دانشگاه‌های تهران، علوم پزشکی تهران، صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر، علم و صنعت ایران، تربیت مدرس، علوم پزشکی شهید بهشتی، شیراز، علوم پزشکی شیراز و صنعتی اصفهان برترین دانشگاه‌های کشور معرفی شدند.

رئیس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، آی.اس.سی، دکتر جعفر مهراد، نتایج نخستین رتبه‌بندی مراکز علمی-پژوهشی کشور را اعلام کرد.

وی با اشاره به این‌که این رتبه‌بندی، نخستین تجربه جمهوری اسلامی در بحث رتبه‌بندی با استفاده از شاخص‌های بین‌المللی است، تصریح کرد: «پیش از این دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی کشور توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، ‌درمان و آموزش پزشکی و حتی از طریق شورای عالی انقلاب فرهنگی به صورت‌های مختلف ارزیابی شده و حتی در پاره‌ای از ارزیابی‌ها، وزارت بهداشت این نوع ارزیابی‌ها را به خطا رتبه‌بندی نام نهاده، در حالی‌ که معتقدم در هیچ کدام از این ارزیابی‌ها موضوع رتبه‌بندی مورد توجه نبوده و معیارهای مورد استفاده صرفاً جنبه توصیفی داشته و این معیارها و متغیرها ارتباطی با روش‌شناسی ندارند».

روش رتبه‌بندی و فهرست برترین دانشگاه‌های کشور را در اینفوگراف زیر بخوانید. برای مشاهده تصویر بزرگ‌تر، اینجا را کلیک کنید.

دکتر مهراد خاطرنشان کرد: «معاونت پژوهشی وزارت علوم، 10 دانشگاه وابسته به این وزارت را برای کسب اعتبارات مالی ویژه به مجلس شورای اسلامی معرفی می‌کند و قطعاً این وزارت از نتایج این رتبه‌بندی‌ها استفاده خواهد کرد. آن‌چه نتایج این رتبه‌بندی را با اهمیت می‌کند، آن است که نشست فوق‌العاده وزرای آموزش عالی در آوریل 2011 / فروردین 1390 با دستور کار رتبه‌بندی دانشگاه‌های جهان اسلام انجام می‌شود. بنابراین پس از بحث و بررسی پیرامون معیارها و شاخص‌ها و احتمالا انجام اصلاح یا تغییر در پاره‌ای از شاخص‌ها و پس از آن‌که معیارها و شاخص‌های رتبه‌بندی به تصویب نهایی وزرا رسید، ‌انجام رتبه‌بندی دانشگاه و مراکز تحقیقاتی کشورهای اسلامی آغاز می‌شود. 20 دانشگاه برتر جهان اسلام نیز به بانک توسعه اسلامی معرفی می‌شوند تا از بورس این بانک استفاده ببرند».

اعلام این رتبه‌بندی در حالی صورت می‌گیرد که دیروز وزیر علوم با تأکید بر این‌که رتبه‌بندی‌ دانشگاه‌ها توسط غربی‌ها را قبول نداریم، گفت: «برخی دانشگاه‌های ایران در ردیف دانشگاه‌های برتر دنیا هستند».

کامران دانشجو با بیان این‌که شاخص‌های غربی برای رتبه‌بندی دانشگاه‌ها را خیلی قبول نداریم، اظهار داشت: «شاخص نهادهای غربی مثل نمایه آی.اس.آی، نمایه‌های داخلی و شاخص‌های ما را قبول ندارند، به هر حال ما شاخص‌های دیگری را قائل هستیم و فکر می‌کنیم که رتبه‌بندی‌ها باید بر مبنای آن شاخص‌ها صورت گیرد».

دانشجو در همین زمنیه اضافه کرد: «اگر دانشگاهی ایرانی در رتبه‌بندی‌های غربی رتبه 500 کسب کند، قائل نیستیم که واقعاً رتبه‌اش 500 است، بلکه قائل به این هستیم که در ردیف‌های اول دنیا است، چون دیدگاه غربی‌ها تک بعدی و مادی است در حالی که دیدگاه ما دو بعدی یعنی مادی و معنوی است».

وی با بیان این‌که غربی‌ها با شاخص‌های خودشان و بر مبنای جهان‌بینی و دیدگاه خود دانشگاه‌های تهران، صنعتی شریف، امیرکبیر، علم و صنعت، فردوسی مشهد و. . . را در رتبه‌بندی‌شان معرفی می‌کنند، گفت: «ما فعالیت‌های تربیتی، فرهنگی، پژوهشی و اجرایی را در رتبه‌بندی دانشگاه‌هایمان در نظر می‌گیریم و آن را اصل می‌دانیم».

50

منبع: خبرآنلاین