تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۴:۵۸

ترکیه به همراه 9 کشور دیگر سفیر خود را از تل آویو فراخواند و از سازمان ملل خواست تا هرچه سریعتر نشست اضطراری برگزار کند

سارا معصومی:

بی بی‌سی: مرگ با حمله اسرائیل به کشتی‌های صلح از راه رسید.

نیویورک تایمز: حمله اسرائیل به کشتی‌های صلح، ده کشته بر جا گذاشت.

لس‌آنجلس تایمز: ده کشته، نتیجه دخالت اسرائیل در مسیر کشتی‌‌های صلح.

وال استریت ژورنال: اسرائیل به کشتی‌های صلح حمله کرد.

واشنگتن پست: ده فعال صلح توسط اسرائیل کشته شدند.

قربانیان صلح، در صدر اخبار بین‌الملل قرار گرفته‌اند. از شبکه‌های عرب زبان تا رسانه‌های غرب همه و همه از کشته شدن حداقل ده فعال صلح در مرز آبی نزدیک به غزه خبر می‌دهند. از آنجا که قربانیان از ترکیه بوده‌اند، تنش باز هم در روابط آنکارا - تل آویو بالا خواهد گرفت.

خاورمیانه یک بار دیگر در خشم می‌سوزد و این بار حتی کشورهای طرفدار اسرائیل نیز توان حمایت از این گستاخی را از دست داده‌اند. سازمان ملل شوکه شده و ناظران بین‌المللی انگشت نگرانی و حیرت به دهان گرفته‌اند. در چنین شرایطی تل آویو همانگونه که از ماهیت مستبد و در عین حال ترسان و پوشالی‌اش انتظار می‌رود قربانیان را متهم اصلی این فاجعه می‌داند.

طرفداران صلح کشته شده‌اند اما اسرائیل آنها را متهم می‌شمارد. در منطق رژیم‌های خودکامه همیشه قربانیان مقصرند و قاتلان و شلیک کنندگان، ماموران وظیفه‌شناسی هستند که بعدها مدال شجاعت خواهند گرفت. اما این بار خشم جهانی به گونه‌ای است که بعید است اسرائیل بتواند زمانی برای کف و سوت زدن برای این اقدام ضد انسانی‌اش پیدا کند.

نخستین ساعات از بامداد دوشنبه بود که منابع خبری از حمله‌ نیروهای دریایی اسرائیل با حمایت نیروهای هوایی این رژیم به ناوگان آزادی در نزدیکی غزه خبر دادند. نخستین گزارش‌ها را شبکه خبری الجزیره مخابره کرد: صدها سرباز اسرائیلی با پشتیبانی هلیکوپترهای این رژیم به کشتی‌های "ناوگان آزادی غزه" که با هدف ارسال کمک‌های بشردوستانه و لغو محاصره این منطقه آمده بودند، حمله کردند.

آمار ابتدایی این حمله دو نفر اعلام شد، اما با گذشت چند ساعت از رونمایی خبری از این فاجعه، اسرائیلی‌ها نیز پذیرفتند که حداقل ده نفر در این درگیری کشته شده‌اند. پیش از این رسم بر این بود که در اتاق جنگ اسرائیل به ریاست ایهود باراک تصمیم حمله به نوار غزه یا لبنان اتخاذ شود، با این‌همه گویا بر دامنه اختیارات اوافزوده شده و درست در روزی که بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر این رژیم خود را برای دیدار با باراک اوباما مهیا می‌کند، تصمیم حمله به کشتی‌های صلح گرفته می‌شود. آمار این بی‌تدبیری اسرائیلی‌ها تنها به ده کشته خلاصه نمی‌شود. تا‌کنون آمار زخمی‌ها بالغ بر 50 نفر اعلام شده است. شاهدان عینی ادعا می‌کنند که نیروهای اسرائیلی ابتدا با گاز اشک‌آور و سپس با شلیک مستقیم گلوله فعالان صلح را هدف قرار دادند. گزارش‌های رسیده از غزه حاکی از مسدود شدن تمامی مرزهای آبی منتهی به این منطقه است.

