی هستیم که متأسفانه هماکنون اهمیت خانواده اتاقهای فکر ما به خوبی تبیین نشده است. کسی که به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری در زمان تبلیغات خود اولویت اشتغال را برای خانمها مطرح میکند مشخص است که تبیین درستی در اتاق فکر برای وی انجام نشده است چرا که وقتی خانمها ازدواج میکنند طلبکار و آقایان بدهکار میشوند.
او گفت: همسری و مادری جزو الزامات فقهی نیست و مادری نیز از اصول فقهی به حساب نمیآید. هماکنون متأسفانه در حوزههای علمیه نیز این موضوع به درستی تبیین نشده است وقتی سردمداران آن وحدت رویه و نظر در خصوص مشکلات جوانان ندارند مشکلات ما افزایش مییابد.
به گفته این استاد دانشگاه هماکنون اتاق فکر حداقل های مطلوب در زمینه ازدواج برخوردار نیست و حلقه وصلی برای ارتباط این اجزا با هم وجود ندارد: ما هماکنون در آموزش و پرورش لشکر آقایان و خانمهای مجرد را داریم و این نشان میدهد که اولویت اول ما ازدواج جوانان نبوده است.
او به قانون تسهیل ازدواج اشاره کرد و گفت: من به شخصه درگیر این قانون هستم و در تدوین آن حضور داشتم این قانون با اولویت تشکیل خانواده مطرح شد اما هماکنون بودجهبندیهای ما براساس تشکیل خانواده تخصیص پیدا نمیکند.
دلیل افزایش سن ازدواج
میهمانان برنامه در بخش نخست برنامه هرکدام پاسخ سوال پیامکی برنامه (به نظر شما کدام عامل در تأخیر ازدواج جوانان مؤثر بوده است) را دادند که پاسخ ها را در جدول زیر می بینید؛
نام | اقتصادی | فرهنگی | دلیل |
حسین باهر | - | مسائل اقتصادی بیشتر از مسائل فرهنگی در کاهش وقوع ازدواج تأثیرگذار بوده است. اقتصاد یک شمشیر دولبه است، آنکه خیلی فقیر است آسیب میبیند و آن کس هم که خیلی غنی است هم به مشکل بر میخورد چرا که یکی درد بیکاری و دیگری درد بیعاری دارد. وقتی میگویم اقتصاد به این دلیل است که بنیان فرهنگ را اقتصاد شکل میدهد و قران صراحتا در این موضوع عنوان کرده که اگر ازدواج به تأخیر بیفتد به دلیل مسائل مالی است و خدا در این زمینه کمک میکند. از سوی دیگر مسئله تجمل و تکثر مطرح است، زیربنای سلامت و مرض جامعه اقتصاد است و فرهنگ و اجتماع و عرفان روبنای جامعه است. در حال حاضر پیش از 60 درصد جوانان حداقل مدرک لیسانس دارند اما در واقع چند درصد آنها کار دارند؟ چند درصد به کشورهای مختلف برای اشتغال مراجعه میکنند؟ این یک مسئله است که ما باید برای آن مکانیزمهای عملی مناسبی را ارائه دهیم. ما برای پسرهایی که آمادگی ازدواج دارند اولویت اشتغال را ایجاد کنیم و یا معافیت از سربازی بگذاریم. چرا که خود ازدواج به نظر من یک نوع سربازی است. |
|
حجت الاسلام ولی الله نقیپورفر | - | حداقل 60 درصد مسائل فرهنگی و 40 درصد مسائل اقتصادی باعث بالا رفتن سن ازدواج جوانان شده است. در بحث فرهنگی ابعاد آموزشی مشاوره گام به گام و همسریابی و در ابعاد اقتصادی، تأمین مسکن، حداقل درآمد ماهیانه و دسترسی به امکانات زندگی مورد توجه است. اگر نقص کار ما مسائل فرهنگی است باید بگویم در بحث مشاوره نیز تاکنون خوب عمل نکردهایم و متأسفانه در کشور دکترای خانواده نداریم در حالی در کشور آمریکا این نوع تخصصها وجود دارد. بنابراین در الزامات فرهنگی تشکیل خانواده نیز نقصهایی وجود دارد. |
