کمال اطهاری کارشناس اقتصادی می گوید: کمپینها رخداد تازهای است که در فضای اقتصادی ایران شکل گرفته که البته در چارچوب اقتصاد سیاسی میگنجد، زیرا روابط نهادهای اجتماعی با اقتصاد را موردبررسی قرار میدهد. این مفهوم درواقع همان مفهومی است که با نام «حکمرانی شایسته» از آن یاد میشود که در آن رابطه سرمایه اجتماعی با توسعه اقتصادی موردبررسی قرار میگیرد، امری که در اقتصاد نئوکلاسیک در نظر گرفته نمیشد. درواقع در اقتصاد نئوکلاسیک روابط اجتماعی به روابط اقتصادی ورود نمیکرد و رابطهای برونزا تلقی میشد.
او معتقد است:در اقتصادهای نهادگرای جدید این موضوع وارد حوزه اقتصاد سیاسی شد و حتی به خاطر آن بسیاری از متفکران این حوزه جایزه نوبل را از آن خود کردند. طبق بررسی این متفکران بهدرستی آشکار شد که رشد پایدار اقتصادی بدون انباشت سرمایه اجتماعی ممکن نیست، همانگونه که رقابت در بازار بدون نهادهای اجتماعی، که ایجادکننده این رقابت هستند، ممکن نیست. در جوامع غربی این نهادهای مردمی در اقتصاد وجود داشته که رشد اقتصادی به صورت نسبی و پایدار ایجاد شده است.
به گفته وی این اتفاق برای اقتصاد ایران بسیار مبارک است، زیرا درنهایت منجر به ثبات سیاسی در ایران خواهد شد. درواقع اعتراضات مردمی در این شکل در تقابل با دولت صورت نمیگیرد و در این شرایط است که مردم کمتر از واژه «اینها» در مقابل دولت یاد میکنند و بنابراین مستقیما موضوع موردنظر را هدف قرار میدهند.
اطهاری تصریح کرد: این رخداد، ایران را از هر آرایش نظامی در مقابل جنگ نرم بهتر حفظ میکند، چراکه وقتی جامعه مردمی قوام یافت و فعال شد، بهتر میتواند در مقابل هر نوع دشمنی از خود محافظت کند. بنابراین بهتر آن است که برخی از مسئولان دولت با آن به تقابل برنخیزند، زیرا درنهایت با این رخدادها به خود دولت نیز کمک خواهد شد.
3535