استراتژی که دیروز در عراق جواب داد امروز در افغانستان قابل اجرا نیست

 

از سال 2003 میلادی که ایالات متحده به همراه بریتانیا به عراق بار سفر بست تا‌کنون همواره بحث مقایسه این دو جنگ با هم وجود داشته است . زمزمه‌ها اما زمانی بالا گرفت که باراک اوباما رئیس‌جمهوری ایالات متحده بار و بنه خود را از مجلس سنا جمع کرده و به کاخ سفید اسباب کشی کرد . اوباما از همان روزهای حضور در رقابت های انتخاباتی افغانستان را در راس همه اولویت‌های خود قرار داد . این پافشاری تا بدان‌جا پیش‌رفت که همگان به این باور قطعی رسیدند که قرار است افغانستان در راس همه امور قرار گیرد و عراق هم فراموش شود . با این‌وجود همه امروز در افغانستان به دنبال پیاده کردن همان استراتژی هستند که دیروز در عراق پیاده شد . افزایش نیرو و به دنبال آن موفقیت در افغانستان. عراق پس از اعزام نیروهای بیشتر به این کشور در مسیر موفقیت قرار گرفت .

عراقی‌ها درست بعد از همین برهه زمانی بود که اندک اندک کنترل امور امنیتی خود را بر عهده گرفتند. اکنون بسیاری اعتقاد دارند که الگوی عراق را در افغانستان هم می‌توان پیاده کرد . در این میان ژنرال‌های ارتش که از نزدیک شاهد اوضاع متفاوت حاکم بر افغانستان و پاکستان بوده‌اند؛ اعتقاد دارند که این دو کشور با هم تفاوت‌های اساسی دارند. ژنرال دیوید پترائوس که فرماندهی مرکزی نیروهای ایالات متحده را در منطقه بر عهده دارد اعتقاد دارد که طرح جدید افزایش نیروها در افغانستان در مقایسه با طرح افزایش نیروها در عراق، در راستای رسیدن به هدفش در مقابله با شبه نظامیان، زمان بیشتری به طول خواهد انجامید.

گزارش آسوشییتدپرس،ژنرال دیوید پترائوس هشدار داد که جنگ در استان هلمند، جایی که نیروهای آمریکایی و انگلیسی در آن مستقر هستند، پیش از آنکه اوضاع بهبود یابد، حتی سخت‌تر خواهد شد. این ژنرال امریکایی در ادامه افزود: در زمان مناسب، این احتمال وجود دارد که مقامات افغان با مقامات ارشد طالبان و دیگر رهبران شبه نظامی مذاکرات سازش برگزار کنند.

در سال 2005 ژنرال پترائوس پیش بینی کرده بود که جنگ افغانستان طولانی‌ترین جنگ در مسیر جنگ علیه تروریسم خواهد شد. خشونت‌ها در افغانستان طی ماه‌های تابستان و ماه‌های اخیر افزایش یافت و ژنرال پترائوس پیش بینی کرد که سال جاری بار دیگر سال خون باری در افغانستان شود.

پترائوس اعتقاد دارد که هنوز زود است تا در مورد این که اوضاع امنیتی افغانستان در سال 2011 بهبود خواهد یافت یا خیر، قضاوت شود.

پترائوس افزود: این ارزیابی را مطرح نکرده‌ام که اوضاع افغانستان نیز می‌تواند به سرعت عراق بهبود یابد. نمی‌توان شرایط عراق را با افغانستان یکی دانست. نمی‌توان گفت که طرح کاهش سطح خشونت‌ها در عراق، در افغانستان نیز در همان مقطع زمانی عملی خواهد شد.

ژنرال پترائوس در مورد طرح مذاکره با گروه طالبان و اعضای آن تصریح کرد که هر هفته شبه نظامیان طالبان به آمریکا، ناتو و دیگر نیروهای افغان که خواهان مذاکره هستند نزدیک می‌شوند. وی افزود: موضوع آشتی در مذاکره احتمالی میان مقامات افغان و شبه نظامیان ارشد طالبان یا دیگر رهبران شبه نظامی، یکی دیگر از احتمالات است. با این حال، اکثر ناظران معتقدند که این موضوع زمان خواهد برد.

منبع: آسوشیتدپرس

برچسب‌ها