هنوز چیزی از ماجرای برنجهای آلوده و مسایل و جار و جنجال هایی که در مورد آن اتفاق افتاد نگذشته که حالا خبر میرسد نمکهای تقلبی وارد بازار شده و در صورت بی احتیاطی شهروندان و استفاده از چنین نمکهایی، عوارض جسمی و بیماریهای متعددی گریبان استفاده کنندگان را خواهد گرفت. این نمک ها که با جعل آرم وزارت بهداشت راهی فروشگاه های مواد غذایی شده اند و تصفیه نشده و فاقد ید هستند، با بسته بندی های شیک و چشمگیری که دارند گاهی هر خریداری را به اشتباه انداخته و اطمینان او را به سالم بودن آنچه میخرد جلب میکنند.
وزارت بهداشت در حالی از فروش نمکهای تقلبی با جعل آرم این وزارتخانه در فروشگاههای عرضه مواد غذایی خبر می دهد که مصرف این نمکها در طولانی مدت به بروز مشکلات کلیوی، بیماریهای قلب و عروق و سرطان ها منجر می شود.
به گزارش مهر، روابط عمومی وزارت بهداشت با انتشار خبری بر روی سایت پایگاه اطلاع رسانی این وزارتخانه، عنوان داشته که برخی از تولیدکنندگان نمک با جعل آرم وزارت بهداشت و موسسه استاندارد، خریداران را فریب داده و نمکهای غیرتصفیه و فاقد ید را به بازار عرضه میکنند.
دکتر پریسا ترابی، رئیس اداره بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت چندی پیش گفته بود که مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت مسئول برخورد با این قبیل محصولات غذایی تقلبی است.
مهندس رضا غلامی، رئیس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت در پاسخ به سئوالی مبنی بر عرضه این قبیل نمکهای تقلبی در بازار مصرفی کشور، ضمن تایید این موضوع از جمع آوری سه هزار تن نمک غیر بهداشتی از بازار مصرفی کشور خبر داد و گفت: این مقدار نمک طی سال گذشته از سطح کشور در محل عرضه جمع آوری و معدوم شده است.
به گفته رئیس اداره بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، نمکهای تقلبی آسیاب شده و به هم چسبیده هستند ولی نمکهای سالم دانه های بلوری شکل داشته و هنگام ریزش از نمک پاش به راحتی جاری میشوند. علاوه بر این نمکهای تقلبی هنگام حل شدن در آب دارای رسوب بوده و ناخالصیهای آنها انتهای ظرف ته نشین میشوند.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، نمکهای تقلبی که بعضا با بسته بندی سلفونی بسیار شیک نیز در فروشگاههای عرضه مواد غذایی به فروش میرسد، فاقد خلوص و ید لازم بوده یا از مقدار کمی ید برخوردارند. بررسی ها نشان می دهد سرانه مصرف نمک در ایران 10 تا 15 درصد بیش از مقدار توصیه شده سازمان جهانی بهداشت است و علاوه بر این که این خود معضل بزرگی برای سلامت جامعه به حساب میرود، آلوده بودن چنین نمکهایی آن هم با این میزان مصرف زیاد در بین مردم نگرانی زیادی ایجاد میکند.
رئیس اداره بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بر اساس اظهارات یکی از تولیدکنندگان نمکهای یددار گفته که به ازای هر 120 تن نمک که تصفیه میشود 6 تن گل و لای و املاح غیرقابل مصرف استخراج میشود که این موضوع نشان میدهد تصفیه نمک از اهمیت بالایی در سلامت مواد غذایی برخوردار است.
ترابی همچنین با توصیه به مردم برای امتناع از خرید نمکهای تقلبی گفت: برخی از این نمکها در بسته بندیهای مناسبی تهیه شده و در دسترس قرار دارد و چون قیمت ارزانتری نسبت به نمکهای تصفیه شده دارند، در نتیجه مردم راغب میشوند از این نمکهای تقلبی استفاده کنند.
اما به نظر میرسد برای چنین موضوعات مهمی که به طور مستقیم با سلامت مردم سر و کار دارد، صرفا توصیه برای احتیاط و اطلاع رسانی محدود کافی نبوده و لازم است اقدامات جدیتری برای پیشگیری از وقوع چنین مواردی و جمعآوری سریع از فروشگاهها و پس از آن برخورد قاطع و شدید با عوامل این قضایا صورت گیرد تا دیگر شاهد چنین مواردی نباشیم.