روحالله حجازی کارگردان فیلم«زندگی مشترک ...» ضمن اشاره به دو فیلمی که در اکران نوروزی اکثر سینماهای شهرستان را گرفتهاند تاکید کرد: متاسفانه وضعیت نابرابری در اکران نوروزی وجود دارد و هنوز مشخص نیست که فیلم را برای نوروز اکران کنیم.
نمایش و نشست پرسش و پاسخ دانشجویی در مورد فیلم سینمایی «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» با حضور روحالله حجازی کارگردان، هنگامه قاضیانی بازیگر فیلم و سعید قطبیزاده منتقد و اعظم راود راد جامعهشناس در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران برگزار شد.
در بخشی از این نشست اعظم راود راد جامعهشناسی که در این مراسم حضور داشت گفت: فیلم محدودیتهای خاص خود را به لحاظ ماهیت خود فیلم در روایت شدن در یک زمان محدود دارد. ارتباطات بینالمللی، بحث توسعه تحصیلات زنان و شیوه زندگی زنان و نقشی که وسایل ارتباط جمعی دارند همه از عواملی هستند که بر روی روابط بین این دوجنس زن و مرد تاثیر گذاشته است که در فیلم نیز نشان داده شده است.
اعظم راود راد افزود: فیلم به عنوان یکی از مولفههای وسایل ارتباط جمعی روی همین موضوع کار میکند البته فیلم پیشنهادی واقعی را برای واقعیتهای اجتماعی دارد. برخی از منتقدان بر این نظر هستند که فیلم تضاد بین سنت و مدرنیته را نمایش میدهد در حالی که این فیلم سمت سنت ایستاده است و از ورای زندگی مدرن به سنت نگاه میکند. خانواده در این فیلم به عنوان نمادی از سنت از آینه مدرنیته به خودش نگاه میکند. فیلم به طور کلی موضع مشخص در مورد خانواده سنتی و مدرن نگرفته است و ما به عنوان تماشاگر که نماد آن در فیلم نقش کودک خانواده است تا انتهای فیلم مات و مبهوت به روابط آدمها نگاه میکنیم.
در ادامه این نشست، پرسش و پاسخهای دانشجویی مطرح شد که یکی از دانشجویان پرسید آیا نقدی که بر این فیلم وارد است مبنی بر شبیه بودن به یک نمایش رادیویی را قبول دارید و روحالله حجازی در پاسخ گفت: تعاریف مختلفی از سینما هست که یکی این است که هر آنچه بر پرده میبینید سینما ست. لوکیشن محدود که در خیلی از فیلمهای این دوره از جشنواره دیده میشود این اتهام را نسبت به این فیلم وارد کرده است فیلم شبیه نمایش رادیویی است.
قطبیزاده منتقد سینمایی در این مورد اضافه کرد: فیلمهای زیادی ساخته شدهاند که در یک محدودهای از لوکیشن و زمان داستان را روایت میکنند که در فیلمهای فرهادی و کاهانی هم دیده میشود. این اتهامی که بر فیلم وارد شده است زیاد مبتنی بر منطق نیست و شاید عدهای که نمیدانند چگونه خشم خود را نسبت به فیلم نشان بدهند این اتهام را وارد میکنند که فیلم یک نمایشنامه رادیویی است.
در این نشست از خانم قاضیانی در مورد شباهت نقشی که در این فیلم با نقشهای فیلمهای قبلیاش سوال شد که قاضیانی بازیگر نقش محدثه در فیلم «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» ضمن اشاره به اینکه سعی کرده است شخصیت این فیلم شبیه شخصیت طاهره در فیلم «به همین سادگی» نباشد گفت: من برای این نقش به سراغ زنانی رفتم که نابارور بودند و سعی کردم با روحیات زنهایی که نازا میماندند و مادر نمیشدند آشنا شوم. من خیلی دوست داشتم حال و هوای این زنان را بدانم و برای آگاهی بیشتر نسبت به این موضوع کتابهایی را از دوستانم گرفتم و سعی کردم پیشفرضهایی را برای محدثه طراحی کنم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اضافه کرد: در ایفای نقش این زن سنتی سعی کردم مرز بندیهایی قرار دهم تا مثل طاهره فیلم «به همین سادگی» نشود. ما در این کار سعی کردیم در همان فضایی که کارگردان طراحی کرده بود پیش برویم و نقشهایمان را در همین فضا بسازیم.
