اهالی شعر و ادب معتقدند جشنواره شعر فجر برای رسیدن به اهدافش نیازمند ایجاد فضایی برای رشد شعر، معرفی شاعران و تغییر در نحوه برگزاری جشنواره است.

آذر مهاجر: چهارمین جشنواره شعر فجر در حال برگزاری است. جشنواره‌ای که بسیاری از اهالی ادب به نوعی به آن انتقاد دارند. یکی منتقد برگزاری آن پس از جشنواره های فیلم، تئاتر و موسیقی است و دیگری از حمایت نکردن رسانه‌ها شکایت می‌کند و عده‌ای نیز معتقدند این جشنواره چنان که باید در جریان شعر کشورمان موثر نیست.

آیا جشنواره‌ای برای شعر این قابلیت را ندارد که به جشنواره‌ای مهم و تاثیرگذار بدل شود، یا اینکه نحوه برگزاری آن در این چند دوره معدود باعث شده، جشنواره شعر فجر آنقدرها که باید، تاثیر گذار نباشد؟  

به اعتقاد موسوی گرمارودی دبیر چهارمین دوره جشنواره شعر فجر، این جشنواره باید پیش از همه جشنواره‌های فرهنگی هنری کشورمان شکل می‌گرفت و به اعتقاد محمد حسین جواهریان مشاور برگزیده سومین جشنواره شعر فجر رسانه‌ها به جشنواره شعر فجر بی‌اعتناعی رسانه‌ها به این جشنواره باعث شده کمتر دیده شود و مورد توجه قرار گیرد.

جعفریان در این باره معتقد است: «جشنواره شعر فجر در میان جشنواره‌های تئاتر و فیلم مظلوم واقع شده است. رسانه‌ها به این جشنواره کمتر پرداخته و در حقیقت به هنر اول کشور بی‌اعتنا هستند.»

او اعتقاد دارد مظلومیت جشنواره شعر فجر در میان رسانه‌ها تنها مختص ایام جشنواره نسبت بلکه در تمام طول سال، این محرومیت در میان رسانه‌ها دیده می‌شود. در حالی که رسانه‌ها و بخصوص تلویزیون با ارائه برنامه‌های ادبی در پخش شبکه‌های مختلف می‌توانند با اطلاع‌رسانی مناسب نخبه‌های این عرصه را شناسایی کنند و از غربت جشنواره در رسانه‌ها کم کنند.»

سید محمد بابا میری شاعر جوان استان  قم و برگزیده جشنواره سراسری شعر عاشورا نیز معتقد است تعداد شاعران استان‌های مختلف با‌آثار فاخر و رتبه‌های برتر کشوری بسیار است، اما بدلیل اطلاع نداشتن از حضور در جشنواره‌هایی مانند شعر فجر، آثار آنها به گنجی پنهان می‌ماند که با حضور در جشنواره می‌توانند آثار خود را نمایان سازند، بنابراین مسئولان باید تمهیداتی برای حضور حداکثری شاعران جوان از سراسر کشور در جشنواره شعر بیاندیشند.

با توجه به موارد ذکر شده، انتقادهای مختلفی که به جشنواره شعر وارد شده و همچنین شرکت نکردن تعداد قابل توجهی از شاعران نامدار در چهارمین جشنواره شعر به نظر می‌رسد، مشکلات اصلی جشنواره شعر فجر به نحوه برگزاری آن ارتباط داشته باشد، اما در این‌باره پیشنهادهایی هم ارائه شده ‌است.

به عنوان نمونه بابا میری به روابط عمومی این جشنواره گفت: «با توجه به وسعت جریانات فرهنگی و ادبی شعر کشور، جشنواره شعر فجر می‌تواند تمام کنگره مانند آیین عاشورایی شعر دفاع مقدس و غیره را تحت حمایت خود قرار دهد و برای ارتقاء سطح فرهنگ و ادبی کشور از برگزیدگان شعر فجر به عنوان مدعوین جهت حضور در کنگره‌های مختلف دعوت به‌عمل آید.»

او افزود: «جشنواره شعر فجر می‌تواند با همکاری انجمن‌های ادبی شهرستانهای مختلف از شاعران برگزیده هر استان جهت حضور در جشنواره دعوت به عمل آورد تا شعرای استانهای مختلف تجربه حضور در جشنواره فجر را پیدا کنند و این خود باعث رونق گرفتن جریان‌های شعری کشور می‌شود».

همچنین جواهریان که بی‌توجهی رسانه‌ها به جشنواره شعر فجر را مطرح می‌کند، معتقد است: «کمبود فعالیت شاعران  در بی‌اعتنایی رسانه‌ها به جشنواره بی‌تأثیر نیست. شاعران با فعالیت‌های ارزنده خود می‌توانند زمینه توجه رسانه به شعر را فراهم کنند.»

و البته عباس محمدی کلهر، شاعر، نیز در این باره به روابط عمومی چهارمین جشنواره بین المللی  شعر فجر گفت: «برنامه‌ریزی شورای سیاست‌گذاری جشنواره شعر فجر باید به گونه‌ای باشد تا علاوه بر دادن جوایز نقدی به برگزیدگان، به منظور بالابردن سطح جشنواره، و ایجاد انگیزه برای تولید آثار فاخر و مهیا کردن زمینه رشد و ترقی شاعران کشور تهسیلات و امتیازات فرهنگی برای شاعران در طول سال دیده شود. به عنوان مثال برای بالابردن کیفیت بخش استانی ضروری است که این بخش به صورت متمرکز و جدا  از ستادی مرکزی اجرا شود.»

به اعتقاد محمدی کلهر ارایه تسهیلات و امتیازات فرهنگی به شاعران برگزیده در قالب یک برنامه‌ریزی درست و کارشناسی می‌تواند زمینه پیشرفت و ترقی شاعران کشور را فراهم آورد. به عنوان مثال چاپ بدون نوبت آثار شاعران برگزیده و دادن درجه علمی به هر اثر مانند مدرک دانشگاهی، اعطای لیسانس و فوق لیسانس درجات هنری به هر شاعر قطعاً می‌تواند در رشد و بالا بردن سطح کیفی جشنواره و در نهایت شعر کشور مفید باشد.

خوشبختانه دبیرخانه چهارمین جشنواره شعر فجر برای ترغیب شاعران دست به کار شده، اما این اقدامات در حد افزایش میزان جایزه‌ها یا مواردی از این دست بوده‌است. بد نیست دبیرخانه این جشنواره راهکارهای پیشنهادی شاعران را هم مد نظر قرار دهد و به برنامه‌های بلند مدت در این باره بیاندیشد.

منبع: خبرآنلاین