|
مهری سویزی | - | مسائل فرهنگی نقش بیشتری در افزایش سن ازدواج دارد. من معتقدم سر راه پسرها مشکل اقتصادی و بر سر راه اقتصادی مشکلات فرهنگی وجود دارد. دخترها باید از نظر بینش و تفکر واقعگرایانهتر به زندگی نگاه کند و کمتر به دنبال وسایل و امکانات خاص باشند. تجربه ثابت کرده کسانی که بیش از ازدواج به دنبال بهترین آرایشگاهها سالنهای پذیرایی و عکاسیها بودند پس از ازدواج به دنبال بهترین وکیلها برای طلاق رفتهاند. برای حل مشکل اقتصادی پسرها باید کارآفرینی ایجاد شود. ما از سال 84 تا الان قانون داریم اما این قانون باید اجرایی شود تا نتیجه اصلی را شاهد باشیم و اگر نخواهیم از تمام ظرفیتها استفاده کنیم مشکل ما همچنان ادامه خواهد داشت. ما باید به فکر بالا رفتن بینش دخترها باشیم اگر دانش بالا رود اشکالی ندارد اما مشکل این است که بینشها درست نیست برای مثال دخترها میگویند ما نمیتوانیم با مدرک فوقلیسانس در خانه آبگوشت درست کنیم این یک بینش غلط است. ما باید روی توقعات و نگرشها الگوسازی درستی داشته باشیم الگوهای اجتماعی از جمله رسانه قدرتتأثیرگذاری زیادی دارد اما متأسفانه تاکنون رسانهها چه تعداد ازدواج آسان و سعادتمند را به نمایش گذاشتهاند. رسانه زندگیهایی را نشان میدهد که حتی خانوادههای چندین سال قبل هم حسرت آن را میخورند چه برسد که نسل جوان که میخواهد زندگی تشکیل دهد. ما در دوران جنگ وضع اقتصادی مناسبی نداشتیم و حتی خانواده ها با کوپن جهیزیه تهیه میکردند اما روند ازدواج اینگونه نبود. |
|
محمد عباسی | - | از بعد مسائل اجتماعی میتوان گفت که فرهنگ دغدغه مهمی است اما از نگاه جوانان باید گفت که مسائل اقتصادی اثربخشتر جلوه کرده است. پرداختن به مسائل مهم فرهنگی و پایهای میتواند بسیاری از دغدغهها را حل کند و شرایط اقتصادی را نیز رونق بخشد. به لحاظ اجتماعی، مسائل اقتصادی اثربخشترین عامل در افزایش سن ازدواج بوده است. در حقیقت وقتی میگوییم جوانان از ازدواج استقبال نمیکنند مردم گمان میکنند که تنها مشکل اقتصادی است در حالی که تحصیل نیز موجب افزایش سن ازدواج میشود. هماکنون طلاق در نقاط ثروتمند بیشتر از نقاط ضعیفنشین است و بهتر است دانشگاهها به جای اینکه مبحث کنترل جمعیت را مطرح کنند بحث آسانسازی ازدواج را در دستور کار قرار دهند. |
|
علی مطهری | - | من معتقدم علت اساسی افزایش سن ازدواج بیشتر فرهنگی است اگر چه انتخاب یکی از این دو بسیار مشکل است اما مسائل فرهنگی تأثیر بیشتری دارد. سن ازدواج در دو سال اخیر نسبت به چهار سال گذشته افزایش یافته است. از نظر من این امر در کنار علل اقتصادی از علل فرهنگی ناشی میشود. باید توجه داشت که در دوره جنگ نیز سختی وجود داشت و نمیتوان همه مسائل را ناشی از محدودیتهای اقتصادی دانست چرا که هم اکنون در طبقه مرفه نیز سن ازدواج بالا رفته ضمن آنکه آمار طلاق نیز در این طبقه بالا است. عوامل دیگری مثل گرایش به فرهنگ غرب و دور شدن سبک زندگی اسلامی و آزاد شدن راههای دسترسی به جنس مخالف از مهمترین علل افزایش سن ازدواج است البته در این میان آداب و رسوم نیز نقش قابل توجهی دارد. |
