سریال عروسکی «خونه مادربزرگه» پس از گذشت بیش از دو دهه از ساخت آن و پخش چندین باره از تلویزیون، تابستان امسال بار دیگر در باکس کودک قرار گرفت تا در کنار هدف قرار دادن مخاطبان کودک و نوجوان، بار دیگر کودکان قدیمی را با خود همراه کند.
اواسط دهه 60 روزهای جمعه ساعت 11، پخش ترانه» خونه مادر بزرگه هزار تا قصه داره...خونه مادر بزرگه شادی و غصه داره»، بسیاری از کودکان را پای تلویزیونها میکشاند تا قصهای دیگر از «نوک طلا»، «نوک سیاه»، «مراد»، «مخمل» و مادربزرگه را به تماشا بنشینند و البته در این میان بزرگسالانی هم بودند که همراه با کودکان خود به تماشای این سریال عروسکی مینشستند.
سریال ماندگار «خونه مادر بزرگه» که با عنوان «مخمل» هم شناخته میشد، محصول سال 1366 است و یکی از پرطرفدارترین کارهای عروسکی در طول تاریخ تلویزیون ایران محسوب میشود. «خونه مادر بزرگه» زمان موشک باران ساخته شد وقتی تهران خالی شده بود، عوامل فیلم مانده بودند و مونتاژ میکردند.
در این سریال عروسکی هنرمندان صاحب نامی چون ایرج طهماسب، حمید جبلی، مریم سعادت و مسعود کرامتی به عنوان عروسکگردان و صداپیشه همکاری داشتهاند. جبلی و طهماسب بعدها با ساخت سریال عروسکی دیگر با نام «کلاه قرمزی و پسر خاله» در تلویزیون محبوبیتی را کسب کردند که به سینماها هم کشیده شد.
احمد بهبهانی و مرضیه برومند متنهای سریال «خونه مادربزرگه» را نوشتهاند. تلویزیون اول سفارش مهمان ناخوانده را داده بود، اما برومند فکر میکرد که این داستان دیگر خیلی تکراری شدهاست، بنابراین تصمیم گرفت سریال «خونه مادربزرگه» را بسازد.
این سریال عروسکی یک لوکیشن اصلی داشت که همان حیاط خونه مادربزرگه بود. در این حیاط کلبهای با دیوارهای سفید و ستون و در و پنجرههای چوبی و البته خونه مرغ و خروس و جوجهها و البته مخمل در گوشه دیگر حیاط به چشم میخورد. «آقا حنایی» و«گل باقالی خانم» هم بودند که همراه جوجههایشان(نوک سیاه و نوک طلا) و البته خود مادربزرگه شخصیتهای اصلی سریال را شامل میشدند.
عروسکها را یک تیم حرفهای ساختند. عادل بزدوده مخمل را ساخت. مریم سعادت رنگش کرد و حتی عبدالله اسکندری هم نظر داد. رحیم دوستی و مرضیه محبوب هم توی ساختن بقیه عروسکها کمک کردند. کامبیز صمیمی مفخم دکور و صحنه را ساخت. شعر «هزار تا قصه داره» را هم هنگامه مفید و مرضیه برومند با هم گفتند. موسیقیاش را بهرام دهقان بار ساخت که اولین تجربهاش محسوب میشد.
در این سریال عروسکی هنگامه مفید به جای مادر بزرگه حرف میزد. بامزه ترین شخصیت سریال که پیراهن نارنجی و جلیقه قهوهای به تن داشت و مدام توی ایوان چرت میزد، مخمل بود که به جای او بهرام شاه محمد لو حرف میزد؛ همان بازیگری که نقش آقای حکایتی را سالها قبل ایفا کرد.
رضا بابک به جای آقا حنایی و فاطمه معتمد آریا، هم به جای گل باقالی خانوم و هم به جای نبات حرف میزد. آزاده پور مختار جای نوک سیاه حرف میزد که پیراهن قرمز گلدار میپوشید. مریم سعادت هم به جای نوک طلا حرف میزد. مراد پسر مودب و لوس همسایه بود که به جای او راضیه برومند حرف میزد. مسعود کرامتی صدای حلزون را در میآورد و هرمز هدایت صداپیشگی هاپوکومار را بر عهده داشت.