معاون پژوهشی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری نتایج یک نظرسنجی در میان دانشگاهیان را درباره نظر دانشگاهیان درباره خودسانسوری مطبوعات، جهت دار بودن تلویزیون و میزان علاقه دانشجویان به سیاست و ... را اعلام کرد.

به گزارش مهر، حجت الاسلام حبیب محمدنژاد با اشاره به اینکه که طرح پژوهشی رصد فرهنگی دانشگاه‌های کشور در سال تحصیلی 88-87 از سوی اعضای هیئت ‌علمی گروه جامعه‌شناسی دانشگاه تهران انجام شده است، گفت: «این پژوهش به آینده‌‌نگری فرهنگی، شناسایی به‌ موقع جریان‌ها، مسائل فرهنگی جامعه دانشگاهی و ارائه راهبردهای مواجهه صحیح و هدفمند با آنها می‌پردازد.»

معاون پژوهشی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها افزود: «مخاطبان این پژوهش دانشگاهیان شامل اساتید، دانشجویان و کارمندان بودند و از روش‌های مطالعاتی مرکب کمی و کیفی شامل پیمایشی، مصاحبه کیفی و تحلیل متحوا (بررسی مجلات و وبلاگ‌های دانشگاهی) استفاده شده تا سطح باورپذیری تحقیق افزایش یابد.»

67 درصد وبلاگ‌های دانشجویی را مردان می‌نویسند
وی درباره علاقه دانشجویان به وبلاگ گفت:« 67 درصد وبلاگ‌های دانشجویی را مردان می نویسند و فقط 19 درصد آنها توسط زنان نوشته می‌شوند. داده‌های به دست آمده نشان داد که نویسندگان وبلاگ‌های دانشجویی به ترتیب بیشتر متأثر از مقام معظم رهبری و در مراتب بعدی از روشنفکران، فعالین سیاسی داخل و خارج از کشور هستند و باقی تحت تأثیر دوستان، همکلاسی، فامیل، روحانیون، ورزشکاران و شعرا قرار دارند.»

55 درصد دانشگاهیان خودسانسوری روزنامه‌ها را زیاد دانسته‌اند
وی با بیان این که 8/55 درصد پاسخگویان خودسانسوری روزنامه‌ها را زیاد و 5/11 درصد کم ارزیابی کرده‌اند اظهار داشت: «روزنامه‌های جام‌جم، همشهری، کیهان، ایران، مجله خانواده سبز، اعتماد ملی، مجله موفقیت و اعتماد به ترتیب بیشترین مخاطب را در بین دانشجویان به خود اختصاص داده‌اند.»

شبکه سوم محبوب ترین شبکه در میان دانشگاهیان
محمد نژاد خاطرنشان کرد: «از بین تولیدات سیما فیلم‌هایی سینمایی، برنامه‌های خبری، سریال‌های تلویزیونی، مسابقات ورزشی و فیلم مستند به ترتیب بیشترین مخاطب را در بین دانشجویان داشته‌اند و شبکه سوم نیز محبوب‌ترین کانال تلویزیونی در بین این قشر است.» 

32 درصد دانشگاهیان اعتقاد دارند که تلویزیون جهت‌دار است
وی اضافه کرد:« 5/53 درصد پاسخگویان اعتقاد دارند که تلویزیون تنها به تبلیغ گفتمان رسمی و حاکم بر جامعه می‌پردازد. 9/10 درصد نیز تلویزیون را نسبت به گفتمان‌های جامعه بی‌طرف می‌دانند و 32 درصد آنها اعتقاد دارند که تلویزیون جهت‌دار است اما هر دسته و گروهی می‌تواند تا حدودی علایق خود را در تلویزیون دنبال کند.»

معاون پژوهشی نهاد نمایندگی افزود: «در برنامه‌های ماهواره‌ای؛ فیلم سینمایی، موسیقی و برنامه‌های سرگرم‌کننده تلویزیونی، گفتگوی سیاسی و مستندهای تلویزیونی به ترتیب بیشتر مورد علاقه پاسخگویان هستند.»

محمدنژاد گفت: «کتاب با موضوعات ادبیات، شعر، داستان، تاریخی، روانشناسی، اجتماعی، سیاسی، مذهبی و فلسفه به ترتیب بیشتر مورد علاقه پاسخگویان هستند.»

عوامل هنجار‌شکن و خلاف عرف از نظر دانشگاهیان
معاون پژوهشی نهاد با بیان این که رفتارهای پرخطر از نظر پاسخگویان به ترتیب سیگار، قلیان، مشروبات الکلی، قرص‌های آرامبخش، قرص‌های روانگردان، تریاک، کراک و شیشه و هروئین است، افزود: «دانشجویان تقلب، داشتن رابطه با جنس مخالف، پوشش و آرایش نامناسب در دانشگاه، دزدی‌، غیبت‌های مکرر و تأخیر و ایجاد مزاحمت‌ برای دانشجویان را نیز از جمله عوامل هنجار‌شکن و مخلاف عرف دانسته‌اند.»

وی افزود: «پاسخگویان اولویت‌های رفتار دینی را نماز، روزه، راز و نیاز با خدا، صدقه‌دادن، رعایت حجاب و پوشش و خواندن قرآن می‌دانند.»

مهمترین ارزش‌های مذهبی از نگاه دانشگاهیان
محمدنژاد درباره اولویت‌‌بندی ارزش‌های دینی پاسخگویان گفت: «برای دانشجویان احترام به والدین، امانتداری، راستگویی و صداقت، درستکاری و رعایت حقوق دیگران مهمترین ارزش‌های مذهبی را تشکیل می‌دهند.»

میزان علاقه دانشجویان به سیاست
وی با اشاره به خصوصیات سیاسی دانشجویان اظهار داشت:« 3/31 درصد پاسخگویان تا حد زیاد و خیلی زیاد به سیاست علاقمند هستند. 5/35 درصد آنان نیز علاقه‌شان به سیاست در حد متوسط است و4/17 درصد به میزان کم و 5/14 درصد خیلی کم به سیاست علاقمندند. این در حالی است که 77 درصد پاسخگویان اذعان کرده‌اند در جمع‌‌های مختلف بسیار به بحث سیاسی می پردازند.»

منبع: مهر