سمینار بین المللی نگاهی دیگر به شرق شناسی فراتر از سیاست غرب و شرق به همت رایزینی فرهنگی کشورمان در مالزی و با حضور جمعی از اندیشمندان حوزه علوم انسانی برگزار شد.

به گزارش خبرآنلاین، سمینار بین المللی نگاهی دیگر به شرق شناسی فراتر از سیاست غرب و شرق  با حضور جمعی از اندیشمندان ایرانی مالزیایی سنگاپوری انگلیسی و .. در روزهای 2 و 3 خرداد ماه برابر با 23 و 24 ماه می در کمپ دانشگاه ناتینگام مالزی واقع در هتل رویال چولان  کوالالامپور برگزار شد .

این سمینار با همکاری و مشارکت موسسه رنسانس اسلامی مالزی (IRIF)،مرکز تحقیقات دانشگاه ملی مالزی(UKM)، دانشگاه مالایا (UM) ،دانشگاه ناتینگهام مالزی، دانشگاه NUS سنگاپور و موسسه علمی و پژوهشی فردوسی رایزنی فرهنگی ایران در مالزی برگزار شد.

در ابتدای این برنامه اقای پرفسور فرید العطاس از اساتید دانشگاه ملی سنگاپور و از هماهنگ کننده های این سمینار ضمن خوش آمد به مهمانانو تشکر از سازمان دهنده های این سمیناربیان نمود : "شرق شناسی عبارتی است که به طور گسترده توسط محققان و در اشاره به شیوه های غربی مشاهده  به کار می رود که  تفاوتهای شرق را تجسم نموده و درمورد انها اغراق نموده و انها را تحریف نموده است

شرق شناسی همانند یک شمشیر دولبه برای شرق عمل می کند و مفهوم منفی و دلالت ضمنی منفی در جوامع شرقی دارد که منجر به "پیروی  از فرهنگ و تمدن باختری،" یا روش به شدت منتقدانه برای بررسی غرب منتهی می شود .

 این کنفرانس تلاش برای مطالعه مرزهای از پیش تعریف شده به منظور ارزیابی مجدد برای ایجاد یک فضای گفتمانی فراتر از سیاست غرب و شرق را دارد ."

وی افزود : "هدف از این کنفرانس  این است که نه تنها مسائل قدیمی در این کنفرانس مورد بررسی قرار میگیرد بلکه تحولات تازه و رویکردهای نظری و روش شناختی جدید به صورت منفک  مورد  بررسی و نقد قرار میدهد .

این کنفرانس در عین پرسش پیرامون مفروضات بین فرهنگی پا فراتر از نقد شرق شناسی میگذارد که دردانشگاههای غرب در خصوص مطالعات شرق شناسی راه افتاده است که هدف آن گسترش سلطه استعمار گرانه غرب می باشد ."

استاد دانشگاه ملی سنگاپور در ادامه سخنان خود گفت : این کنفرانس تمایل غرب بر سلطه بر شرق را  بررسی نمی نماید بلکه پیرامون روشهای متفاوت برای تفسیر شرق شناسی و جایگزین هایی برای گفتمان شرق شناسی میپردازد که از زمان نقد شرق شناسی مطرح شده است .

بدین ترتیب این کنفرانس سعی دارد گفتمانی واقعی و درک متقابل بین شرق و غرب به عنوان یک پیش نیاز برای پذیرش متقابل مطرح نماید."

درادامه برنامه های روز اول سمینار دکتر اظهر ابراهیم از دانشگاه سنگاپور با موضوع : 'عدم مشارکت و دودلی شرق شناسی در گفتمان روشنفکری مالایی' به سخنرانی پرداخت .

 سپس درادامه این برنامه اقای دکتر اندی فیصل بکتی از دانشگاه جاکارتا اندونزی با موضوع 'دیدگاه امتی به ارتباط: مواجهه فرهنگی بین غرب و سایر کشورها' به سخنرانی پرداخت و درادامه به سوالات حاضران پاسخگو شد.

دربرنامه بعداز ظهر روز اول دکتر لئون موسوی از دانشگاه لیورپول با موضوع "از شرق شناسی تا اسلام هراسی: مسائل و چالش های فعلی"  نظرات خود را بیان نمود و به سوالات حاضران پاسخگو شد .

آخرین سخنران روز اول سمینار اقای دکتر سید جواد میری معاون بین الملل مرکز پژوهشهای علوم انسانی جامعه شناس و پژوهشگر فلسفه و تاریخ ادیان بود که  به تشریح دیدگاه های ملکوم ایکس به عنوان یک نظریه اجتماعی پرداخت.

در دومین روز این سمینار دکتر علی اکبر ضیائی محقق و رایزن فرهنگی ایران در مالزی با موضوع 'شرق شناسی معکوس: نعیم فراشری شاعر ملی آلبانی' به ایراد سخن پرداخت .

دکتر ضیائی که مطالعاتی در زمینه اندیشمندان و ادبیات  منطقه بالکان وآلبانی دارد در بررسی دیدگاه ها اعتدال گرایانه 'نعیم فراشری' شاعر، نویسنده و مترجم این کشورگفت که نعیم با تفکرات مسالت آمیز به دنبال شناخت اسلام براساس محبت و عشق بود.

این محقق ایرانی، گفت که این ادیب آلبانی تاکید داشت اسلام را باید براساس محبت و عشق تعریف کرد که با تعریف شرق شناسان مادی گرا متفاوت بود.

ضیائی گفت که نعیم از نگاه فلسفی و عقلانی به جهان بینی اسلامی نگریسته است، اما زبان شناسایی غربی ها، استقرائی و مادی گرایانه است.

