سفیر سابق کشورمان در سازمان ملل در گفت و گو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره آینده مذاکرات هستهای ایران با 1+5 گفت: هر مذاکرهای در سطح بین المللی بسیار پیچیده و سخت است، به ویژه اگر این مذاکرات درباره یک بحران یا معضل بین المللی باشد. مذاکرات هستهای ایران نیز به همین شکل است. ما نباید فکر کنیم که موضوعی ساده است و مانند آنچه که عموما از مذاکرات هستهای برداشت میشود گمان کنیم که میتوانیم آن را یک شبه حل کنیم. به عنوان مثال حل پرونده هستهای ژاپن 10 سال طول کشید. همچنین پرونده هستهای کانادا 18 سال طول کشید تا به سرانجام رسید. اما در ایران ما فکر میکنیم که میشود همه چیز را ساده حل کرد. در حالی که اگر اینگونه بود نمیبایست پرونده هستهای ایران هشت سال پیش به شورای امنیت می رفت.
خرم در ادامه افزود: من معتقدم که یک راه طولانی در پیش است اما ما میتوانیم با صبر و متانت این راه را طی کنیم و به نتیجه برسیم. درحالی که اگر عجول باشیم و دائم بر کار مذاکره کنندگان شبهه وارد کنیم نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که نتیجهای حاصل شود.
وی همچنین گفت: مهمترین چیزی که باید به آن توجه شود این است که برای به نتیجه رسیدن مذاکرات نیازمند یک انسجام داخلی هستیم. تا زمانی که همه پشت سر هم از مذاکره کنندگان حمایت نکنیم، بحران هستهای قابل حل نخواهد بود و نمیتوان این راه سخت و صعب العبور را طی کرد. نمیشود که ما دائما مذاکره کنندگان و وزیر امورخارجه خود را زیر سوال ببریم و از آنها انتظار داشته باشیم که بتوانند پرونده هستهای را به نتیجه برسانند. مذاکره کنندگان ما در وهله اول نیازمند اعتماد به نفس هستند و باید خود را نماینده کل مملکت بدانند. آنها نباید حس کنند که هر اقدامی که در مذاکرات انجام میدهند، عدهای در داخل آنها را وطن فروش میخوانند.
خرم ادامه داد: همه نیروهای داخل کشور باید در این موضوع همداستان بشوند و مانند پیکانی باشند که میخواهد رها شود و به هدف برسد. این روشن است که اگر این پیکان در مسیر خود به طوفان بخورد تغییر مسیر خواهد داد و به هدف نخواهد خورد.
این کارشناس مسایل بین الملل مذاکرات هستهای را به یک معادله چند مجهولی تشبیه کرد و گفت: در ریاضی هم زمانی که میخواهند یک معادله چند مجهولی را حل بکنند از روشهای مختلفی استفاده میکنند تا هر یک از مجهول ها را به معلوم تبدیل کنند و در نهایت بتوانند جواب صحیح را به دست آورند. وضعیت مذاکره هم همینطور است. ما باید چند نکته را در نظر بگیرم. اول آنکه باید بدانیم که از بعد خارجی راه طولانی است. نکته دیگر این است که هشت سال پیش یک ساده انگاری در مذاکرات اتفاق افتاد و فکر میکردند اینکه پرونده هستهای ایران از آژانس بین المللی انرژی اتمی به شورای امنیت برود اتفاق خاصی نیافتاده است. اما اکنون میبینیم که پس از 8 سال تحریمهای بین المللی دامن ما را گرفته است. اکنون نیز باید در نظر داشته باشیم که اگر 8 سال طول کشیده که این تحریمها دامنگیر شوند، اکنون نیز همین مقدار طول میکشد که این تحریمها برداشته شوند.
وی تصریح کرد: نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشیم این است که غربیها و 1+5 به دنبال منافع خودشان هستند. این به معنی این نیست که همیشه میخواهند کلک بزنند. ما نباید انتظار داشته باشیم که آمریکا به دنبال منافع ملی ما باشد. مگر ما به دنبال منافع ملی آمریکاییها هستیم که چنین انتظاری از آنها داریم؟
نماینده سابق ایران در سازمان ملل همچنین گفت: کشورهای دیگری مانند ژاپن، کانادا، برزیل، آرژانتین و برخی دیگر از کشورها بودند که برنامه هسته ای خودشان را دنبال میکردند و مانند ما پرونده آنها نیز مطرح شد. اما پرونده هیچکدام سیاسی نشد و به شورای امنیت هم نرفت. این موضوع باعث شد که دیگران هم از سیاسی شدن پرونده هستهای برای دشمنی خود استفاده کردند. ما باید بدانیم که در این مسئله دشمن زیاد داریم. در صدر همه این دشمنان هم اسراییل است. اسراییل نمی خواهد پرونده هسته ای ایران حل بشود، چراکه اگر این اتفاق بیافتد جایگاه ایران در منطقه تقویت میشود و به کشور اول اقتصادی و سیاسی بدل میشود و این مسئله اسراییل را از داشتن جایگاه ویژه در خاورمیانه محروم می سازد.
خرم در پایان تاکید کرد: یک حرکتی از بعد از انتخابات ریاست جمهوری اخیر در کشور ما راه افتاد و مردم با رای خود خواستار تغییر در روند مسئله هستهای ایران شدند. مردم خواستار تغییرات در پرونده هستهای با حفظ دستاوردها توامان با چرخش اقتصاد بودند. اگر مسئله هستهای بر مدار همین حرکت ادامه پیدا نکند به جایی نخواهد رسید. همه ارکان نظام تا بالاترین سطوح هم از این حرکت مردم حمایت میکنند، لذا دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.
29219