تاریخ انتشار: ۱۳ فروردین ۱۳۹۸ - ۰۷:۱۶

اخیرا برخی صاحبنظران در نقد مدیریت بحران سیل اخیر، نوک پیکان حملات انتقادی خود را متوجه نظام سدسازی کشور کرده و با طرح فرضیات اثبات نشده‎ای سدها را عامل نابودی کشور، مسبب سیلاب‌ها و .... معرفی می‎کنند.

اگرچه برخی از این انتقادات بیراه نیست اما در پاسخ به آن بخش از صحبتهای اساتیدی همچون دکتر بحرودی که سدها را مخاطره آمیزتر از سیلاب وانمود می‌نمایند باید عرض شود که سدها در مواقع بحران ناشی از بارشهای زیاد، به عنوان کنترل کننده سیلابها عمل میکنند. بنابراین از این نقطه نظر نمیتوان ایرادی به ساخت سدها وارد دانست. چنانکه بارها و بارها سدهای ساخته شده بویژه در منطقه خوزستان موجب مهار سیلابهای عظیم شده اند که هریک میتوانست خساراتی جبران ناپذیر به کشور تحمیل کند.

در سیلاب اخیر نیز سدهای موجود در مسیر رودخانه ها از نظر اینجانب بسیار خوب عمل کرده اند و خروجی کنترل شده آب سدها نشان میدهد که نظارت خوبی بر آنها حاکم است.

پر واضح است که در صورت وقوع سیلابهای عظیم که فراتر از ظرفیت سدها باشد، کاری از هیچکس برنخواهد آمد و سدهای کشور در حد توان خود از عهده مهار سیلاب‌ها برآمده اند. البته بدیهی است که نقش سدها در تغییر اکوسیستم منطقه قابل بررسی است و مجال بیشتر و پژوهش‎های کارشناسی عمیق‎تری می‎طلبد.

* مدیر آب‌نگاری و جزرومدی سارمان نقشه‌برداری

۱۷۱۷