حال فرض کنید اهالی چندین روستا برای رسیدن به منوجان باید از یک رودخانه فصلی رد شوند. این در حالی است که هر ساله با هر بارش، بالا آمدن آب رودخانه منوجان مسیر را بر مردم سد میکند و با گذشت سالها هنوز حتی پل هم ندارد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان کرمان، به گفته محلیها و همچنین فرماندار منوجان، تاکنون چندین زن باردار برای زایمان و رسیدن به شهر با مشکلات زیادی مواجه شدهاند و حتی نبود پل جان افراد را به خطر انداخته است. هرچند خبرها حاکی از این است که ساخت پل این رودخانه در مرحله مناقصه و انتخاب پیمانکار قرار گرفته است.
وعدههای بیسرانجام در ساخت پل
یکی از روستانشینان محمدآباد که در منوجان کار میکند، هر روز برای رفتن به محل کار خود از مسیر این رودخانه که همنام روستاست رد میشود. وی خاطرات تأملبرانگیزی برای تعریف کردن دارد.
او که تمایلی به اعلام نام خود ندارد، میگوید: طی چهار دهه افراد وعدههای زیادی برای ساخت پل این رودخانه دادهاند که هنوز اتفاقی نیفتاده است. در طی این سالها به چشم خود دیدهام چند زن باردار به دلیل وجود بارندگی، در زمان درد زایمان خود پشت رودخانه گیر کرده و به شکل سخت و وحشتناکی خود را به آن طرف آب رساندهاند. حتی زن بارداری را روی دست گرفتند و به کمک چندین نفر به آن سمت رودخانه انتقال داده بودند.
این ساکن محمد آباد ادامه میدهد: بعد از اینکه آب رودخانه هم خشک میشود، باز هم با خودرو نمیتوان از این مسیر رد شد. دلیلش هم گل و لایی است که در محل بر اثر باران به وجود آمده است. بیشتر از ۳۰ روستا در این منطقه وجود دارد که شامل روستاهای محمدآباد، یوسفآباد، گردنه کرم، اسلامآباد، بنک، تیاب، سونگان، دراشکوت، چاهشور، گیمرد، گلمندان و بسیاری دیگر است. این تعداد روستا، بهویژه محمدآباد جمعیت بالایی دارند که با وجود چند مورد خانه بهداشت، مردم برای امور درمانی تخصصی، دارویی یا اداری خود باید از این رودخانه رد شوند و خود را به منوجان برسانند.
مشکلات نبود پل
یکی دیگر از روستانشینان میگوید: عرض رودخانه چیزی بین ۸۰ تا ۱۰۰ متر است که اگر در قسمتی از منوجان که کوهستانی است، باران بیاید به سرعت آب به رودخانه محمدآباد میرسد و مسیر را برای مردم مشکل میکند. بارها چون خانوادهام در روستا بودند، مجبور شدهام برای گذر از رودخانه خودرویم را در شهر بگذارم؛ یا باید صبر میکردم آب کمتر شود و با پای پیاده خودم را به محمدآباد میرساندم. ما این جا شاهد مشکلات زنان باردار یا بیماران اورژانسی هستیم که به سختی مجبورند خودشان را به آن سمت رودخانه برسانند. ۲سال پیش با لودر توانستند یک زن زائو را به آن سمت رودخانه ببرند، که به دلیل خونریزی ممکن بود زنده نماند؛ بنابراین مجبور شدند این زن را برای درمان به بندرعباس انتقال دهند. هرچند الان خشکسالی است و ممکن است سالی یک بار هم باران نیاید، ولی در هرصورت رودخانه فصلی است و پیشآمده که در تابستان هم باران آمده و رودخانه پر از آب شده است.
نیاز به اعتبار
«محمد حجتیپور» فرماندار منوجان، هم وضعیت موجود را تایید میکند و میگوید: از روزهای اول شروع فعالیتم در حوزه فرمانداری منوجان در سال ۹۶، به روستای محمدآباد رفتم. وی ادامه میدهد: مردم از وضعیت آنجا رضایت نداشتند و در همان زمان نیز یک زن باردار پشت رودخانه مانده و در همانجا بچهاش را به دنیا آورده بود؛ به همین دلیل با پیگیریهای دکتر حمزه، نماینده پنج شهر جنوبی، مقدمات ایجاد پل فراهم شد. اما این پروژه نیاز به چهارمیلیارد تومان اعتبار دارد که یک میلیاردتومان آن از محل اعتبارات داخلی شهرستان و سه میلیارد تومان هم از اعتبارات ملی اداره حملونقل پایانهها تامین میشود. در حال حاضر ساخت پل به مرحله مناقصه رفته است، اما در هر صورت فرایند تکمیل پروژه زمانبر است.
ساخت پل در انتظار مناقصه
«مرتضی رهبر»، معاون اداره کل راهداری و حملونقل جاده جنوب استان کرمان، در زمان تنظیم گزارش خبر از برگزاری مناقصه برای پلسازی روی رودخانه منوجان تا ۲ هفته آینده خبر داد و در ادامه گفت عرض رودخانه ۸۰ متر است و مبلغ اعتبار اولیه آن یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان است.
46