در جدول زیر مهمترین اظهارات میهمانان در بخش نخست برنامه مناظره را می بینید؛
نام | اظهار نظر |
حسین باهر جامعهشناس | این موضوع بحث جالبی است که میتوان حل آن را حماسه فرهنگی عنوان کرد. با مشکلات ازدواج آشنا هستیم. شخص موقعی به شخصیت تبدیل میشود که زوجیت اتفاق بیافتد. جریان انسانیت حتماً باید از مسیر ازدواج طی شود و ازدواج یک امر ضروری و قاعدهای برای هستی است. باید پرسید؛ چرا در بین جوانان ازدواج کم و طلاق زیاد شده است؟ 40 دلیل برای این موضوعات میتوان مطرح کرد که در این برنامه تنها به بُعد فرهنگی و اقتصادی اشاره شده است. مسائل اقتصادی به خصوص مسکن موضوع مهمی است که حرف اول را در ازدواج میزند و جوانان باید نهایتاً با حمایت پدر و مادر یک زندگی مشترک را آغاز کنند. مسئله فرهنگی نیز باید مورد توجه قرار بگیرد و در این موضوع ماهوارهها متأسفانه بسیار مؤثر در امر ازدواج و مسائل اجتماعی هستند. |
حجت الاسلام ولی الله نقیپورفر عضو هیات علمی دانشگاه قم | در منطق اسلام جامعه سالم مساوی با خانواده سالم است. انسان سالم محور توسعه پایدار است اما کلیت این موضوع از سوی اسلام مورد قبول نیست و انسان بدون خانواده بیهویت است و اسلام او را نمیپذیرد. بحث خانواده سه مسئله اساسی از جمله تشکیل، تحکیم و تعالی خانواده را در بر میگیرد و خانواده یک شاخصی برای کنترل تدبیرها است. خانواده در مرکز تدبیرها نقش سرنوشتسازی دارد. اگر از حیث منابع انسانی این موضوع را اسیبشناسی کنیم متوجه میشویم که جوانان چه دختر و چه پسر نقش اساسی را در تعیین سن ازدواج دارد اما در کل محور یک خانواده سالم را زنان تشکیل میدهند. زنان پس از ازدواج در نقش همسری و مادری ظاهر میشوند و در واقع با ازدواج به دو شغل الهی میرسند. اصلاح جامعه باید از خانوادهها شروع شود و تمام سازمانهای اجتماعی در خدمت خانوادهها قرار گیرد. مدیران ما در این زمینه نقش حیاتی دارند و در سرنوشت جامعه موثر هستند بنابر این اولین تحول و انقلاب فرهنگی باید در ذهنیت اتاقهای فکر ما صورت گیرد. برای مثال یک نمونه روشن وجود دارد که ما پیشنهاد دادیم باید وزارت جوانان، زنان و خانواده داشته باشیم اما مسئولین بدون هیچ جوابی وزارت ورزش و جوانان را تاسیس کردهاند در صورتی که ورزش اولویت جوانان ما نبود. |
مهری سویزی، رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانشپژوهان جوان | خوشبختانه خانواده مداری یکی از ارکان ارزشی خانوادههای ایرانی است. خانواده یک پیوند عاطفی و حقوقی است و از آنجا که اساس عالم بر تربیت انسان نهاده شده است خانواده و پرداختن به خانواده نقش مؤثری در تربیت انسان ایفا میکند و ورود به خانواده با ازدواج آغاز میشود. باید جوانان را به امر ازدواج تشویق کنیم چون هم اکنون معاشرتهای نابجا و دوستی با جنس مخالف ارزان، آسان، فراوان و در مقابل آن تشکیل خانواده سخت، گران و دشوار است. ما باید کاری کنیم تا تشکیل خانواده سهل و آسان انجام گیرد و به صورت یک نهضت ملی آن را پیگیری کنیم. 7 