هدف بی‌ثبات کردن اسرائیل بود

در میانه جنجال‌های خبری در باب رسوایی بین‌المللی اسرائیل، وزارت دفاع این کشور بیانیه‌ای صادر می‌کند و به سنت همیشه خود را بی‌گناه جلوه می‌دهد: خبر کشته شدن حداقل ده نفر در این درگیری تأیید می‌شود اما سربازان ما در مقام دفاع از خود دست به این حرکت زده‌اند. فعالان صلح با چاقو و سلاح گرم به سمت سربازان ما حمله کردند و ارتش ما نیز چاره‌ای جز دفاع نداشت.

آویگدور لیبرمن وزیر امور خارجه تندرو و افراطی اسرائیل از نخستین مقام‌هایی بود که نسبت به این ماجرا واکنش نشان داد: اگر سازمان دهندگان ناوگان آزادی که دربرگیرنده‌ کشتی‌های بین‌المللی است به مسئله‌ حقوق بشر توجه داشتند، از مسئولان حماس که بر نوار غزه تسلط دارد، می‌خواستند تا شرایط ملاقات اعضای سازمان صلیب سرخ جهانی را با گلعاد شلیط، سرباز اسرائیلی اسیر شده در نزد حماس، فراهم کند.

لیبرمن در ادامه‌ ادعاهایش افزود: هیچ بحران انسانی در نوار غزه وجود ندارد و هدف چنین برنامه‌ها و فعالیت‌هایی تنها بی‌ثبات‌سازی اسرائیل است!

عباس و اعلام سه روز عزای عمومی، هنیه و پیشنهاد خروج روسیه و سازمان ملل از کمیته چهار جانبه

در میان واکنش‌های بین‌المللی به این حادثه، محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین با محکوم کردن حمله نظامیان اسرائیلی به "ناوگان آزادی غزه"، سه روز در اراضی فلسطینی اعزای عمومی اعلام کرد. محمود عباس این حمله را یک جنایت توصیف کرده و از سازمان ملل خواست تا مقابل اقدامات رژیم اسرائیل که نقض قوانین و عرف بین‌المللی محسوب می‌شود، بایستد.

علاوه بر این محمود عباس نماینده دائم فلسطین در سازمان ملل متحد را مکلف کرده تا از عمروموسی، دبیر کل اتحادیه عرب بخواهد نشستی فوری را برای پیگیری این موضوع برگزار کند.

همزمان نخست‌وزیر حماس نیز در نشست کابینه ضمن محکوم کردن جنایت رژیم اسرائیل در حمله به "ناوگان آزادی غزه" خواستار اقدام فوری جامعه بین‌المللی در این زمینه شد. اسماعیل هنیه در بیانیه‌ای شامل یازده مورد خواهان توقف مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم میان اسرائیل و فلسطین شد.

برگزاری نشست فوق العاده شورای امنیت برای بررسی آنچه که در دریای مدیترانه و آب‌های بین‌المللی اتفاق افتاد و خروج روسیه و سازمان ملل از ساختار کمیته چهار جانبه نیز از مطالبات حماس اعلام شد.

اسرائیل و بازی دو سر باخت

سخنگوی وزارت امور خارجه اسرائیل یک روز پیش از وقوع این درگیری در مرز آبی غزه پیشدستی کرده و در اظهار نظری صریح تاکید کرد که اسرائیل وارد بازی دو سر باخت شده است. جاناتان مارکوس تحلیل گر بی‌بی سی در حوزه خاورمیانه در باب این حرکت اسرائیل می‌گوید: اسرائیل با این حرکت در حوزه دیپلماتیک و بین‌الملل خود را وارد بازی خطرناک و پرریسکی کرد. مقابله دریایی با حافظان صلح از هر منظر اشتباهی فاحش و از ابتدا محکوم به شکست بود. هنوز در نخستین ساعات پس از وقوع این حادثه هستیم اما در همین چند ساعت بر حیثیت بین‌المللی اسرائیل چوب حراج زده شده است. قربانیان این حادثه پتانسیل این را دارند که کابوسی را که نیم قرن است اسرائیل از آن وحشت دارد، واقعیت ببخشند: انزجار بین‌المللی از رژیم اسرائیل.

