مجید جویا: کپلر، سفینه کاوشگر فضایی جدید ناسا، توانسته است پرتوهای نوری یک سیاره غول گازی را تشخیص دهد که حول مدار ستارهای در فاصله هزار سال نوری از زمین میچرخد.
به گزارش اسپیسفلایتناو، ماموریت کپلر که در اسفند / مارس گذشته به فضا پرتاب شد، جستجوی آسمان برای یافتن سیارههای فراخورشیدی است، سیارههایی که ابعادشان میتواند از ابعاد مشابه زمین تا غولهای گازی متغیر باشد و احتمالا حول یکی از 100 هزار ستاره در راستای صورت فلکی ماکیان میچرخند.
کپلر مستقیما از سیارهها تصویربرداری نخواهد کرد، بلکه به دنبال پدیدههایی مانند عبور یک سیاره از مقابل ستارهاش خواهد گشت که سبب کاهش نور رسیده از آن به حسگرهای کپلر میشود. تغییر حاصله در نور خیلی کم خواهد بود، شاید مقداری در حدود 0.01 درصد، ولی آزمایشهای تنظیم ماهواره نشان دادهاند که نورسنجهای کپلر (که نور ورودی را جمعآوری میکنند) به خوبی عمل میکنند و حساسیت مورد نیاز را برای تشخیص این تغییر ناچیز دارا هستند. در اولین آزمایش عملی این نورسنج، کپلر توانسته نور یک غول گازی را که در مدار 5.9 میلیون کیلومتری ستاره خود حرکت میکند، تشخیص بدهد.
منحنی نوری که کپلر از ستاره HAT-P-7 و سیارهاش گرفته است، کاملا شفاف است و هنگامی که صد مرتبه بزرگ شد، کشف خیلی بزرگی را به همراه آورد. در آنجا به جای یک پالس خیلی تیز در میزان نور، افزایش و کاهش کاملا صاف و ملایمی در نور دیده شد، که ناشی از این بود که کپلر توانسته بود تغییر نور ناشی از تغییر فازهای سیاره را در جریان عبورش از مدار خود حول مرکز ستاره تشخیص بدهد. گرادیان این منحنی نشان میدهد که دمای سیاره در قسمت روشنش، تا 2300 درجه سلسیوس بالا میرود.
ولی این همه داستان نبود. تقریبا یک روز بعد از عبور، در حالی که منحنی نور یکصد مرتبه بزرگ شده بود، یک فرورفتگی دیگر در منحنی نور مشاهده شد، ولی این ناشی از یک عبور دیگر نبود. برعکس، در این هنگام سیاره غولآسا در نور ستاره ناپدید شده بود. به این ترتیب نه تنها کپلر توانسته بود نور ناشی از غول گازی را تشخیص بدهد، فازهایش را هم تشخیص بدهد و بفهمد که چه زمانی پشت خورشیدش پنهان شده است، که کاهش ناچیز در نور ستاره را نیز تشخیص دهد که مقدار آن، متناظر است با افت نور ستاره در اثر عبور سیارهای در ابعاد زمین.
ویلیام بوروکی، پژوهشگر علمی ارشد پروژه کپلر در مرکز تحقیقاتی ایمز ناسا میگوید: «حسگرهای کپلر به خوبی کار میکنند، این ثابت میکند که ما میتوانیم سیارههایی در اندازه زمین را هم کشف کنیم. این اولین باری است که کسی توانسته است نوری از این سیاره را ببیند».
دکتر آلن باس از محققین موسسه کارنگی در واشینگتن ولی به نکته بنیادیتری از یافت زمینهای مشابه اشاره دارد: «در حال حاضر مهمترین خبر این است که کپلر کار میکند. اکنون ما فقط باید بگذاریم که کار خود را انجام دهد».