 دکتر محمدحسن زمانی، استاد قرآن، شرق شناس و معاون بین الملل حوزه های علمیه کشور نیز به عنوان سخنران بعدی این سمینار  به تشریح مراحل دهگانه شرق شناسی قبل از اسلام تا دوره مدرنیزم پرداخت.

وی گفت: شرق شناسی از آغاز تاکنون تحولات و رویکردهای متفاوت مثبت و منفی را طی کرده است، هر چند در غالب دوره ها رویکرد منفی داشته اما اخیراً رویکرد مثبت قابل توجهی نیز در آن دیده می شود.

زمانی با اشاره به آغاز اسلام شناسی غربیان، گفت که با ظهور حضرت محمد (ص) و عرضه اسلام به جهانیان، گروه هایی از غرب و شرق برای شناسایی دین اسلام وارد مدینه می شدند که دوره و نوع جدیدی از استشراق بود.

وی شروع اسلام شناسی مغرضانه را به قرن دوم هجری مرتبط دانست که تعدادی کشیش به بررسی مغرضانه اسلام پرداخته و کتاب هایی علیه اسلام نگاشتند.

معاون حوزه های علمیه کشور همچنین با اشاره به جنگ های صلیبی، گفت که اروپا در قرن 11 میلادی شاهد گسترش اسلام در این قاره و کم رنگ شدن سلطه کلیسا و دول اروپایی بود و پذیرش اسلام توسط اروپاییان بخاطر آموزه های عقلانی و الهی و فطری، آینده کلیسا را به خطر انداخت و تصمیم به جنگ با مسلمین گرفتند.

وی همچنین گفت که شکوفایی دانش و تمدن مسلمین در قرون وسطی غربیان را از خواب بیدار کرد و تصمیم به فراگیری دانش و تمدن مسلمانان گرفتند و غارت و انتقال هزاران کتب خطی کتابخانه های کشورهای اسلامی به کتابخانه های پاریس، برلین، لندن، نیویورک، رم و واتیکان عامل رشد علمی غرب شده است.

 

زمانی با اشاره به دوره بیداری اسلامی، گفت که ظهور اندیشه بیداری امت اسلامی از جمله جنگ های اعراب علیه صهیونیسم غاصب و قیام ضد استعماری ملت ایران علیه سلطه آمریکا و تجربه موفق 35 سال استقلال کامل یک ملت در برابر همه دولت های استعمارگر غربی، استکبار را به وحشت انداخت.

معاون بین الملل حوزه های علمیه کشور، این وحشت را عاملی دانست تا آمریکا و دولت های اروپایی مجددا برای سرکوب اندیشه بیداری اسلامی به توطئه های فراوانی دست زدند و دوره جدید شرق شناسی آغاز شد.

 

وی لشکرکشی نظامی آمریکا و دول اروپایی به افغانستان، عراق و دخالت در امور داخلی کشورها، تاسیس ده ها پایگاه نظامی در کشورهای اسلامی و شرقی مانند عربستان، پاکستان، کویت و قرقیزستان، حمایت همه جانبه آمریکا و غرب از صهیونیسم، بلوکه کردن ثروت ایران و تحریم اقتصادی 35 ساله کشورمان و دخالت در پنج کشور اسلامی و ممانعت از بیداری اسلامی آنها را دوره جدید شرق شناسی دانست.

زمانی تاکید کرد مستشرقان منصف باید فریادی علیه استشراق استعماری و دولت های غربی باشند و گفتمان علمی دوستانه را بین شرق و غرب آغاز کنند.

دکتر 'اسماعیل زینی' از از دانشگاه ملی مالزی UKM)) نیز در مقاله ای به گفته ها و ناگفته ها از امپریالیسم  در مطالعات شرق شناسی پرداخت و به سوالات حاضران پاسخگو شد.

 

فوزی نعیم محمد از دپارتمان مطالعات رسانه دانشگاه مالایا سخنران بعدی این سمینار بود  که با عنوان "فراتر از شرق شناسی و غرب شناسی، متافیزیکی از نیستی"  نظرات خود را بیان نمود .

 

 اخرین سخنران این مراسم  پرفسور  فرید العطاس جامعه شناس مالایی و سنگاپوری و استاد دانشگاه ملی سنگاپور بود که نقطه نظرات خود را در خصوص مفهوم امپریالیسم ووابستگی علمی بیان نمود وی درسخنان خود پاسخگو این سوال شد که ایا میتوان گفتگو درباره وابستگی علمی را  در این زمان متوقف نمود .

 

این استاد دانشگاه درادامه سخنان خود تاکید کرد دنیای ملایو برای برخورد با علوم اجتماعی باید تعریف ویژه خود را داشته باشد و از درون خودش علم و فرهنگ را بومی سازی کند.

این سمینار درعصر روز یکشنیه سوم خرداد ماه پایان یافت

قابل ذکر است که رایزنی فرهنگی ایران در مالزی با همکاری اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان منطقه جنوب شرق آسیا نسبت به دعوت و اقامت دکتر محمد حسن زمانی معاون بین الملل حوزه علمیه قم و دکتر سید جواد میری معاون بین الملل مرکز پژوهشهای علوم انسانی از تهران اقدام نمود

حضور جمعی از اندیشمندان و سخنرانان ایرانی الاصل از سایر کشورها همچون لئون موسوی از دانشگاه لیورپول ، اسماعیل زینی از دانشگاه ملی مالزی و حضور دانشجویان و اساتید ایرانی علاقمند به این سمینار درمحل همایش به وضوح قابل مشاهده و تاثیر گذار بود.

4949

منبع: خبرآنلاین