به عنوان کسی که در حوزه ادبیات کودک دستی به قلم برده و نه به عنوان دبیر انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، همواره اعتراض خود را به نحوه برخورد مسئولان نمایشگاه بینالمللی کتاب با شان و جایگاه ادبیات کودک بیان کردهام. امسال نیز در بیست و سومین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب، به شان ادبیات کودک توجه نشده و شبستان و سرای اهل قلم را در اختیار نویسندگان بزرگسال قرار داده و سهم فعالان ادبیات کودک و نوجوان غرفههایی در محوطه مصلی است.
گاه ما اهالی ادبیات کودک و نوجوان با توجه به شان و جایگاه خودمان از گفتن برخی موارد امتناع میکنیم اما این بدین معنا نیست که متوجه بیتوجه مسئولان به ادبیات کودک و نوجوان نمیشویم آن هم بیتوجهی در حد و اندازهای که نشان دهنده به رسمیت شناخته نشدن ادبیات و اهالی ادب در حوزه کودک و نوجوان است.
اگر امروز در نمایشگاه بینالمللی کتاب، بدترین فضاها و امکانات در اختیار ناشران و نویسندگان کودک و نوجوان قرار میگیرد، ناشی از نگاه مسئولان به حوزه ادبیات کودک و نوجوان است. نگاهی که در برنامههای مختلف فرهنگی در شیوه برنامهریزی و اجرا، نمود پیدا میکند.
مثلا سهم ادبیات از رسانه ملی محدود شده به یکی دو نفر نویسنده این حوزه و بس؛ در حالیکه در این حوزه اتفاقات ارزشمندی رخ میدهد که با نگاهی بیسمتوسو به سادگی میتوان هرکدام آنها را دستمایه تولید برنامههای متنوع تلویزیونی کرد.
از دیگر نشانههای بیتوجه به ادبیات کودکونوجوان، ورود رشته ادبیات کودک و نوجوان به دانشگاه بعد از این همه سال و با تلاش و زحمت بسیار اهالی ادبیات کودک است.
درست که در حوزه کتاب و ادبیات برگسالان نیز با مشکلات متعددی روبرو هستیم اما به دلیل همین بیتوجهیها و به رسمیت نشناختنها چالشهای ادبیات کودک و نوجوان جدیتر از ادبیات بزرگسالان است.
مشکل عمده ادبیات و کتاب و بخصوص ادبیات کودک و نوجوان این است که درگیر سیاستزدگی و حواشی سیاست میشود. هرچند سیاست فیالذاته به معنای تدبیر است و در همه عرصهها میتواند به رخدادهای ارزشمندی ختم شود اما آنچه ادبیات و کتاب ما و بیشتر ادبیات و کتاب کودک و نوجوان با آن درگیر شده، سیاستزدگی و جناح بازیست.
در حالی که با دیدگاهی دور اندیش، دست کم ادبیات کودک و نوجوان بایستی از شان و جایگاه بهتری برخوردار باشد و شرایط مطلوبتری در اختیارش قرار بگیرد؛ چراکه کودکان اهل مطالعه به بزرگسالانی اندیشهورز، نظریه پرداز، دانشمند، هنرمند، محقق و منتقد بدل خواهند شد. اگر همین امروز در میان مسئولان کشورمان افراد متفکر و خلاق کم داریم به همین علت است که در کودکی امکان بهرهمندی از کتاب برایشان به آن میزان که لازم بوده، فراهم نشده بود.
تاریخ انتشار: ۱۵ اردیبهشت ۱۳۸۹ - ۱۱:۱۱
شهرام اقبالزاده
منبع: خبرآنلاین