به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، ترديدي نيست كه توافق برجام، يك توافق راهگشا براي اقتصاد ايران بود.توافقي كه سبب شد در بخش هاي بسياري از اقتصاد ايران گشايش هايي حاصل شود. بعد از گشايش هاي بانكي و بازگشت سرمايه گذاران به صنعت نفت، مذاكرات وزارت راه و شهرسازی براي خريد هواپيما به ثمر نشست. به طوري كه ایرلاینهای ایرانی موفق شدند،خريد ۲۵۰ هواپیما ملکی را به ثبت برسانند.
ايرلاينهايي که عملکرد آنها در طول سالهای گذشته به پيرسالي رسيده و برخي ها در آستانه بازنشستگي يا حتي وررشكستگي قرار داشتند.علاوه بر مشكلات اقتصادي ايرلاين ها،كهنسالي هواپيماها امنيت رواني مسافران را به خطر مي انداخت.
زمینگیربودن نزدیک به ۱۰۰ فروند هواپیما شرکت هواپیمایی ایرانی نشان از آن دارد که نزدیک به ۴۰ درصد از کل ناوگان امکان پرواز ندارد. اطلاعات به دست آمده حاکی است که از این ۱۰۰ فروند هواپیما نزدیک به ۵۰ فروند باید برای همیشه با پرواز کردن خداحافظی کنند، اما از این رقم ۵۰ فروند باقی مانده هنوز امکان آن را دارند که به پرواز در آینده امید داشته باشند. (اینجا)
اشتغالزايي با هواپيماهاي تازه
جایگاه صنعت هوانوردی ایران در منطقه با امضای قرارداد خرید بیش از 200 فروند هواپیمای مسافری دور، متوسط و کوتاه برد با بیش از50 هزار صندلی جدید ارتقا می یابد و فرصت های اشتغالزایی بسیاری را فراهم می آورد.
شرکت های هوایی ایران با اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) از دی ماه پارسال مذاکرات مستقیم را با شرکت های سازنده هواپیما آغاز کردند؛ به طوری که اواخر پارسال پس از سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به فرانسه، پیش قرارداد خرید بیش از یکصد فروند هواپیما بین شرکت ایرباس و هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران در پاریس امضا شد.
با صدور مجوز اداره خزانه داری امریکا به شرکت های بویینگ و ایرباس برای فروش هواپیما به ایران، مذاکرات بین نمایندگان بویینگ و ایرباس با مدیران هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) به مراحل نهایی رسید تا اینکه در سفر بیست و یکم آذرماه معاون مدیرعامل بویینگ به تهران، پس از 41 سال قرارداد خرید 80 فروند بویینگ به ارزش بیش از 10 میلیارد دلار امضا شد.(اینجا)
رئیس سازمان هواپیماییکشوری با اشاره به برنامه جامع این سازمان برای افزایش توان عملیاتی فرودگاههای کشور، گفت: ۷ ایرلاین جدید موافقت اصولی تاسیس دریافت کردند.
عابدزاده با اعلام اینکه درحال حاضر ۷ ایرلاین جدید موافقت اصولی دریافت کردهاند، گفته است: درانتظار ایجاد الزامات لازم برای شروع فعالیت ایرلاینها(تامین هواپیما و تامین زیرساختهای لازم) هستیم.
خريد بعد از 41 سال
به گفته عابدزاده، درحال حاضر چند شرکت تازه تأسیس در حال تلاش برای ورود هواپیما و آماده کردن زیرساختهایشان هستند که رسیدن به این نقطه زمانبر است. (اینجا)
در حالی که عباس آخوندی گفت:بيش از ٤١ سال است كه با بويينگ قرارداد همكاري نداشتيم. همين وضعيت را با ايرباس داشتيم. البته با ايرباس قرارداد كوچكي بعد از انقلاب منعقد شده بود. حال وقتي بعد از ٤١ سال با بويينگ وارد مذاكره ميشديم بايد رفتار حرفهاي از خود نشان ميداديم. اگر رفتار ما غيرحرفهاي بود بويينگ آماده مذاكره نميشد آن هم در شرايطي كه كنگره امريكا تهديدات زيادي عليه ايران كرده بود. (اینجا)
به موازات انتقادها از خريد هواپيما، شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران از تحویل نخستین فروند از ۱۰۰ فروند هواپیمای ایرباس خریداریشده به ایرانایر خبر داد .خبري كه نشان مي داد،سم پاشي ها اثري نداشته و این هواپیما هم اکنون مراحل آمادهسازی برای ورود به کشور را پشت سر میگذارنند.
نخستین ایرباس 321، ۱۸ دی تحویل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران شد. (اینجا)
فرهاد پرورش با بیان اینکه اولین فروند هواپیمای ایرباس پنجشنبه این هفته با خلبانان ایران ایر در تهران مینشیند، گفته است: هما تصمیم دارد که از این ایرباس در شبکه داخلی استفاده کند.
به گفته وي طبق قراردادی که با ایرباس متعقد کردهایم در حال حاضر اولین فروند از هواپیماهای ایرباس طبق برنامه تیم فنی و عملیاتی هما در هامبورگ در حال تحویل و تحول این هواپیما هستند و خیلی امیدوار هستیم که این هواپیما تا آخر هفته تحویل ایران داده شود.
پرورش مي گويد: بر اساس آخرین خبرها این هواپیما با پرچم جمهوری اسلامی ایران و با خلبانان ایران ایر روز پنج شنبه (23 دیماه) به تهران میآید. (اینجا)
پس از گذشت سه هفته، نخستین ایرباس 321 ، شب گذشته تحویل نمایندگان شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران در آلمان شد.
درحال حاضر خلبان و کمک خلبان در فرانسه حضور دارند تا پس از انجام مراحل تحویل، هواپیمای A321 را به ایران انتقال دهند. (اینجا)
وال استریت ژورنال نوشت، شرکت ایرباس روز یکشنبه اعلام کرده که «پذیرش فنی» اولین هواپیمای جدید از سوی ایران ایر تکمیل شده است. تحویل رسمی این هواپیما اواخر این هفته انجام خواهد شد.
مقامات ایرانی گفته اند که اگر دولت آمریکا جلوی اجرای قراردادهای فروش هواپیما را بگیرد، آنها درخواست بازپرداخت ارقام پرداخت شده به اضافه سود آنها را خواهند کرد. پرورش در ماه دسامبر گفته بود: «هر دو طرح متعهد هستند و سناریوهایی در قراردادها برای نقض تعهدات یا موارد فورس ماژور پیش بینی شده است.» وی افزود، ایرباس امسال 7 یا 8 هواپیما به ایران تحویل خواهد داد.
هرگونه اقدام احتمالی دولت جدید آمریکا برای جلوگیری از تحویل هواپیماها به ایران احتمالا بر هواپیماهایی که هنوز تحویل داده نشده اند تاثیر خواهد گذاشت.
هرچند ایران قرارداد خود با بوئینگ را قبل از قرارداد با ایرباس منعقد کرده، اما شرکت آمریکایی بوئینگ تا سال 2018 تحویل هواپیماها به ایران را آغاز نخواهد کرد. این مسئله موجب می شود که سیاستمداران آمریکایی مخالف توافق هسته ای، زمان بیشتری برای جلوگیری از تحویل هواپیماهای بوئینگ به ایران داشته باشند. (اینجا)
35224