قاسم زراعت کار

طرح هدفمند کردن یارانه ها حدود 3 هفته است که به طور رسمی به مرحله اجرا در آمده است. دومین هفته اجرای این طرح به کیفیت نان اختصاص پیدا کرد که اتفاق بسیار ارزشمندی است. در این راستا باید به این نکته اشاره کرد که اگرچه با عرضه آرد به نرخ ملی، قیمت نان در واحد‌های دولتی‌ افزایش یافته است ولی این افزایش قیمت با بهبود کیفیت نان جبران خواهد شد.

در حال حاضر حدود 63 هزار نانوایی سنتی به فعالیت خود ادامه می دهند و باید پذیرفت که اجرای قانون هدفمند‌کردن یارانه‌ها موجب تحول عظیم در حوزه آرد و نان و به دنبال آن فعالیت این واحد های صنفی خواهد شد. از آنجا که قیمت نان یارانه‌دار پیش از اجرای قانون بسیار پایین بود ، در نتیجه نان تولیدی نیز با کیفیت پایین به مصرف‌کننده عرضه می‌شد و می‌توان گفت که کمیت و کیفیت نامناسب نان اجحافی در حق مصرف‌کنندگان است.

در این میان جا دارد این نکته را نیز مورد توجه قرار داد که از زمان اجرای قانون تا کنون 80 درصد نانوایی های سنتی برای به کارگیری از علم روز و نوسازی نانوایی ها خود به اتحادیه مراجعه کرده اند.  درست است که با عرضه آرد به نرخ ملی، قیمت نان در واحد‌های دولتی‌ افزایش یافته است ولی این افزایش قیمت با بهبود کیفیت نان جبران می‌شود.

‌باید هزینه ضایعات نان در ایجاد زیر‌ساخت‌های مناسب مورد استفاده قرار گیرد که هدفمند‌سازی یارانه‌ها بهترین شیوه برای بهینه‌سازی این سرمایه ملی است.

همچنین نکته دیگر اینکه اصلاح شیوه پخت نانوایی‌های یارانه‌پز نیازمند گذشت زمان است و این امیدواری وجود دارد که بهبود تولید نان و ارتقای کیفیت ظرف دو ماه آینده اتفاق افتد. در همین راستا هم مسوولین باید تسهیلاتی را برای بهسازی و نوسازی نانوایی‌های سنتی در نظر گیرند .

از سوی دیگر نکته حائز اهمیت دیگر که در هفته کیفیت نان هم مورد توجه قرار گرفت این است که  نیروی انسانی ماهر را یکی از فاکتورهای اصلی تولید کیفی نان به حساب می آید. به دلیل نبود صرفه اقتصادی در تولید نان، بسیاری از کارگران و نانوایان با مهارت این صنف، فعالیت در این بخش را رها کرده و در بخش‌های دیگر مشغول به کار شده اند.

باید بر اهمیت برنامه‌ریزی در ارتقای مهارت کارگران تاکید کرد.  البته با توجه به اهمیت مواد اولیه در کیفیت نان ، کارخانجات نیز باید آردی را تحویل نانوایان دهند تا امکان رقابت‌ برای آنان فراهم شود و بر این اساس با توجه به اهمیت کیفیت آرد در پخت نان، باید کیفیت آردهم اصلاح شود.

در حال حاضرخوشبختانه آمار ها حاکی از این است که کیفیت نان‌ها از ابتدای اجرای قانون هدفمندسازی یارانه 50 درصد بهبود یافته است.

 

  • نایب رییس اتحادیه نانوایان

 /36

منبع: خبرآنلاین