به گزارش خبرآنلاین، «قانون اساسی بن بستها را برداشته؛ اگر جایی بحثی دارد به اصل ۵۹ قانون اساسی مراجعه کنیم. اصل ۵۹ قانونی درباره رفراندوم است؛ یعنی صندوق بیاوریم و هر چه مردم گفتند عمل کنیم» این را حسن روحانی یک سال پیش مطرح میکند موضوعی که جنجالی به پا کرد و مخالفان بار دیگر در مقابل روحانی صف کشیدند که چرا از رفراندوم سخن گفته است. اما این بحث که گویا باب جدی باز کرده بود با پیچیده شدن تصمیمگیری درباره لوایح چهارگانه دولت و موضوع افایتیاف بحث رفراندوم اینبار از سوی نمایندگان اصلاح طب مجلس مطرح شد؛ حالا بعد از گذشت مدتها از طرح این موضوع درست همزمان با جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره پالرمو نمایندگان جناح راستو در راس آن حاجی دلیگانی طرح رفراندوم را در مجلس کلید میزنند.
اصلی معطل مانده
بهرام پارسایی نماینده مردم شیراز و عضو شورای مرکزی فراکسیون امید که اتفاقا از مدافعین موضوع رفراندوم است به خبرآنلاین میگوید: رفراندوم یکی از اصول صریح و مترقی قانون اساسی ماست که اساسا این موضوع موجب شان و جایگاه این قانون در جهان میشود اما متاسفانه به جز یکی دو مورد این قانون کاملا بلاستفاده مانده است. به عنوان مثال همین لایحه پالرمو و بحث FATF بیشتر از یک سال است که بین مجلس، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام پاسکاری میشود. اصلا تصویب یا رد این لایحه تبدیل به یک نگرانی در جامعه شده است و به نظرم میتوان از ظرفیت قانون اساسی استفاده کرد و این لوایح را به رفراندوم بگذاریم. با نوجه به اینکه فقط چهارماه دیگر به ایران فرصت داده شده است و مجمع تشخیص مصلحت نظام هم اخیرا تصمیم گیری برای پالرمو را به سال بعد موکول کرده است. سال دیگر هم به نظر میرسد که وضعیت ما تفاوت چندانی نکند.
مصادیق برای رفراندوم
پارسایی درباره مصادیقی که امروز لازم است درباره انها به آرای عمومی مراجعه کنیم میگوید: «به نظرم نه فقط پالرمو و fatf بلکه مسائل دیگری وجود دارد که به محل اختلاف میان جناحهای سیاسی و مسوولین تبدیل شده است که میتواند به رفراندوم گذاشته شود. مانند سیاست خارجی و همچنین بخشی از سیاستها داخلی می تواند رفراندوم برگزار شود شما ببینید در این کشورهایی که موفق بودند در سال ۱۰ الی ۱۲ رفراندوم برگزار میشود
او درپاسخ به این سوال که در سیاست خارجی باید چه چیزی را به رفراندوم بگذاریم آیا رابطه با آمریکا از جمله این موارد است میگوید: «مسائل مختلفی وجود دارد که میتوانیم به رفراندوم بگذاریم رابطه و تعامل با کشورهای مختلف. روسیه از بدو تاریخ تا الان به جز استفاده از رابطه با ایران چه منفعتی به ما رسانده است. حتی در جریان تحریم ها حمایتهای او فراتر از شعار نرفت. مثلا هفت قطعنامهای که علیه ما صادر شد حتی یکی از آنها را وتو نکرد. امروز هم که بحث سوریه مطرح است فقط به دنبال منافع خود است. به طور کی در طول چند صد سال پیش تا امروز خیری از رابطه با روسیه به ما نرسیده است.»
