ایسنا نوشت ، معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان چهارمحال وبختیاری با اشاره به قرار گرفتن گیاه کرفس در لیست قرمز و گیاهان در حال انقراض، از تجمع خواص دارویی کرفس کوهی در قسمت‌های بذر، ساقه و گل آذین این گیاه خبرداد.

غلامحسين نصيري اظهار كرد:كرفس كوهي با نام محلي كلوس و نام علمي «kelussia odoratissima» گياه علفي چندساله از خانواده چتريان داراي ساقه منشعب، شياردار با ارتفاع 20 تا60 سانتي‌متر كه ارتفاع گل آن به 200سانتي‌متر نيز مي‌رسد.

وي افزود: زمان رویش کرفس کوهی بسته به وضعیت توپوگرافی رویشگاه و شرایط آب و هوایی متفاوت است، به طوریکه در سال‌هایی که بارش بیشتر به صورت باران باشد این گیاه از نیمه اول اسفندماه و در سال‌های برفی همراه با ذوب شدن برف‌ها، رشد رویشی خود را شروع می‌کند.

نصيري گفت: رويش‌ كلوس به صورت محدود در استان‌های چهارمحال و بختياري، اصفهان، كهكيلويه و بويراحمد، فارس و لرستان ديده مي‌شود.

وی تصریح کرد: در گذشته نه ‌چندان دور بخش‌هاي وسيع ارتفاعات و مناطق ييلاقي و كوهستاني واقع در زاگرس در استان‌هاي مذكور رويش‌گاه كرفس كوهي بوده‌ به طوري كه جوامع محلي از آن به عنوان علوفه دامي استفاده مي‌كردند.

معاون فني منابع طبيعي و آبخيزداري استان با اشاره به اينكه عمده خواص كرفس كوهي در بذر،ساقه و گل‌آذين آن تجمع دارد، تصريح كرد: اين گونه نادر گياهي داراي خواص ضد التهابي، ضد ويروس، ضد ديابت، ضدسرطان و ضد مسموميت است.

وي گفت: جوامع محلي از جوشاندن بذر اين گياه براي درمان سرماخوردگي، سرفه‌هاي شديد و از اندام‌هاي گياهي آن براي رفع دل درد،درمان رماتيسم و تصفيه خون و همچنين به صورت مكمل‌ غذايي براي پيشگيري از سرطان و زخم‌معده استفاده مي‌كنند.

نصيري با اشاره به قرار گرفتن اين گياه درليست قرمز و گياهان در حال انقراض، تاکید کرد: متاسفانه در حال حاضر با وجود كارشناسان منابع طبيعي و محيط زيست به منظور حفاظت از گونه كلوس، عده‌اي افراد سودجو به دنبال فروش و برداشت غيرقانوني اين گياه هستند و در ورودي شهرها و بازار مراكز استان‌هاي مذكور در اوايل فصل رشد،اين گياه را به قيمت گزاف به فروش مي‌رسانند.

وي خاطرنشان كرد: برخی از كارشناسان در خصوص زراعي كردن اين گياه ترديد دارند،اگرچه تحقيقات خاصي در اين باره انجام نشده است اما بررسي‌ها و تجربيات به دست آمده از كاشت اين گياه در اراضي كشاورزي و باغچه منازل دور از دسترس نيست.

نصيري گفت: سياست اداره كل منابع طبيعي استان در راستاي حفاظت از انقراض اين‌ گونه نادر است كه در اين راستا محل‌هاي رويش اين گياه در دهستان موگويي در قالب طرحي به بهره‌برداران با اصول علمي و صحيح زيرنظر كارشناسان واگذار مي‌شود.

معاون فني اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان، تصریح کرد: اين نهاد در راستای حفظ اين گونه نادر، اقدام به خريد بذر و توزيع میان مرتع داران و بهره‌برداران کرده تا نسبت به تكثير و احياي آن اقدام مؤثري صورت گيرد.

وي گفت: بخش خصوصي نيز اقداماتي را در جهت تكثیر اين گونه در قالب كشت نشاء به صورت گلداني داشته است كه اقداماتشان نیز بسیار مطلوب بوده است.

نصيري در پايان خاطر نشان كرد: اين اداره كل آمادگي راهنمايي فني و كارشناسي در جهت احيا و تكثير اين گونه نادر را دارد و از مردم خواست كه نسبت به حفاظت اين گونه اقدام و درجهت احيا و تكثير آن با اداره كل منابع طبيعي همكاري كنند.

 

منبع: isna