عبدالله شهبازی در صحفه شخصی خود در فیس بوک سخنرانی دیروز باراک اوباما در وست پوینت را جنجالی توصیف این سوال را مطرح کرده است که آیا این سخنرانی به معنی پایان دکترین بوش و آغاز دکترین اوباما است؟

به گزارش خبرآنلاین این مورخ و پژوهشگر نوشته است : به راستی در آمریکا چه می‌گذرد؟ آیا سخنان اوباما شروع دوران جدیدی در تاریخ سیاست خارجی ایالات متحده آمریکاست همان‌گونه که 11 سپتامبر 2001 شروع دورانی جدید بود؟ تناقض رفتار آمریکا در بحران اوکرائین را، شروع «جنگ سرد جدید»، با اعلام دکترین پایان ماجراجویی‌های نظامی چگونه می‌توان تبیین کرد؟

او در ادامه نوشته است : سخنرانی دیروز، چهارشنبه، 28 مه 2014، باراک اوباما در آکادمی نظامی آمریکا در وست پوینت به شدت جنجالی بوده است. برخلاف تصورات پیشین، اوباما در این سخنرانی پایان دوران «ماجراجویی‌های نظامی» را در سیاست خارجی ایالات متحده اعلام کرد و شروع دورانی جدید که می‌توان با بهره‌گیری از تمامی منابع به مسائل داخلی پرداخت. اوباما گفت: برخی تصوّر می‌کنند راه‌حل برای هر معضلی حمله نظامی است بدون این که به پیامدهای آن، به مشروعیت آن، و نیز به تاوانی که مردم آمریکا باید بابت آن بپردازند توجه کنند. اوباما گفت: «ما بهترین چکش را در دست داریم ولی دلیل نمی‌شود هر چیزی را میخ بدانیم."

شهبازی در ادامه نوشته است : خانم سوزان رایس، مشاور امنیت ملّی، سخنان اوباما را «فصل جدیدی» در تاریخ سیاست خارجی ایالات متحده خواند که اجازه می‌دهد با پایان یافتن جنگ‌ها منابع را به سوی داخل هدایت کرد. برخی رسانه‌ها نیز سخنان اوباما را مهم‌ترین سخنرانی ضد نظامی‌گری در تاریخ دهه‌های اخیر ایالات متحده آمریکا خواندند. در مقابل، واکنش سناتور مک‌ کین، چهره سرشناس نظامی‌گرا و محبوب نئوکان‌ها و رقیب اوباما در انتخابات 2008، به شدت تند بود. او گفت: سراسر عراق و سوریه را القاعده اشغال کرده و بر فراز فلوجه پرچم سیاه القاعده افراشته شده و اوباما این را موفقیت می‌خواند. کارل راو، چهره سرشناس نزدیک به نئوکان‌ها و از مقامات دوران جرج بوش، نیز گفت: پوتین در کرملین به سخنان اوباما می‌خندد. شبکه فاکس نیوز، که به نومحافظه‌کاران نزدیک است، این سخنرانی را «ری ست کردن» سیاست خارجی آمریکا نامید. جفری گلدبرگ، روزنامه‌نگار سرشناس نئوکان، در واکنشی خشماگین نوشت: حادثه بزرگی که در آمریکا رخ داده این است: رئیس جمهوری که باراک حسین اوباما نام دارد به افسر جدیدی که احمد نصیر نام دارد دیپلم فارغ‌التحصیلی می‌دهد.

به نوشته این مورخ معاصر سخنان اوباما در تقابل آشکار با سیاست رسمی دولت او در بحران اوکرائین و آغاز «جنگ سرد جدید» با روسیه است. تحلیل‌گران متعدد این سیاست اوباما را مورد پرسش قرار داده‌اند. رابرت پری، روزنامه‌نگار سرشناس آمریکایی، با اشاره به پیشینه روابط نزدیک شخصی اوباما و پوتین، حوادث اوکرائین را توطئه نئوکان‌ها برای تخریب این رابطه می‌خواند و پروفسور استفن والت، استاد سرشناس هاروارد، به سودهای فراوانی که اتحاد با پوتین برای ایالات متحده آمریکا به ارمغان آورده اشاره می‌کند و تخریب این رابطه را نابخردانه می‌داند.

4949

منبع: خبرآنلاین