قرعه تخریب محیط زیست برای ساخت مسکن مهر این بار به نام " باغ کشاورزی یکصد ساله گرگان " زده شد. این درحالی است که برای ساخت این مجتمع مسکونی باید تعداد بیشماری از درختان که عمرشان به یک قرن می رسد، قطع شود.
این باغ از نظر ذخیره گونه های نادر ژنتیکی در ایران بسیار با اهمیت بوده و مکان آن روی نقشه های سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد " فائو" ثبت شده است.
روزنامه بهار در گزارشی که امروز منتشر کرده می نویسد: پس از قطع بیش از هزار اصله درخت در پارک جنگلی آزادگان دماوند برای احداث چهار هزار واحد مسکونی در قالب مسکن مهر، در اقدامی مشابه تیغه اره های برقی، درختان یکصد ساله باغ کشاورزی گرگان را نشانه گرفته است.
مهر ماه سال گذشته بود که تخریب پارک جنگلی 500 هکتاری دماوند در اقدامی غیر کارشناسی آغاز شد و تعجب همگان را برانگیخت تا آنجا که بسیاری از کارشناسان آن را " شگفت انگیز " خواندند.
درختان این پارک که با اختصاص هزینه از سوی شهرداری دماوند و با همکاری اداره منابع طبیعی در ورودی این شهرستان کاشته شده بود، عموماً از گونه های سرو نقره ای، زبان گنجشک، سنجد، بادام و سرو خمره ای بودند.
پیش از آن قرار بود ساخت آلاچیق و سرویس های بهداشتی در این پارک آغاز شود اما این فعالیت ها متوقف شد و شهروندانی که برای تفریح به این منطقه می رفتند با تابلوهایی مواجه می شدند که این اراضی را " زمین مسکن مهر " و " طرح مسکن 99 ساله " معرفی می کرد. سرانجام بیش از هزار اصله درخت برای ساخت این مجتمع های مسکونی قلع و قمع شد و منابع آگاه گزارش دادند این اقدام با حمایت استانداری تهران انجام شده است. علاوه بر آن در محل قطع درختان، احداث سکوهای بتونی نیز آغاز شد.
اره های برقی در انتظار درختان یکصد ساله
سبز پرس گزارش داده است این بار مسوولان مسکن مهر بر ساخت واحدهای مسکونی در باغ کشاورزی که درختانی یکصدساله دارد، مصمم هستند و این تصمیم، باغ کشاورزی یکصدساله گرگان را در آستانه نابودی قرار داده است.
رئیس کمیسیون عمران شورای شهر گرگان با اعلام صریح مخالفت شورای شهر در این باره می گوید:" عملیات نقشه برداری این طرح در سال گذشته انجام شد و تا آنجا که می دانم قرار بود طراحی این مجتمع نیز انجام شود."
عبدالرضا چراغعلی درباره اقدامات انجام شده در مخالفت با این طرح می افزاید:" مذاکراتی با نمایندگان گرگان در مجلس، همچنین روسای استانی از جمله رئیس اداره جهاد کشاورزی این استان انجام شده و همه این مسوولان براساس دیدگاه های کارشناسی و تخصصی مخالف این طرح هستند."
این مقام مسوول در شورای شهر گرگان می گوید:" با تخریب این باغ سرانه فضای سبز گرگان به شدت کاهش پیدا می کند. مردم گرگان هم نقطه ای را برای تنفس نیاز دارند."
او تنها دلیل انتخاب این باغ کشاورزی را اینگونه بیان می کند:" از آنجا که سند این باغ به نام دولت است با انتخاب زمین آن نیازی نیست که هزینه ریالی آن پرداخت شود، این در حالی است که انتخاب کنندگان آن از هزینه های تخریب محیط زیست غافل شده اند."
رئیس کمیسیون عمران شورای شهر گرگان با انتقاد از چنین دیدگاهی می گوید:" مجموعه شورای شهر و شهرداری با گردن نهادن به نظرات کارشناسی حاضر شدند برای قبرستان گرگان در سال های آینده، زمینی را خریداری کنند اما برخی از آقایان حاضر نیستند برای زنده ها هزینه کنند و بدون پشتوانه های کارشناسی و تخصصی تصمیم به تخریب این باغ ارزشمند گرفته اند."
چراغعلی با اشاره به اینکه مکان یابی طرح پیشین مسکن مهر در منطقه راه آهن نیز بر اساس معیارهای اصولی انجام نشده بود، بر نادرست بودن مکان یابی جدید تاکید کرده و می گوید:" مگر نمی شود دیدگاه های معماری سبز را در ایران پیاده کرد؟"
او با اشاره به اینکه در انتخاب باغ کشاورزی گرگان به عنوان مکان ساخت واحدهای مسکن مهر کار کارشناسی و مکان یابی درستی صورت نگرفته است، تاکید می کند:" این مکان یابی نادرست از نداشتن اطلاع لازم و تدبیر نامناسب بوده است."
این باغ شامل گونه های مثمری چون زیتون، آلو، سیب، آلوگوجه، انار، گلابی، فندق و توت همچنین انواع کاج و سرو است و به عنوان بانک ژنی غنی و سرمایه زیستی ارزشمندی برای استان گلستان و کشور محسوب می شود.
هدف از کاشت این درختان پژوهش برگونه های گیاهی بوده است. طراحی باغ و آرایش کاشت درختان زیتون در دو قطعه گونه های داخلی و خارجی به به نحوی بی نظیر است و پس از گذشت 75 سال از غرس این نهال ها عرصه مناسبی جهت فعالیت علمی تحقیقاتی برای محققان رشته های کشاورزی و منابع طبیعی است.