ایده کلینتون درباره چتر دفاعی آمریکا در مقابل ایران و فعالیت‌های هسته‌ای این کشور نه تنها راهکار مناسبی نیست، بلکه می‌تواند سبب جنگ‌افروزی و بی‌ثباتی در منطقه شود.

 

سفر هیلاری کلینتون به آسیا و اظهارات وی در خصوص ایران طی هفته گذشته انتقاداتی را به همراه داشته است. ایده او درباره چتر دفاعی آمریکا در مقابل ایران و فعالیت‌های هسته‌ای این کشور نه تنها راهکار مناسبی نیست،بلکه می‌تواند سبب جنگ‌افروزی و بی‌ثباتی در منطقه شود.

در بسیاری از مواقع سخنی نابجا و بی‌منطق در عرصه دیپلماتیک می‌تواند عواقب جبران ناپذیری را در همه زمینه‌ها به همراه داشته باشد.مصداق بارز این حقیقت را می‌توان در سخنان هیلاری کلینتون و اظهارات جنگ‌جویانه اخیر وی درباره‌ ایران یافت.

در سال 1950 دین آچسن وزیر امور خارجه آمریکا ،همین اشتباه را تکرار کرد،او اعلام کرد که در صورت حمله نظامی کمونیست‌ها از کره شمالی دفاع نخواهد کرد.چند ماه بعد کره‌شمالی جنگی را آغاز کرد که به مدت سه سال طول کشید و تا پایان جنگ تلفاتی معادل 40 هزار نفر را دنبال داشت.

هفته پیش نیز هیلاری کلینتون اعلام کرد که ایالات متحده آمریکا با کمک کشورهای دوست خود در خاورمیانه ، چتری دفاعی را برای مقابله با ایران و اهداف هسته‌ای این کشور به وجود خواهد آورد.

با توجه به فضای کنونی ، به نظر می‌‌رسید که کلینتون چندان به واقعیت اظهارات خود،اعتقادی نداشته باشد.چرا که بسیاری بر این اعتقادند که شاید اوباما در آینده‌ای نزدیک قصد پذیرش ایران به عنوان قدرت هسته‌ای را داشته باشد و از همه مهمتر آنکه علیرغم اظهارات ضد و نقیض وزیر امور خارجه آمریکا ، اوباما قصد دارد برای تعامل با ایران و متعهد کردن روسیه مسئله تأسیس سامانه دفاعی موشکی در اروپا را نیز به میان آورد.

تعامل هسته‌ای آمریکا با ایران که بیشتر رنگ و بوی انتقام‌جویانه دارد،شباهت زیادی به استراتژی دارد که آمریکا سالها پیش برای متقاعد کردن شوروی در پیش گرفت.یعنی همان سیاست چتر دفاعی هسته‌ای که در آن آمریکا از کشورهای ژاپن و کره‌شمالی برای تحت فشار قرار دادن شوروی استفاده کرد.

اگر در حال حاضر آمریکا واقعا امیدی به گفتگوهای دیپلماتیک با ایران بر سر پرونده هسته‌ای این کشور را ندارد،این مسئله می‌تواند سبب خشنودی اسراییلی‌ها شده و احتمال حمله نظامی به تأسیسات هسته‌ای ایران را افزایش می‌یابد. آیا این همان نتیجه‌ای است که همه ما منتظر آنیم؟بدون شک خاورمیانه وارد جنگی سخت خواهد شد و در نهایت بی‌ثباتی عرصه بین‌الملل را فرا خواهد گرفت .

سخنان جنگ‌افروزانه کلینتون در برگیرنده نکات منفی دیگری نیز بود.اگر ایالات متحده آمریکا بخواهد با استفاده از کشورهای دوست خود در خاورمیانه از جمله عربستان و مصر چتر دفاعی علیه ایران تشکیل دهد،این احتمال نیز وجود دارد که ایران، منافع آمریکا بالاخص در حوزه هسته‌ای را تحت‌الشعاع قرار دهد.

چتر دفاعی آمریکا در منطقه تنها در ظاهر مفید و مؤثر به نظر می‌رسد.اگر اوباما واقعا قصد حل بحران هسته‌ای ایران را دارد،باید چاره‌ای دیگر برای آن بیندیشد.
ا بهترین گزینه پیش‌روی اوباما آنست که او به راه‌حل‌های دیپلماتیک در تعامل با ایران رو آورد.اگر او قصد اعمال فشار بر این کشور را دارد،اعمال محدودیت‌های اقتصادی می تواند یکی از گزینه‌ها باشد،چرا که سایر راهها می‌تواند خطر جنگ‌افروزی در منطقه را افزایش داده و در نهایت نتیجه مثبتی را نیز به همراه نخواهد داشت.

منبع:کریستین ساینس مانیتور/24 جولای 2009
ترجمه:زهرا خدایی

 

منبع: خبرآنلاین

برچسب‌ها