رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی "حماس" اعلام کرد که این جنبش قصد دارد انتخابات داخلی خود برای انتخاب رئیس دفتر سیاسی جدید را برگزار کند و «وی رئیس سابق دفتر سیاسی حماس خواهد شد و رئیس جدید دفتر سیاسی سال آینده انتخاب خواهد شد.»
خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی حماس در نشستی با مرکز پژوهشها و مطالعات "الجزیره" که جمعی از شخصیتهای برجسته دیگر نیز حضور داشتند، خاطرنشان کرد، انتخابات برای انتخاب رئیس جدید دفتر سیاسی حماس سال ۲۰۱۷ برگزار خواهد شد و در این انتخابات اعضای جدید دفتر سیاسی حماس هم انتخاب خواهند شد.
مشعل (۶۰ ساله) از سال ۱۹۹۶ ریاست دفتر سیاسی جنبش حماس را بر عهده دارد و در سال ۲۰۱۲ با برگزاری انتخابات داخلی حماس، بار دیگر به عنوان رئیس دفتر سیاسی این جنبش انتخاب شد.
بر اساس آیین نامه داخلی جنبش حماس، خالد مشعل پس از ۲۰ سال ریاست دفتر سیاسی، دیگر نمیتواند برای دورهای دیگر به عنوان رئیس این دفتر انتخاب شود. مشعل خود نیز با اشاره به این مساله تاکید کرد: «عرصه را برای جوانترها باز خواهم کرد و یک رهبر باید در اوج قدرت از سمتش کناره گیری کند.»
دو الگوی حماس
مشعل در اظهارات خود در این نشست اعلام کرد که «حماس جنبش مقاومتی و آزادی خواه ملی است که نبرد اساسی آن مبارزه علیه رژیم صهیونیستی است و این جنبش مخالف این رژیم است و ضمن برخورداری از تفکر اسلامی، رویکرد سیاسی خاص خود را دارد.»
وی افزود: «تجربه حماس الگویی برای کشورهای عربی بود و این جنبش دو الگوی مقاومتی و رشادت و دیگری الگوی مردمی را به امت ارائه داد. دیدن اینکه یک کودک چگونه با تانک مقابله میکند، الگویی برای نحوه مقابله با سرکوبگری و مراجع رسمی ارائه میدهد.»
رئیس دفتر سیاسی حماس تصریح کرد: این جنبش خود را در یک محور محدود نکرده است، بلکه «درصدد برقراری ارتباط با تمامی طرفها؛ از جمله کشورهای میانه رو برآمده است؛ چرا که این جنبش معتقد است که فلسطین همچنان باید مساله امت باشد و ما نمیتوانیم خود را وارد تقسیم بندیهای جدید در منطقه کنیم.» وی افزود که «میزان تسلیحات نظامی مقاومت چندین برابر قدرت نظامی آن در گذشته است.»
مشارکت و گزینه جایگزین
خالد مشعل درباره مسائل داخلی فلسطین هم عنوان کرد: «ما فکر میکردیم که اداره حکومت توسط یک گروه کار آسانی است، اما در ادامه به این نتیجه رسیدیم که نه کار آسانی نیست. نظریه پیدا کردن گزینه جایگزین، نظریه اشتباهی است و راه درست مشارکت و توافق ملی است.»
وی افزود: «حماس به تنهایی گزینه جنگ را انتخاب نمیکند و گزینه صلح نیز منحصر به جنبش فتح نیست. اینها نه برنامه ما و نه برنامه شما هستند. تصمیمات سیاسی و مبارزاتی، یک تصمیم ملی هستند، اما متاسفانه این مساله در مرحله اجرا رعایت نمیشود.»
مشعل تاکید کرد: «حماس در زمان وقوع بهار عربی تصمیم به توجه به درون گرفت و تمرکز خود را بر ساماندهی به اوضاع داخلی فلسطین معطوف کرد. این جنبش همچنین در ادامه از حق خود در اداره دولت چشم پوشی کرد و اسماعیل هنیه "ابو العبد" نخست وزیر سابق لقب گرفت.»
این رهبر برجسته جنبش حماس خاطرنشان کرد: «وقتی برخی طرفها سعی کردند حماس را از طریق انتخابات شهرداریها به چالش بکشند، ما از آن استقبال کردیم و این در حالی است که در این زمینه مشورتی با ما نشده بود و وقتی هم که این جنبش تصمیم به مشارکت در انتخابات گرفت، آن را به تعویق انداختند.»
