گلوبال پست در تازه ترین تحلیل خود ، محور بحث را به قرارداد 60 میلیارد دلاری عربستان سعودی با ایالات متحده متمرکز می کند و می نویسد: بسته های جت جنگی ، هلیکوپتر ، رادار و موشک هایی که واشنگتن در اختیار عربستان سعودی قرار می دهد ، بهترین نشانه است برای این تعبیر که رابطه میان واشنگتن و ریاض که پس از حادثه یازدهم سپتامبر شکراب شده بود، اندک اندک در مسیر بهبود قرار گرفته است. این معامله نظامی که دولت باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده آن را هفته جاری در اختیار کنگره قرار می دهد در حقیقت بزرگترین معامله تسلیحاتی واشنگتن با کشوری ثانی است . ارزش این معامله تسلیحاتی بالغ بر 60 میلیارد دلار است . در شرایطی که کنگره ایالات متحده برخلاف پیش بینی های انجام گرفته مانع از این فروش تسلیحاتی نشود، رابطه نظامی و استراتژیک میان ایالات متحده و عربستان سعودی تا چند سال آینده تضمین خواهد شد. ماجرای این همکاری به خرید این تسلیحات از سوی خاندان سعودی و تحویل دادن آن از سوی آمریکایی ها خلاصه نخواهد شد.
کارلی مورفی نویسنده این یادداشت با به یاد آوری حادثه یازدهم سپتامبر می نویسد: اینچنین معامله تسلیحاتی هشت سال پیش قابل انجام شدن نبود. حمله تروریست های منسوب به القاعده به مرکز تجاری در نیویورک در یازدهمین روز از ماه سپتامبر ، رابطه میان ریاض و واشنگتن را به شدت متشنج کرد . واشنگتن در همان زمان هم ادعا می کرد که خاندان سعود یا در این ماجرا دست داشته اند و یا از ماجرا اطلاع داشته و سکوت کرده اند . با این همه به نظر می رسد که موضع مقتدرانه هر چند ظاهری عربستان در مبارزه با ترور ، کاخ سفید نشین ها را به بی گناهی ریاض متقاعد کرد .
تمامی این مسائل امنیت پیرامون عربستان سعودی را زیر سوال برده است . اما به نظر نمی رسد که هیچ کدام از این مسائل در معامله تسلیحاتی میان ایالات متحده و عربستان سعودی نقش چشمگیری ایفا کرده باشد . ظاهرا قرار نیست که این تسلیحات عربستان سعودی را از تهدید جدی که در منطقه با آن روبه رو است نجات دهند . علاوه بر این تسلیحات مد نظر حتی نمی تواند مهار کننده ایران و توان نظامی این کشور هم باشد چرا که تهران رابطه خود را با حزب الله لبنان و حماس همچنان حفظ کرده است . ایران با این قبیل ارتباط گیری ها است که بر دامنه نفوذ خود در منطقه می افزاید. یک دلیل استراتژیک وجود دارد و آن هم این است که در روزهایی که بحث عدم تکثیر تسلیحات هسته ای در منطقه کاملا بی معنا است ، عربستان سعودی تبدیل به اهرمی برای توازن این تسلیحات در منطقه شده است. در شرایطی که ایران به تسلیحات هسته ای دسترسی پیدا کند، عربستان سعودی با دو گزینه روبه رو است : ما هم مسلح شویم یا خیر؟ عربستان سعودی در صورت دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای می تواند با در اختیار داشتن این تسلیحات امریکایی به نوعی مطمئن باشد . واشنگتن می تواند با این معامله چند میلیارد دلاری در حقیقت زبان ریاض را برای دستیابی به تسلیحات هسته ای کوتاه کند .
متن کامل این یادداشت را اینجا بخوانید