21 شرکت دانشبنیان در حوزههای مختلف در زنجان فعالیت دارند و به دلیل گسترش رشتههای مختلف افزایش این تعداد شرکتها ضروری است. در این بین بروکراسی اداری، مشکل دریافت وام، نبود ارتباط بین صنعت و نخبگان، نبود بانک اطلاعاتی از توانمندیهای بنیاد نخبگان و شرکتهای دانش بنیان، نبود بانک اطلاعاتی مالیاتی، گمرکی و حسابرسی، مشکل در فروش محصولات تولیدی به علت اطمینان نداشتن خریدار به کیفیت محصول از مواردی است که صاحبان شرکتهای دانشبنیان استان برای توسعه فعالیتهای خود با آن مواجه هستند. رئیس اتاق بازرگانی استان با اشاره به فعالیت نوپای انواع شرکتهای دانش بنیان در زنجان میافزاید: شرکتهای دانشبنیان نوپا، خدمات تخصصی دانشبنیان، تحقیق و توسعه و خدمات طراحی مهندسی و شرکتهای تولیدی محصولات دانشبنیان از جمله شرکتهای فعال در این حوزه هستند.
«غلامحسین جمیلی» با اشاره به وضعیت فعالیت شرکتهای دانشبنیان در زنجان اظهار میکند: استان زنجان از نظر تعداد در رتبههای آخر در زمینه ایجاد شرکتهای دانشبنیان است.
جمیلی درباره اهداف فعالیت این شرکتها بیان میکند: انجام پژوهشهای کاربردی و توسعهای، ارائه خدمات تخصصی و مشاورهای، تولید محصولات با فناوری نوین و برنامهریزی و اجرای طرحهای توسعه کارآفرینی در سطوح ملی، منطقهای و محلی از جمله اهداف فعالیت این شرکتهاست.
وی با بیان اینکه شرکتهای دانشبنیان، با توجه به ویژگیهای خود و پویایی و تطبیق با شرایط محیط پیرامونی و انعطافپذیری بالا، ظرفیت مناسبی برای روبهرو شدن با شرایط تحریم را دارا هستند، ادامه میدهد: توزیع عادلانه ثروت بر اساس شایستهسالاری در چنین شرکتهایی، تاثیر زیادی در عدالت اقتصادی دارد و با توجه به توانمندتر بودن این شرکتها در مقایسه با شرکتهای سنتی افزایش بهرهوری و کارآمدی آنها بیشتر از شرکتهای دولتی واگذارشده خواهد شد.
ابداع
یکی از اعضای شرکتهای دانش بنیان زنجان در تشریح اهداف راهاندازی این قبیل شرکتها میگوید: این شرکتها بیشتر با هدف ابداع و نوآوری و ثبت اختراع و مهندسی معکوس در رشتههای مختلف چون فناوری اطلاعات، معدن، برق و قدرت، طراحی ادوات اپتیکی و اپتومکانیکی و ابزار دقیق و برخی رشتهها قدم در مسیر تولید علم و ثروت گذاشتهاند.
به گفته «سید وحید موسوی» قیمت تمام شده محصول تولیدی توسط این شرکتها پایینتر از کشورهای دیگر گزارش شده است، به طوری که شرکت ما محصول تولیدی سال گذشته را با صرفهجویی ارزی 25 هزار دلاری در داخل کشور تولید کرده است.
وی با تأکید بر توانمندی متخصصان داخل برای تولید قطعات مورد نیاز با هدف کاهش هزینهها و خودکفایی بیان میکند: اتکا به دانش و توانمندی نیروهای بومی موجب شده تا کارشناسان و متخصصان در رسیدن به خودکفایی و جلوگیری از خروج ارز موفق ظاهر شوند. موسوی به تسهیل امور گمرکی و فراهم شدن زمینههای حمایتی اداره امور اقتصادی و دارایی استان در این قبیل شرکتها اشاره میکند و ادامه میدهد: شناخت بازار و بازاریابی محصول تولیدی برای فروش از مشکلات فعالان این قبیل شرکتها در زنجان است تا زمینه فروش را با برنامهریزی و تبلیغات ایجاد کنند.
به گفته این فعال حوزه دانشبنیان برخی از شرکتها که از وجود اعضای هیات علمی دانشگاهها سود میبرند، راه آسانی برای فروش محصولات ندارند و چون سایر شرکتها برای شناسایی بازار هدف فروش چشم انتظار مشتری هستند. این فعال شرکتهای دانش بنیان با اشاره به محدودیت فعالیتهای برخی شرکتها در تولید اظهار میکند: برخی قوانین تعریف شده برای شرکتهای دانش بنیان رنگ و بوی عملیاتی نمیگیرد و ضرورت حمایتهای مدیران استانی و پارک علم و فناوری حائز اهمیت است.
نبود متولی
مدیر عامل یکی از شرکتهای دانش بنیان نانوفناوری در زنجان با تأکید بر اینکه این قبیل شرکتها در زنجان متولی ندارد، میگوید: این معضل باعث شده تا جایگاه و توانمندیهای این قبیل شرکتها در هاله ای از ابهام باشد. باید ظرفیتها و قابلیتهای آنها شناسایی شود.
«آرمین محمدی» در تکمیل صحبتهایش ادامه میدهد: این خلاء به وجود آمده موجب شده تا عدهای برای رسیدن به مقاصد شخصی سود ببرند و با اطلاعات جهتدار و منفی به مقام عالی استان سد راه منفعت و مصلحت جمعی دیگر شوند.
وی با اعلام اینکه باید تعداد شرکتهای دانش بنیان در زنجان به مرز32 شرکت میرسید، میافزاید: طبق گفتههای صندوق نوآوری و شکوفایی کشور باید میزان اعتبار جذب شده به8/5 میلیارد تومان میرسید که این رقم700 میلیون تومان بود.
محمدی با تاکید بر ارتقای جایگاه و اشتغالزایی شرکتهای دانش بنیان زنجان با جذب تسهیلات بیان میکند: طبق آخرین آمار ارائه شده زنجان در رتبه آخر بین استانهای کشور قرار دارد؛ اما در جشنواره شرکتهای دانش بنیان گیلان در سال93 ، زنجان با 3 اختراع در بین 16 اختراع برگزیده قرار گرفت.
مدیر عامل شرکت دانش بنیان ادامه میدهد: با وجود رتبه پایین در کشور این نشان از توانمندیهای شرکت دانش بنیان زنجان دارد که حمایتها و نگاه استانی ضروری است.
محمدی در پاسخ به پرسش همشهری درباره نگاه مسئولان به این قبیل شرکتها اظهار میکند: وجود استاندار یک ظرفیت بالقوه برای استان در این زمینه تلقی میشود و نباید اطلاعات جهتدار از سوی برخی افراد تنها برای رسیدن به منافع شخصی باشد. هر تصمیمی که برای شرکتهای دانش بنیان لحاظ میشود باید نگاه جمعی در آن حاکم باشد. کوتاه سخن اینکه تا زمانی که متولی این قبیل شرکتها در زنجان از سوی تمامی شرکتها شکل و شمایل رسمی به خود نگیرد، افرادی تنها برای رسیدن به منافع شخصی از نام آنها سوء استفاده خواهند کرد. موضوعی که بیشتر اعضای این شرکتها مخالف آن هستند و فعالیت با خردجمعی به دور از تشکیل هرگونه اتحادیه را مورد تأکید قرار میدهند.
46