معادله منافع و مبانی
مشعل درباره مسائل جهان عرب هم اظهار داشت که «حماس پس از بهار عربی، همچنان سیاست عدم دخالت در امور داخلی کشورهای عربی را در پیش گرفته است و اهتمام ویژهای به کاهش جناح بندیهای مذهبی و طایفهای دارد؛ هر چند که میداند ملتها تا چه حد از جبهه بندیهای مذهبی و مداخله جوییهای طرفهای خارجی آسیب دیدهاند.»
وی افزود: «ما روابط سیاسیمان را با دقت و هوشیاری و با در نظر گرفتن هر دو مساله منافع و ارزشها و مبانی پیش میبریم و بر این مساله تاکید داریم که مساله فلسطین، مساله اساسی امت است.»
مشعل در عین حال اعلام کرد: «اگر منافع ما با مبانی و اصولمان تعارض پیدا کند، اولویت را به مبانی و ارزشها میدهیم.»
رئیس دفتر سیاسی حماس تاکید کرد که حماس تحت تاثیر انقلابهای بهار عربی قرار گرفت و شاید پیروزی آن در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۰۶ اقدام زودهنگام شبیه بهار عربی و انقلابهای معکوس علیه آنها بود.
وی افزود: سالهای ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ دوران نوید بخش جدیدی بودند که طی آن برخی دولتهای مردمی و دموکراتیک روی کار آمدند و حماس نوید شکل گیری این دولتها را داده بود و توانست از لحاظ سیاسی از این وضعیت برای حمایت از راهکار مقاومت و ایجاد پشتوانه برای آن استفاده کند.
مشعل تصریح کرد، جنبشهای اسلامی میانهرو از جمله حماس دو اشتباه داشتند اول مبالغه در تکیه بر قدرت خود و دوم وجود خللهایی در تعامل با شرکای سرزمین فلسطین. آزمایش واقعی جنبشهای اسلامی در ایمان به دموکراسی و اجرای آن نهفته نشده است بلکه در پایبندی به شراکت با طرفهای دیگر به رغم داشتن اکثریت است.
مشعل همچنین در تشریح دوران انقلابهای معکوس بهار عربی تاکید کرد: «ما با تحولات بزرگی مواجه بودیم که در جریان آنها برخی کشورها دچار تغییر و تحول شدند و کودتاهایی علیه دولتهای دموکراتیک صورت گرفت و در برخی موارد، جلوی تغییر و تحولات گرفته شد و برخی طرفها درصدد کودتا علیه دولتهایی برآمدند که پشتوانهای برای ملتهای خود و مقاومت فلسطین بودند.»
وی افزود: ما در این دوره همچنین شاهد بروز پدیده تندروی و افراطیگری بودیم که ریشه در جهل و نادانی نسبت به اسلام داشت و اقدامات این گروههای تندرو به وجهه اسلام و جهان عرب لطمه میزد. این گروهها از وجود نظامهای سرکوبگر و کودتا علیه دولتهای دموکراتیک و نیز مداخله جوییهای طرفهای خارجی سوء استفاده میکردند. علاوه بر این، این مرحله شاهد از سر گیری روند عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی به جای تعامل با آن به عنوان دشمن جهان عرب و اسلام بود؛ تا جایی که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی با افتخار از روابط علنی و پشت پرده این رژیم با نظامهای عربی سخن میگوید.
مشعل تاکید کرد که اسرائیل نقش زیادی در شکل گیری این وضعیت داشت و از بروز این تحولات خیلی خوشحال بود؛ چرا که مساله فلسطین به مسالهای حاشیهای تبدیل شد و کار به جایی رسید که طرف فلسطینی قبل از دستیابی به توافق صلح و سازش، سقف خواستههای خود را کاهش داده و به عادی سازی روابط تن داده است. طرف فلسطینی همچنین حاضر شده است به قیمت ضربه زدن به مساله فلسطین، منافع رژیم صهیونیستی را تامین کند و فرآیند انتخابات را به خاطر تقویت مشروعیت مقاومت لغو کند.
