طاووس فروخی سفیر الجزایر در آژانس بین المللی انرژی اتمی که ریاست این کنفرانس را برعهده دارد، چهارشنبه اعلام کرد: «شکاف همچنان عمیق است» به ویژه بین کشورهای مجهز به سلاح اتمی و آنهایی که سلاح اتمی ندارند.
کشورهایی که سلاح اتمی ندارند می گویند کشورهای دارای سلاح اتمی به اندازه کافی زرادخانه خود را کاهش ندادهاند.
فروخی افزود: «تلاشهایی برای پر کردن این شکاف در جریان است و امیدوارم بتوانیم به جایی برسیم».
اما دو روز مانده به پایان این کنفرانس، وی اذعان کرد نمی تواند به هیچ پیشرفتی درباره جنبههای اصلی این پرونده اشاره کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از نیویورک، سفیر تونس در آژانس بین المللی انرژی اتمی به هیأتهای حاضر در نشست گفت تلاش بیشتری برای دستیابی به هدف مشترک خود که تقویت ان پی تی است، انجام دهند.
وی به حدود 150 کشور حاضر در این کنفرانس تا روز پنجشنبه ساعت 19 به وقت گرینویچ فرصت دارد پیشنویس سند نهایی را ارائه کنند تا زمان کافی برای رایزنی هیأتها با پایتختهایشان پیش از گفتگوهای نهایی وجود داشته باشد.
ان پی تی که سال 1970 به اجرا گذاشته شد، از 190 کشور یا نهاد تشکیل شده است.
کنفرانس ان پی تی هر پنج سال یک بار برگزار می شود. امسال این کنفرانس از 27 مه در مقر سازمان ملل در نیویورک آغاز به کار کرد.
از کنفرانس قبلی که ماه مه سال 2010 برگزار شد، برنامه کاری بلندپروازانهای بیرون آمد که اجرای آن با تأخیر مواجه شده است.
دیپلماتها و کارشناسان از نبود پیشرفت در باره سه بند اصلی این پیمان یعنی خلع سلاح هستهای، راستیآزمایی ویژگی مسالمت آمیز برنامه هستهای کشورها و استفاده صلح آمیز از اتم ابراز تأسف می کنند.
کنفرانس ان پی تی همچنین تحت تأثیر تبعات بحران اوکراین قرار دارد که روابط آمریکا و روسیه را که دو قدرت اصلی هستهای در جهان هستند، خراب کرده است.
به گفته دیپلماتهایی که مذاکرات را دنبال می کنند، علاوه بر خلع سلاح هستهای، دیگر پرونده حساس، طرح ایجاد منطقهای عاری از سلاح هستهای در خاورمیانه است.
در بیانیه نهایی کنفرانس ان پی تی در سال 2010 برگزاری نشستی در هلسینکی فنلاند در سال 2012 به منظور گفتگو در این خصوص پیشبینی شد اما این نشست هرگز برگزار نشد.
امسال روسیه پیشنهادی را روی میز گذاشت که تاریخ یک مارس 2016 را به عنوان مهلت نهایی برای برگزاری این نشست تعیین و مسئولیت پیشبرد این طرح را به بان کی مون دبیرکل سازمان ملل واگذار می کند.
این ابتکار از همه خطوط قرمزی که اسرائیل تعیین کرده است، می گذرد. اسرائیل بر رویکرد جامع امنیتی در منطقه پافشاری می کند و نظارت سازمان ملل را نمی پذیرد.
اسرائیل که امسال به عنوان ناظر در کنفرانس ان پی تی حضور دارد، هنوز رسما به پیشنهاد روسیه واکنش نشان نداده است.
روسیه برای این پیشنهاد تا حد زیادی مواضع کشورهای عربی به ویژه مصر را مد نظر قرار داده است.
اسرائیل که به گفته کارشناسان حدود 200 کلاهک هستهای دارد هیچگاه رسما به در اختیار داشتن سلاح هستهای اذعان نکرده است.
در بین کشورهایی که به طور رسمی یا غیر رسمی به سلاح اتمی مجهز هستند، تنها هند، پاکستان و اسرائیل ان پی تی را امضا نکردهاند.
پنج قدرت هستهای عضو ان پی تی عبارتند از آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین.
کره شمالی سال 2003 از ان پی تی خارج شد و پس از آن سه آزمایش هستهای انجام داد.
4949