به گزارش خبرآنلاین به نقل از ایسنا فوق تخصص کودکان و نوجوانان و اختلالات متابولیک، گفت: ترشح هورمونی از غدههیپوفیز، هنگام شروعبلوغبه سرعت افزایش می‌یابد که نتیجه آن رشد قابلتوجه در این سنین است، اما با ترشح هورمون‌های جنسی صفحات استخوانی بسته شده و کم‌کم رشد قدی متوقف می‌شود.

عبدالله دیدبان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) ، اطهار کرد: اگر این افزایش هورمون صورت نگیرد کودک کوتاه قد باقی می‌ماند که البته این کوتاه قدی با تشخیص به موقع پزشک وهورمون‌تراپی قابل درمان است.

وی افزود: کمبود هورمون رشد، تنها بر اساس آزمایش‌های هورمونی مشخص نمی‌شود و حتما سرعت رشد دردوران کودکی نیز باید بررسی شود، یعنی اگر در دوران کودکی، سرعت رشد قدی خوب بود، بر اساس یک آزمایش هورمونی نمی‌‌توان کمبود هورمون رشد را تشخیص داد و درمان راشروع کرد بلکه علت باید معلوم شود و قد کودک به طور دقیق بر اساس منحنی‌های استانداردرشد سنجیده شود.

این فوق تخصص اضافه کرد: یکی از دلایل رشد ناکافی بچه‌ها می‌تواند کمبود هورمونی باشد وهورمون‌های مختلفی درروند رشد و تکامل بچه‌ها تاثیر گذارند که از این میان می‌توان هورمون‌های تیروئید، غدد فوق کلیوی و هورمون‌های مختلف غده هیپوفیز نظیر هورمون رشد را نام برد.

وی افزود: در موردهورمون رشد آزمایش‌های خاصی وجود دارد، اگر کودکی کوتاه قد است، می‌توان ابتدا این آزمایش‌ها را انجام داد تا مطمئن شد که کودک از نظر هورمون رشد مشکل دارد یا نه و اگر چار کمبود این هورمون باشد مسلماً جایگزین کردن و تجویز هورمون رشد کارعاقلانه‌ای است، اما در غیر این صورت به نظر نمی‌رسد که تجویز این هورمون‌ کمک خاصی به کودک کند.

دیدبان خاطرنشان کرد: هورمون رشد از غده هیپوفیز که به اندازه یک آلبالوست و در کف مغز قرار دارد، ترشح می‌شود، ترشح این هورمون از غده هیپوفیز تحت تاثیر عوامل هورمونی که از غده هیپوتالاموسترشح می‌شوند، تنظیم می‌شود. هورمون رشد از ابتدای تولد نقش بسیار مهمی در زندگیانسان دارد. اثر آن در کودکان عمدتا روی رشد قد است و کمبود آن یکی از علل مهم وقابل درمان کوتاهی قد به شمار می‌رود.

به گفته وی، این هورمون در بزرگسالان هم ترشح می‌شود اما بعد ازبلوغ، ترشح آن کاهش‌می‌یابد. از طرفی چون در بزرگسالان صفحه‌های رشد استخوانی بسته‌شده‌است، نقشی در افزایش قد ندارد اما اگراین هورمون پس از بلوغ زیادتر ازمعمول ترشح شود، باعث حجیم شدن استخوان‌ها بدون افزایش طول آن‌ها خواهد شد.

این پزشک ادامه داد: هورمون رشد در سطوح فیزیولوژی و طبیعی بدن بزرگسالان تاثیرات دیگری دارد. به عنوان مثال کمبود هورمون رشد می‌تواند باعث کاهش انرژی، خستگی‌پذیری،افسردگی، کاهش توده عضلانی بدن، افزایش توده چربی بدن و پوکی استخوان شود بنابراین امروزه کمبود هورمون رشد را در سنین بزرگسالی نیز مورد توجه قرار می‌دهند و چنانچه ثابت شود در یک فرد بزرگسال کمبود هورمون رشد وجود دارد، باید حتما درمان شود.
 
 ارزیابی رشد قدی با استفاده از منحنی رشد

دیدبان اظهار کرد: پس از ارزیابی رشد قدی و رسم در منحنی، رشد قدی در مقایسه با منحنی رشد زیر صدک سه باشد نشان دهنده کودک کوتاه قد است که بررسی بیماری زمینه‌ای و بیماری‌های اندوکرین ضروری خواهد بود.

وی گفت: اگر بالای صدک سه باشد ولی طبق منحنی رشد پیش نرود این کودک دچاراختلال رشداست. در اینصورت باید کودک از نظر بیماری‌های عمومی از جمله سوء  تغذیه بررسی شود.
 
این فوق تخصص ادامه داد: حال اگر بالای صدک سه باشد و موازی با منحنی رشد پیش ‌رود این کودک طبیعی است و شامل موارد کوتاه قدی سرشتی و کوتاه قدی ژنتیکی خواهد بود که نیازمند بررسی بالینی و آزمایشگاهی است.

 

منبع: ایسنا