رئیس دفتر سیاسی حماس درباره موضع این جنبش در قبال ایران و روابطش با این کشور تصریح کرد، حماس تلاش کرد این روابط را با براساس توازن در بین ضروریات و اصول خود مدیریت کند و اصول حماس در یاری به ملتها و رد هرگونه تهاجم در منطقه ثابت است و حماس در حمایت از قدرت مشروع در یمن موضع صریحی دارد.
خالد مشعل با بیان این که قدس و مسجد الاقصی خط قرمز ملت فلسطین است، خواستار همسویی و همکاری کشورهای اسلامی و عربی با ملت فلسطین برای پایان دادن به اشغالگری دشمن صهیونیستی شد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) دومین بخش از سخنانش در برنامه "در مسیر صلاح الدین" که از شبکه ماهوارهای القدس پخش شد، بر ضرورت پیگرد و محاکمه سران رژیم صهیونیستی به سبب ارتکاب جنایت علیه زنان و کودکان فلسطینی، تحمیل جنگ بر فلسطینیان و ترور رهبران و چهرههای برجسته فلسطینی در داخل و خارج تاکید کرد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، مشعل با اشاره به اینکه حماس از هیچ تلاشی برای پایان اشغالگری دشمن صهیونیستی که اساس تمامی مشکلات است، دریغ نمیکند، تصریح کرد که آزادسازی فلسطین بسیار نزدیک است.
وی بار دیگر تاکید کرد که مذاکره با دشمن صهیونیستی در واقع موجب بهبود وجهه این رژیم و سرپوش گذاشتن بر جنایتهای آن خواهد شد و هر بار که تشکیلات خودگردان بر سر میز مذاکره با این رژیم نشسته است، ثابت شده است که اشغالگران ذرهای از خواستههای خود کوتاه نمی آیند و به طرف فلسطینی امتیازی نمیدهند.
رئیس دفتر سیاسی حماس اظهار داشت که دشمن پای میز مذاکره نمی آید مگر اینکه مجبور شود، همانگونه که در سال 2014 مقاومت این رژیم را وادار به مذاکره و امضای توافق آتشبس نمود، پس ارزش مذاکرات به واداشتن این رژیم به عقبنشینی و امتیازگیری از آن است.
خالد مشعل با اشاره به اهمیت پیگرد سران رژیم صهیونیستی در کشورهای مختلف همسو با مبارزه با آنان در داخل فلسطین، خاطر نشان کرد که دشمن صهیونیستی ضربههایی در این زمینه دریافت کرده است و پیگرد قانونی سران این رژیم در محافل بین المللی و کشورهای اسلامی و عربی به مساله مهمی تبدیل شده و موجب معطوف شدن نگاه ها به حقوق ملت فلسطین شده است.
مشعل ضمن اشاره به ظرفیت های استفاده نشده عربی و اسلامی همچون اقلیتهای اسلامی و عربی مقیم کشورهای خارجی که چندین برابر اقلیتهای یهودی در این کشورها جمعیت دارند، تصریح کرد که چرا سفارتخانههای کشورهای اسلامی و عربی سران رژیم صهیونیستی را تحت پیگرد و فشار قرار نمی دهند؟
خالد مشعل افزود که دشمن صهیونیستی از طریق کمکهای مالی برخی کشورها فلسطین، قدس و مسجدالاقصی را اشغال کرده است و ملت فلسطین امروز برای دفاع از قدس شریف جانفشانی میکند و هرگز حاضر به ترک سرزمین خود نیست و با جان و دل از آن دفاع می کند اما با این حال نیازمند حمایت مالی کشورهای اسلامی و عربی است.
مشعل تاکید کرد که استراتژی حماس مبتنی بر پایبندی به سرزمین فلسطین، عدم چشم پوشی از قدس و حق بازگشت آوارگان است و هرگز مقاومت را کنار نمیگذارد و دشمن صهیونیستی را نیز به رسمیت نمیشناسد.
وی ضمن بیان این مطلب که ساکنان قدس اولین کسانی بودند که از قدس و مسجدالاقصی دفاع کردند، خواستار حمایت از ثبات و پایداری آنان و ارائه کمکهای مالی لازم به آنان به منظور حفظ خانهها، املاک و فرهنگ آنان در معرض نابودی آنان شد.