حجازی در پاسخ به اظهار نظر یکی از دانشجویان که گفته بود ممکن است پایان فیلم رضایت مخاطب را برآورده نکند و جمع بندی در انتهای فیلم دیده نمیشود گفت: من مسالهای که دارم را در فیلم مطرح کردهام. اینکه ما جامعهای سنتی داریم که به ظاهر مدرن شده است و گاهی ادای مدرنیته را در میآورد، این مسالهای است که مطرح شده است و چون جواب مشخصی ندارد هرکسی میتواند برای آن جوابی بدهد.
وی اضافه کرد: در پایان فیلم شما پنج شخصیت را میبینید که در یک برزخی هستند. من با جواب سوال دادن مشکلی ندارم ولی این مساله هنوز از سوی خیلی از کارشناسان جواب داده نشده است و برای خودم هم سوال است.
کارگردان فیلم «زندگی مشترک اقای محمودی و بانو» ادامه داد: متاسفانه نقدهایی در جشنواره خواندم که نقد ساختاری سطحی دارد و کسانی که با ایدئولوژی فیلم مشکل داشتند نقدهایی سطحی به ساختار فیلم میکردند. من از نقدهایی سعی میکنم استفاده کنم که چیزی را به فیلمساز یاد بدهند.
قطبیزاده در ادامه نشست با اشاره به نقدهایی که برخی از رسانههای بدون پایههای نظری انجام میدهند نیز تاکید کرد که با توجه به همین نقدهای متعددی که نسبت به این فیلم شده است این ضروت دیده میشود که بازنگری بر نقد درست فیلم صورت بگیرد.
قطبیزاده در مورد سوالات دانشجویان مبنی بر اینکه بر نبود پیچیدگی شخصیت در فیلم تاکید میکردند اینگونه پاسخ داد: به نظر من در این فیلم ضعف طراحی شخصیت داریم و نه پیچیدگی شخصیتها. در جامعه امروز مرز بین سنت و مدرنیته اینقدر ناپیداست که از روی ظاهر آدمها نمیتوان آنها را قضاوت کرد. خط کشی مشخصی بین آدمهای مدرن و سنتی وجود ندارد. من فکر میکنم در طراحی شخصیت اشتباهی صورت گرفته است و این در نوع گریم و طراحی لباس این شخصیتها هم دیده میشود.
روحالله حجازی در پایان این نشست در پاسخ به سوالی که چقدر فکر میکنید فیلم از سوی مخاطبان دیده شود گفت: من صحبتهایی با برخی از پخش کنندهها و کارشناسان سینمایی داشتم که این فیلم را یکی از هفت یا هشت فیلم پر فروش سال آینده پیش بینی کردند.
او همچنین در مورد اکران نورزی فیلم ضمن اشاره به دو فیلمی که در اکران نوروزی اکثر سینماهای شهرستان را گرفتهاند تاکید کرد: متاسفانه وضعیت نابرابری در اکران نوروزی وجود دارد و هنوز مشخص نشده است که ما بخواهیم این فیلم را برای اکران نوروزی به سرگروهی سینما فرهنگ نمایش دهیم. البته همهی تصمیمات به نظر تهیهکننده فیلم بر میگردد و تا چهارشنبه وضعیت اکران فیلم از سوی تهیهکننده اعلام خواهدشد.
فیلم «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» امروز ۱۲ اسفند در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران با حضور جمع زیادی از دانشجویان به نمایش درآمد.
23503