عامل در کاهش ازدواج بین جوانان مؤثر است معاشرتهای غلط با جنس مخالف باعث شده است که زمینه ازدواج بین جوانان کاسته شود و همچنین افزایش طلاق فضای ناامیدی را بین جوانان ایجاد میکند. هجوم ماهوارهها، سایتها و فضای مجازی، کمبود الگوی آسان ازدواج و سعادتمند از دیگر علل کاهش تمایل به ازدواج در بین جوانان است. فیلم کوتاهی که در ابتدای برنامه پخش شد به خوبی آسانسازی ازدواج را نشان میدهد که باید در جامعه ترویج شود و جامعه نیز از تشکیل چنین خانوادههایی حمایت کند. بیکاری چشمگیر جوانان و رها شدن گرگ تورم در بین جوانان و بازتاب این ناامنی در تصمیمات مهم زندگی باعث شده است تا گرفتن تصمیم برای امر خطیر ازدواج سختتر شود. باید زمینه ازدواج درست و آسان از طریق رسانه ملی ترویج شود. چرا باید هم اکنون جوانان ما انتظار داشته باشند که زندگی خود را با نمره 20 و داشتن تمام امکانات در آغاز زندگی شروع کنند. |
محمد عباسی، وزیر پیشین ورزش و جوانان | تمامی مؤلفههای تکاملی اهمیت ویژه هر اصل و نسل را نشان داد است، انسان در رکن خانواده یکی از مهمترین عناصر تکامل بشر است. اینکه چنین راه مهمی چگونه طی شود اهمیت دارد و خانواده به عنوان رکن مهمی از جریان اجتماعی که همواره با تقدس همراه بوده وقتی شکل میگیرد که عمدتا بزرگان و علما در آن شرکت میکنند. ازدواج تکلیفی را بر عهده دو زوج جوان میگذارد. البته در این میان این پیوند تکالیفی را نیز بر سایر جریانات اجتماعی میگذارد. در شکلگیری جامعه سالم، ازدواج اگر بتواند مختصات حقیقی خود را داشته باشد، میتواند تکامل بخش باشد. اگر ازدواج آسان صورت گیرد میتواند جامعه را در مسائل دیگر هدایت کند. دغدغههای موجود در مسیر ازدواج قابل تأمل است. |
علی مطهری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس | نسل جوان متعلق به آینده و نسل فعلی متعلق به گذشته است. کشورهایی که به دنبال توسعه هستند سرمایه خود را روی نسل جوان متمرکز میکنند و ما هم باید همین کار را انجام دهیم و به بحث ازدواج توجه ویژه کنیم. قرآن علاقه دو همسر را یکی از نشانههای وجود خدا دانسته اما کلیسا نسبت به ازدواج بدبین است و آن را نامقدس میداند و تنها برای تولید مثل و کاهش رفتار نامشروع با ازدواج موافق است. ازدواج نقش تربیتی زیادی دارد و باعث تکامل زن و مرد میشود همچنین اولین گامی است که انسان از خود دوستی خارج شده و به سمت غیردوستی میرود. مشکل جهانی روابط خانوادگی مختص کشور ما نیست یعنی یک مشکل جهانی است نباید فکر کنیم که تنها کشور ما با چنین مشکلی مواجه است. سست شدن پایه خانواده، کاهش علاقه پدر و مادر به فرزندان، جانشین شدن هوسهای سطحی به جای عشق، نادر شدن وحدت و همدلی بین زوجین از جمله عوارض تمدن امروز است. عواطف انسانی، وحدت و یکدلی روحی در خانوادههای ایرانی و اسلامی وجود دارد اما در غرب خانواده به مثابه یک شرکت تجاری است که سهام آن را با هم شریک میشوند و در سود آن با هم مشارکت دارند و عواطف انسانی در بین آنها کمتر تأثیرگذار است. مسائل خانوادگی در دنیای غرب هنوز حل نشده و در آنجا مشکلات بیشتری وجود دارد. |
4747