حمام خونی که اسرائیل در مرز آبی غزه به راه انداخت، می‌تواند شعله‌های جنگ و نا آرامی در خاورمیانه را فروزنده کند. جهان عرب ساعات ملتهبی را پشت سر می‌گذارد و عرق شرم بر پیشانی اروپایی‌ها قابل مشاهده است. اسرائیل در چند ماه اخیر با حرکت‌های نسنجیده بر اعتبار بین‌المللی خود چوب حراج شده اما حمله به کشتی‌های حامل صلح‌بانان نقش شلیک آخر به آبرو و اعتبار این رژیم را داشت.

واکنش‌های بین‌المللی به جنایت اسرائیل

دانیل آیالون - معاون وزیر امور خارجه اسرائیل

این کاروان‌ها با سلاح تنفر و انزجار از اسرائیل و حمایت از گروه تروریستی حماس به نبرد ما امدند! در عرشه این کشتی‌ها، تجهیزات نظامی کامل برای حمله به اسرائیل یافت شده است. اسرائیل با خانواده کشته‌شدگان ابراز همدردی می‌کند.

احمد داووداغلو - وزیر امور خارجه ترکیه

ما به شدت این حرکت غیرانسانی اسرائیلی‌ها را محکوم می‌کنیم. این حرکت غیرانسانی که در فضای آب‌های آزاد و بدون رعایت قوانین بین‌الملل رخ داد بر روابط دو جانبه ما تأثیر مخربی خواهد گذاشت.

صائب عریقات- نماینده فلسطین در مذاکرات صلح

 آنچه امروز صبح شاهد رخ دادن آن بودیم، جنایتی محض بود. کشته‌شدگان افراد غیرنظامی بودند که اهداف بشردوستانه در سر داشتند. جامعه جهانی باید به این حرکت غیرانسانی واکنش نشان دهد.

عمر موسی - دبیر کل اتحادیه عرب

 ما خواهان نشست فوری نمایندگان جهان عرب در این اتحادیه برای بررسی موضوع و اتخاذ تدابیر لازم هستیم. آنچه اسرائیل انجام داد جنایتی محض و ضدحقوق بشر بود.

ناوی پیلاری - کمیسیونر عالی شورای حقوق بشر سازمان ملل

 برای تضمین همکاری‌های دوجانبه بیشتر میان طرفین درگیر، ما خواهان تشکیل کمیته مستقل بین‌المللی برای بررسی ابعاد متفاوت این حادثه هستیم. مسببان این جنایت باید به اشد مجازات محکوم شوند.

برنارد کوشنر - وزیر امور خارجه فرانسه

من از حرکت نظامی اسرائیل علیه فعالان صلح شوکه شدم. هیچ‌ جمله‌ای نمی‌تواند توجیهی برای این جنایت باشد. تمام ابعاد ناپیدا این جنایت باید زیر نور قرار گرفته و تحقیقات بدون هیچ‌گونه تعللی آغاز شود.

احضار سفیر ترکیه از اسرائیل

به دنبال کشته شدن فعالان صلح ترک در مرز آبی نزدیک به نوار غزه، آنکارا در نخستین واکنش عملی به این حرکت سفیر خود از تل‌آویو را فراخوانده و رزمایش مشترک سه جانبه با حضور ارتش اسرائیل را ملغی اعلام کرد. استانبول و آنکارا ساعتی پس از وقوع این حادثه، شاهد حضور صدها معترض عصبانی بودند که به خیابان‌آها امده بودند تا جنایت اسرائیل را در به قتل رساندن فعالان صلح محکوم کنند. رجب طیب اردوغان نخست‌وزیری ترکیه به دنبال این حادثه سفر خود به کشورهای امریکا لاتین را نیمه کاره رها کرده و به وطن بازگشت. همچنین در پی محکوم کردن حمله اسرائیل، کشورهای اسپانیا، نروژ، فرانسه، مصر، بلژیک، دانمارک، اردن، سوئد و یونان سفرای این رژیم را برای ارائه گزارش فوری درباره این اقدام جنایتکارانه اسرائیل احضار کردند.

منبع: خبرآنلاین