او ادامه میدهد: «همین نیروگاه اتمی بوشهر چند سال است که روسیه از آن استفاده میکند اما به بهرهبرداری نمیرساند؟ ما میتوانیم رفراندوم را با همین موضوع پالرمو استارت بزنیم. روال آن هم در قانوون مشخص است؛ به این معنا که رفرادوم با پیشنهاد رئیس جمهور به مجلس یا با امضای ۱۰۰ نفر از نمایندگان میتواند مطرح شود. البته بعید میدانم ۱۰۰ نفر از نمایندگان حاضر باشند طرح رفراندوم را امضا کنند. اگر اطمینان داشته باشیم که ۱۰۰ نماینده آن را امضا میکنند میتوانیم این اقدام را از مجلس شروع کنیم.»
رفراندوم؛ تصمصمیمات کارشناسی یا پوپولیستی؟
پارسایی در پاسخ به این سوال که بحثهایی مانند پالرمو و ... موضوعاتی کارشناسی است و به رفراندوم گذاشتن آن یعنی رفتن به سمت یک رفتار پوپولیستی به جای یک تصمیم کارشناسی شده میگوید:« به نظر من پالرمو یک موضوعی است که دولت و وزارت خارجه باید آن را انجام دهند. در این میان باید بگویم چطور انتخاب رئیس جمهور با آن همه اختیاراتش تخصصی نیست اما برگزاری رفراندوم برای این مورد تخصصی میشود؟! در این مورد هم موافقین و مخالفین میتوانند نظراتشان را در رسانهها مطرح کنند و بعد مردم درباره آن تصمیم بگیرند.»
او در پاسخ به این سوال که آیا طرحی که از سوی آقای حاجیدلیگانی برای به رفراندوم گذاشتن faft افزایش قیمت بنزین، افزایش یارانه و ... را شما امضا کرددید میگوید: «درست است که ما برای اولین بار این موضوع را مطرح کردیم اما هرکسی به دنبال عملیاتی کردن این موضوع برود ما از آن استقبال میکنیم. برای ما مهم این است که این اصل به جریان بیفتد. متاسفانه رفراندوم آنچنان تبدیل به تابو شده است و برخی افراد دگم انچنان نگاه متحجرانهای به این موضوع دارند که وقتی از رفراندوم صحبت میکنیم گویا از اجرای اصول قانون اساسی یک کشور متخاصم صحبت میکنیم و قرار است یک اتفاق عجیب و غریب رخ بدهد. با این وضعیت من بعید میدانم ۱۰۰ نفر حاضر به امضای آن باشند. »
او ادامه میدهد:«برای ما مهم این است که این اصل به جریان بیفتد. اصلا تعصبی نداریم که این طرح را ما به جریان بیندازیم یا دیگران. ما میخواهیم این اصل معطل نماند. درست است استارت این موضوع را برای اولینبار ما زدیم و اجرای اصل ۵۹ قانون اساسی را برای اولینبار از تریبون مجلس مطرح کردیم اما ما فقط شعار ندادیم چون به دنبال اجرایی شدن آن هستیم هرکسی این موضوع را کلید بزند به او کمک میکنیم تا این اصل در موارد متعدد در بوته آزمایش قرار بگیرد. ما باید به مردم اعتماد کنیم وقتی با رفراندوم مخالفت میکنیم یعنی بی اعتمادی به مردم که این بیاعتمادی میتواند بزرگترین خطر برای کشور و نظام باشد. »
پارسایی دلیل امضا نکردن طرح رفراندوم از سوی نمایندگان را تابوهایی میداند که در باره رفراندوم ایجاد شده است. او میگوید:«افراد دگم این اصل را تبدیل به تابویی کردند که وقتی صحبت از رفراندوم میشود گویی قرار است نظام را به رفراندوم بگذاریم. بر اساس این تفکر بعید میدانم نمایندگان آن را امضا کنند. ما با نمایندگان رایزنی بکنیم ببینیم نمایندگان به این طرح رای مثبت میدهند اگر موافقت کنند ما آن را کلید میزنیم. »
۱۷۲۱۶