خالد مشعل اظهار داشت که جوانان فلسطینی پیشگامان انقلاب و مقاومت ملت فلسطین در مراحل مختلف بودهاند و قهرمانان عملیاتهای انفرادی پیشقراولان انقلاب و قیام ملت فلسطین و پیشروان عملیات های حمله با سلاح سرد و زیرگیری با خودرو هستند.
رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس روز دوشنبه در اولین قسمت از برنامه "در مسیر صلاح الدین" تاکید کرد که وحدت ملت فلسطین و امت عربی و اسلامی یکی از اصول اساسی راهبرد آزاد سازی فلسطین است.
خالد مشعل خاطر نشان کرد که وحدت برای فلسطین که خواستگاه و میعادگاه بیشترین تعداد پیامبران و انبیای الهی در طول تاریخ بشریت بوده است، حائز اهمیت است.
انتفاضه قدس
مشعل در جریان این گفتگو تصریح کرد که انتفاضه قدس باعث شکل گیری سه واقعیت جدید شد که نشانگر آمادگی فلسطینیان برای مقابله با رژیم صهیونیستی است که مشکل اصلی منطقه به شمار می رود. وی افزود انتفاضه ثابت کرد که ملت فلسطین تجربه مبارزاتی زیادی دارد و قدس و الاقصی خط قرمز ملت فلسطین است که این ملت در راه آن شهدای زیادی تقدیم کرده است و میکند.
این رهبر برجسته جنبش حماس تصریح کرد که انتفاضه پیام "واضحی" داشت و آن اینکه طرح صهیونیستی که با سوءاستفاده از حوادث منطقهای و بر اساس برداشتهای نادرست بنیان گذاشته شده است، در مقابل دلاوریها و رشادتهای جوانان انتفاضه و شیرزنان مقاومت که در کنار دلاورمردان در عرصه انتفاضه حضور دارند، به شکست خواهد انجامید.
وی با اشاره به اینکه انتفاضه قدس قدرت ملت و جوانان و مقاومت فلسطین برای غافلگیر کردن دشمن صهیونیستی را نشان داد، تاکید نمود که واقعیت سوم این است که این انتفاضه نشان داد که ریشه همه مشکلات ما در اشغالگری و شهرکسازی است و تا زمانی که این اشغالگری و پروژه شهرکسازی ادامه داشته باشد، مقاومت و انتفاضه هم تا آزادی سرزمین و مقدسات فلسطین ادامه خواهد داشت.
مشعل با تاکید بر اهمیت وحدت ملت فلسطین، امت و حتی بشریت در راه خدمت به فلسطین به عنوان میعادگاه بسیاری از پیامبران و انبیای الهی در طول تاریخ، تصریح کرد که "یکی از اصول اساسی راهبردهای آزادسازی فلسطین، یکپارچه سازی ملت فلسطین و امت عربی و اسلامی است."
دکترین آزادسازی و نهضت
رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در بخش دیگری از سخنان خود به دیدگاه فلسفی حماس در زمینه پروژه آزاد سازی اشاره کرد و گفت: این دیدگاه شامل ورود به عرصه نبرد و رویارویی با رژیم صهیونیستی و در عین حال، جلب حمایت امت از این نبرد است.
وی افزود: ما رویکرد مشخصی در قبال طرف های تاثیرگذار در این نبرد که نبرد امت است، داریم. فلسطین متعلق به امت است و قدس و مسجد الاقصی هم به کل امت تعلق دارد.
این رهبر برجسته فلسطینی تصریح کرد که این پروژه با نقش آفرینی ملت فلسطین و تمامی اقشار آن آغاز میشود و سپس طرفهای عربی و اسلامی و حتی بینالمللی و کل بشریت را در بر میگیرد؛ چرا که آرمان فلسطین یک مساله انسانی عدالت محور است.
خالد مشعل در ادامه به نقش ملتها و نظامهای رسمی در پروژه آزاد سازی فلسطین و اشاره کرد و گفت: هر یک از این نقش آفرینی ها اهمیت خود را دارد.
وی افزود: در بحبوحه این پروژه مقاومتی، نباید نقش نهضت در ابعاد مختلف آن نادیده گرفته شود و از همین رو، ما اهتمام ویژه ای به دانشگاه ها و آگاهی بخشی به شهروندان فلسطینی داریم.
5252