کار به جایی رسیده که برخی میگویند حتی قطعات و آهنآلات این کارخانه به تاراج رفته و زمزمه تغییر کاربری زمین کارخانه سپو به گاوداری و کشت پیاز به گوش میرسد.
جبار کیانیپور رئیس اتاق بازرگانی یاسوج میگوید: من هم اگر جای کشاورزان بودم، در این زمین هندوانه میکاشتم! چرا نکارم؟ زمین این کارخانه مدتهاست بایر است.
داریوش دیودیده، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه وبویراحمد هم مشکل سپو را تأمین منابع مالی دانسته و به «شهروند» توضیح میدهد: اگر این پروژه پا بگیرد، برای حدود 170نفر به صورت مستقیم اشتغالزایی خواهد شد. البته او پیشرفت این پروژه در 10سال اخیر را کمتر از 20درصد میداند. همه اینها درحالی اتفاق میافتد که کهگیلویه وبویراحمد، بیش از هر استانی در سالهای اخیر درگیر بحران بیکاری بوده و نیاز به اشتغالزایی دارد. سال 94 جوانان این استان با نرخ بیکاری 17.7درصدی و سال 95 با نرخ بیکاری ۱۳.۳درصدی دستوپنجه نرم کردهاند.
«یاسر» یکی از جوانان دهدشت است با لیسانس متالورژی کارمند یکی از ادارههای یاسوج شده. او که 9سال پیش دلش را به پیداکردن پستی در سیمان سپو خوش کرده بود، به «شهروند» میگوید: همه تلاشم را کردم که نزدیک محل زندگی خودم کار پیدا کنم اما مسئولان، استان و شهر ما را نه میبینند، نه میخواهند که ببینند.
کهگیلویه و بویراحمد ثروتمند محروم
«این کارخانه سالهاست که در همین وضع به سر میبرد.» کیانیپور، رئیس اتاق بازرگانی یاسوج به «شهروند» میگوید: سیمان سپو همواره متروک بوده و هرگز به مرحله اجرایی نرسیده است. در واقع اصلا تأسیس نشده است. سرمایهگذاران جذب نشدند و بانکها همکاری لازم را نکردند. او ادامه میدهد: درحالی که استان محروم کهگیلویه وبویراحمد پر از فرصت شغلی و جذب سرمایهگذاری است، توانایی جذب سرمایهگذار برای آن وجود ندارد. جنوب استان غنی از معادن نفت و گاز است و این استان در 17درصد در منابع نفت و گاز کشور سهیم است. آب کهگیلویه وبویراحمد فراوان بوده و 9.9درصد آب کشور را تشکیل میدهد. بهترین گیاهان دارویی در این استان تولید میشود. دنا با 44 قله 4هزار متری و محیطزیست و حیاتوحش یگانه در استان قرار دارد. تصور کنید 8.8درصد جنگلهای کشور و 25درصد جنگلهای زاگرس در استان محرومی است که به خاطر نبود زیرساختهای مناسب مثل راه ریلی و فرودگاه درخور، پای سرمایهگذار به آن باز نمیشود.
اینجا معجزه هم کارساز نیست
مشکلات مالی و بدهی بانکی و بیبرنامگی هنگام افتتاح را میتوان محوریت مشکلات سپو دانست. از يكسو بانکهای عامل ديگر به سرمایهگذار تسهیلات پرداخت نمیکنند و از سويي پيمانكار به علت مرور زمان و استهلاك سرمايه و افزايش قيمت نهادهها از عمل به تعهدات خود ناتوان است. دیودیده منابع مالی مورد نیاز برای راهاندازی این پروژه را 230میلیارد تومان برآورد کرده و میگوید: قرار بود این پروژه ظرف مدت حداکثر سهسال به بهرهبرداری برسد.
نماینده سابق شهرستانهای کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده در مجالس هشتم و نهم شورای اسلامی اما پیش از این گفته بود که معجزه هم در دهدشت کارساز نیست حجتالاسلاموالمسلمین سیدعلیمحمد بزرگواری در سالهای صدارت خود در مجلس اعلام کرد: یقین داریم که در دولت دکتر احمدینژاد با معجزه هم نمیتوان دو پروژه ملی و اشتغالزایی پتروشیمی دهدشت و سیمان سپوی کهگیلویه را راهاندازی کرد.
او تأکید کرده بود: تمام تلاش خود را برای راهاندازی دو پروژه پتروشیمی دهدشت و سیمان سپوی کهگیلویه درچند ساله اخیر به کار گرفتهام اما یقین دارم با معجزه هم نمیتوان به دولت احمدینژاد در زمینه راهاندازی این پروژهها امیدوار بود.
بزرگواری با بيان اينكه سرمایهگذار هم مدعي است؛ «برای این پروژه بیش از ۱۳میلیارد تومان در زمینه خرید زمین، حفر چاه و تجهیزات هزینه کردهايم» ادامه ميدهد: بانکهای عامل اين پروژه از سرمایهگذار این طرح شکایت كردهاند و يكي از دلايل معطلماندن و تعطيلشدن اين طرح ناتواني از حضور سرمايهگذار و پيمانكار پروژه به علت تحت پيگرد قضائي قرارگرفتن از جهت شكايت سيستم بانكي در استان است.
231