دکتر سیدمصطفی محقق داماد، رئیس بخش کلام مؤسسه حکمت و فلسفه ایران آمادگی خود را برای مناظره با پروفسور استیفن هاوکینگ درباره خلقت الهی کهکشان‌ها اعلام کرد.

به گزارش خبرآنلاین، آیت‌الله محقق داماد، رئیس مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم در این باره گفت: موضوع وجود خدا و مبداء جهان یک مسأله صرفاً مادی و مرتبط با علوم تجربی محض نیست که یک فیزیکدان به راحتی آن را انکار کند، بلکه امری کاملاً کلامی و فلسفی است و فیزیکدان بدون داشتن تخصص فلسفی و آگاهی از براهین مستحکم عقلی، بدون گفت و گو با حکیمان، جز اینکه اظهار عدم آگاهی و عجز کند، چاره‌ای ندارد.

آیت‌الله محقق داماد افزود: این اظهارنظر هر چند از سوی دانشمندی سرشناس باشد، یکی از نتایج جدایی و فاصله گرفتن علوم تجربی از الهیات است. این جدایی که در تاریخ علم سابقه چندان زیادی ندارد، موجب آفات عدیده‌ای است که در تاریخ علم و فلسفه به کرّات دیده می شود. وقتی محمد زکریای رازی نسبت به برخی مسائل دینی ابراز تردید و شبهه کرد، ابن‌سینا به نحو مستوفا به پاسخ شبهات پرداخت و در آخر خطاب به وی گفت: این‌گونه سخن گفتن ناشی از آن است که به علت توغل در علوم تجربی، با الهیات فاصله گرفته‌ای.

رئیس مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم در ادامه یادآور شد طرح تشکیل فرهنگستان علوم که متشکل از گروه های الهیات، علوم انسانی و رشته‌های مختلف علوم تجربی این فرصت را ایجاد می‌کند که تعامل، گفت و گو و تقارب از دست رفته بار دیگر تحصیل گردد و طرح‌های تحقیقاتی میان‌رشته‌ای به بار بنشیند.

آیت‌الله محقق داماد در پایان اعلام آمادگی کرد که به همراه اساتید کلام و حکمت اسلامی، اعضای گروه مطالعات اسلامی از نظر کلامی و فلسفی و با مددگیری از عالمان بزرگ علوم تجربی، در یک رسانه جهانی و در منظر عموم جهانیان بدون هیچ گونه تنش با پروفسور استیفن هاوکینگ به مناظره بپردازد و داوری به وجدان پاک انسان های صاحب‌اندیشه و فکر واگذار شود.

*********

پروفسور استیفن هاوکینگ یکی از فیزیکدانان معروف جهان اخیراً اظهار داشته که نظرش را درباره نقش احتمالی خدا در خلق کهکشان‌ها تغییر داده است. وی گفته است در نظریه‌های مربوط به خلقت کهکشان‌ها جایی برای خدا نیست.

به گفته پروفسور هاوکینگ نظریه‌های جدید علمی «خلقت خودزا» را به عنوان دلیلی معقول برای اینکه چیزی وجود داشته باشد، نه اینکه وجود نداشته باشد، می‌پذیرد. وی در تازه‌ترین کتاب خود با عنوان «طرح بزرگ» آورده که نظریه انفجار بزرگ (مهبانگ) نه تنها اتفاقی یا به خواست خدا نبوده، بلکه نتیجه‌ای اجتناب‌ناپذیر از قوانین فیزیک بوده است.

نظریه مهبانگ (بیگ بنگ) به عنوان منشأ کهکشان به طور گسترده در میان دانشمندان مورد قبول بوده است. معروفترین فیزیکدان بریتانیا قبلا گفته بود که احتمال خلقت کهکشان‌ها توسط خدا با درک علمی از کهکشان‌ها سازگار است.

پروفسور هاوکینگ در کتاب پرفروش خود «تاریخچه زمان» (سال 1988) نقش خدا در خلقت کهکشان‌ها را پذیرفته بود. اکنون او در کتاب جدید خود که با «لئونارد ملودینو»، فیزیکدان آمریکایی، تألیف کرده است می‌گوید که محتمل است کهکشان‌ها از «هیچ» به وجود آمده باشد.

منبع: بدون منبع