آمارها نشان می دهد در دنیا به ازای هر ۱۰ هزار خودرو حدود ۹ نفر کشته می‌شوند، در حالی که ایران به ازای این تعداد خودرو، ۳۷ تن کشته می شوند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، سهم بالای تصادفات جاده ای در ایران در شرایطی است که اگر میانگین ۲۳ تا ۲۷ هزار کشته در حوادث رانندگی در طول سال را همراه با میانگین ۲۵۰ هزار زخمی این حوادث در نظر بگیریم، گویی هر سال در ایران یک زلزله بزرگ با این مقدار کشته و زخمی اتفاق می‌افتد. هم‌چنین تعداد تلفات جاده‌اي كشور در سال با تلفات يك جنگ تمام عيار برابري ‌مي‌كند.

علاوه بر مرگ و میر و صدماتی که به افراد وارد می شود، همه ساله هزینه های اجتماعی و اقتصادی به افراد وارد می شود. طبق آمارها روزانه ۳۲ ميليارد تومان ضرر اقتصادي ناشي از تصادفات را متحمل مي‌شويم. مرکز پژوهش‌های مجلس در آخرین گزارش خود از تصادف‌های جاده‌ای برآورد کرده است، هزینه‌های اقتصادی و اجتماعی تصادفات رانندگی حدود ۸ درصد تولید ناخالص داخلی است.اما علل بروز این بسیاری از این تصادفات چیست؟

پلیس راهور ناجا قبلا اعلام کرده علل حوادث رانندگی و جاده‌ای به سه عامل بر می‌گردد که به عنوان عوامل وقوع حوادث به حساب می‌آیند؛ انسان، راه و وسیله نقلیه.

مهمترین عامل تأثیرگذار در بروز حوادث رانندگی و جاده‌ای که در تحقیقات مختلف به آن پرداخته شده، عامل انسانی است که درصد بالایی از تصادفات به این عامل برمی‌گردد.


ناجا درشرایطی عامل انسانی را مهم ترین عامل تصادفات رانندگی می خواند، که در کنار آن، عواملی مانند، کیفیت خودروهای داخلی، وضعیت جاده ها و بازدارندگی قوانین رانندگی نیز از علل موثر در تصادفات جاده ای است.

حالا شما نظر بدهید، عاملی که بیشترین تاثیر را در تصادفات جاده ای دارد، چیست؟

نظرات خود را در بخش کامنت‌های همین خبر برای ما بنویسید. نظراتی که پس از ساعت ۸ شب ارسال شوند، احتمال صبح روز بعد منتشر خواهند شد.

۴۲۴۲

منبع: خبرآنلاین