معنای دیگر این سخن آن است که هر روز ٣٢٠٠٠ نفر به کرونا مبتلا میشوند که بسیار بالاتر از ظرفیت پذیرش بیمارستانی ایران است و از این رو بسیاری از بیماران، شانس بستری هم نخواهند داشت.
تعداد پزشکان و پرستارانی که در برخورد با کرونا مبتلا یا فوت میشوند رو به افزایش است. به عنوان مثال درصد ابتلای کادر پرستاری در بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با افزایش دو برابری، از ٣/٦ به ٧/٣ درصد رسیده است. ادامه این وضعیت یعنی تهی شدن بیمارستانها از کادر درمانی.
بررسی الگوی مراجعین در مراکز درمانی استان تهران نشان میدهد که بیماران با وضعیت وخیمتر به این مراکز مراجعه می کنند. احتمالاً در استان های دیگر ، وضعیت مشابهی وجود دارد و یکی از دلایل آن است که مردم، کرونا را جدی نمیگیرند و هنگامی که به شرایط بحرانی می رسند، مراجعه میکنند.
قدرت سرایت و ابتلای این ویروس، بسیار افزایش یافته است، از این رو با سرعت بیشتری مبتلا خواهیم شد.
هر چند در اوایل شیوع کرونا، اکثر بیماران افراد مسن بوند ولی اخیراً شاهد افزایش بستری گروه سنی ۲۰ تا ۲۹ سال هستیم. این نشان میدهد که کرونا ، مرزهای سنی را در نوردیده و جوانترها و حتی کودکان را نیز مبتلا میکند و به کشتن میدهد.
هر چند ابتدا گفته میشد کرونا فقط افراد دارای بیماری زمینهای را میکشد، اما در یکی دو ماه اخیر، افراد زیادی که بیماری زمینهای هم نداشتهاند بر اثر کرونا فوت کردهاند.
هنوز واکسن یا دارویی برای کرونا کشف نشده است. خبرهای مرتبط با این موضوع نیز هیچ کدامشان قطعیت ندارند. عدم کشف واکسن و دارو یعنی گسترش مرگ و میرها، شبیه آنچه در سده ١٣٠٠ میلادی در ایران رخ داد و یک سوم جمعیت کشور بر اثر طاعون، درگذشتند.
شباهت امروز و آن روزها در این است که ٧ قرن پیش واکسن و دارویی برای طاعون وجود نداشت و امروز هم برای کرونا وجود ندارد. پس واقعاً ممکن است شاهد قتل عامی فجیع باشیم و همه خانوادهها، عزیزانشان را از دست بدهند. وقتی دارو و واکسن نباشد، طاعون قرن ١٣ و کرونای قرن ٢١ تفاوتی با هم ندارند.
چاره چیست؟
تفاوت ایران امروز و ایران طاعونزده ١٣٠٠ میلادی این است که مردم آگاهتر شدهاند و میدانند که رعایت اصول «فشم»، میتواند تا حد زیادی جلوی فاجعه را بگیرد. «فشم» از حروف نخست «فاصله اجتماعی»، «شستوشوی منظم دستها» و «ماسک» درست شده است.
الف) حتماً فاصله دو متری با دیگران را رعایت کنید و از حضور در اماکنی که چند نفر در آن جمع هستند، خودداری کنید. اگر وارد فروشگاه شلوغی شدید، فورا از آن خارج شوید.
ب) دستهای خود را روزانه و بارها و بارها با آب و صابع مایع بشویید و ضدعفونی کنید.
ج) و نهایتاً به سلاح کارآمد بشر در برابر کرونا مجهر شوید: ماسک.
واکسن: ٧٥ درصد
ماسک: ٩٨/٥ درصد
کارشناسان میگویند واکسنها به طور متوسط قادر به جلوگیری ٧٥ درصدی از بیماری هستند و احتمالا واکسن کرونا نیز همین گونه خواهد بود، حال آن که ماسک می تواند تا ٩٨/٥ درصد، مانع کرونا شود. یعنی اگر دو فرد سالم و ناقل، ماسک بزنند و فاصله مناسب را با هم رعایت کنند، تنها ١/٥ درصد امکان انتقال بیماری وجود دارد که بسیار کارآمدتر از واکسن است.
تجربه کشورهای موفق جهان در کنترل کرونا نیز حاکی از آن است که با عمومی شدن ماسک، کرونا مهار شده است. بنابر این هم خودتان ماسک بزنید و هم به کسانی که ماسک نمیزنند تذکر دهید. خطرناکتر از کرونا، کسانی هستند که ماسک نمیزنند.
* منتشر شده در کانال تلگرام نویسنده . ۱۳ مرداد ۱۳۹۹