تاسیس شرکت های بیمه شتاب می گیرد.

راشل آرامیان:بیمه گران هم به سرنوشت بانکداران مبتلا شدند. صنعت بانکداری یکسال است که شاهد تاسیس بانک های جدید است البته این اتفاق با شدت بیشتری در سال آینده ادامه می یابد. برخی از بانک های جدید موسساتی هستند که وابسته به نهاد قدرت بودند که با پیگیری های بانک مرکزی موفق به دریافت مجوز تاسیس بانک شدند و برخی نیز متعلق به بخش خصوصی هستند.

صنعت بیمه نیز گرفتار تاسیس شرکت های جدید شده است. البته روند تاسیس شرکت های بیمه مانند بانک ها در سال آینده همچنان ادامه دارد و گویا باز نمی ایستد. برخی از کارشناسان صنعت بیمه و حتی فعالان این صنعت روند تاسیس شرکت های بیمه با این شتاب را روندی بی رویه می دانند و برخی نیز از آن استقبال می کنند.

البته فرشباف، رییس کل بیمه مرکزی که مجوز بسیاری از شرکت های بیمه جدید را صادر کرده است موافق روند اخیر است چرا که می گوید: برخی برای ممانعت از ورود شرکت های دیگر به بازار بیمه و کسب سهم آنان دست به هر گونه استدلالی برای جلوگیری از تاسیس شرکت های جدید می زنند اما زمانی که بازار رقابتی شد، دیگر نباید محدودیتی برای ورود شرکت های دیگر به وجود بیاید.

رییس کل بیمه مرکزی به دلیل دیگری نیز در این باره اشاره می کند که قابل تامل است. او می گوید: بیش از 85 درصد ظرفیت پوششی کشور خالی است واگر شرکت های موجود بیمه ای برای گسترش ضریب نفوذ بیمه، کارآمد و پرتلاش حرکت کنند، آهنگ ورود شرکت ها را کند می کنیم.

برخی از کارشناسان با نظر فرشباف موافقند. آنان معتقدند ضریب نفوذ بیمه در ایران حدود 1.4 درصد در حالی که این رقم در جهان حدود هفت درصد است. بنابراین جای کار برای صنعت بیمه وجود دارد و هنوز بازار اشباع نشده است.

علاوه بر این گفته می شود در حال حاضر در بازار بیمه خبری از حضور شرکت های بیمه تخصصی مانند آن چه که در سایر کشورها مشاهده می شود نیست. بنابراین نیاز است که شرکت های تخصصی جدید تاسیس شوند مانند شرکت های تخصصی بیمه عمر. با این حال  تنها یک شرکت تخصصی بیمه اتکایی در کشور وجود دارد.

اما گویا روند موجود به سمت تاسیس شرکت های تخصصی نیست و شرکت هایی که به جرگه قدیمی های بازار می پیوندند همگی  شرکت هایی هستند که نظیرشان در بازر وجود دارد و برای آینده هیچ برنامه و ایده ای ندارند.

شرکت های جدید قرار است در کنار سایر شرکت های موجود خدمات رایج را ارایه دهند و از خدمات جدید و نوآوری خبری نیست. امری که مورد انتقاد کارشناسان صنعت بیمه قرار می گیرد.

این گروه از کارشناسان می گویند اگر قرار باشد شرکت های جدید دنباله روی شرکت های فعلی باشند تاسیس شرکت های جدید فایده ای ندارد. البته اگر به تاسیس شرکت های بیمه اقدام شود و چند شرکت در صحنه رقابت ورشکسته یا با سایر شرکت ها ادغام و یا توسط برخی از شرکت ها خریداری شوند، تاسیس این حجم از شرکت های جدید مفید است در غیر این صورت تاسیس این همه شرکت جدید کمکی به بازار نمی کند.

به جز کارشناسان، فعالان این صنعت از روند موجود استقبال می کنند چرا که این اقدام منجر به کاهش سهم سایر شرکت های بزرگ و به ویژه بیمه ایران می شود. در حال حاضر سهم بیمه ایران که قرار است همچنان دولتی بماند نزدیک به 50 درصد بازار است.

در مقابل این شرکت بزرگ دولتی، 20 شرکت دیگر وجود دارند که روی هم توانسته اند 50 درصد دیگر بازار را از آن خود کنند. به طور حتم این روند می تواند به نفع شرکت های کوچک تر تمام  شود البته اگر بتوانند در مقابل توان این شرکت بزرگ قد علم کنند.

پیش از این جواد فرشباف ماهریان پیشنهاد داده بود که شرکت های کوچک تر می توانند از طریق تشکیل کنسرسیوم به رقابت با بیمه ایران بپردازند با این حال هنوز این اقدام در صنعت بیمه رخ نداده است.

برخی می گویند بهتر است بیمه ایران در حوزه هایی وارد شود که سایر شرکت ها به دلیل نبود توان مالی مناسب از ورود به آنها امتناع می کنند یا این که این شرکت به عنوان یک شرکت اتکایی قوی فعالیت کند.

با این حال شرکت بیمه ایران همچنان در پی رقابت با سایر شرکت هاست، شرکت هایی که در رقابت با این شرکت بزرگ بازنده نهایی خواهند بود.

/32

منبع: خبرآنلاین