شناور سازی نرخ ارز و یا اصطلاحا اجرای سیستم نرخ ارز شناور شده از سوی بانک مرکزی از نیمه دهه 70 شمسی در دستور کار قرار گرفت تا از این طریق بازار ارز تک نرخی شده برای کاهش رانت ناشی از چند نرخی بودن بازار و افزایش شفافیت بازار ارز این اقدام در دستور کار قرار گرفت.
این روند در سالهای گذشته از سوی بانک مرکزی رعایت شده و سیستم ارز شناور مدیریت شده طی این دوره با جلوگیری از جهش قیمت، با شیبی ملایم قیمت دلار و دیگر ارزها را در بازار ایران افزایش داده است و به این ترتیب قیمت مبادلاتی ارز در بازار آزاد و در مبادلات بین بانکی فاصله اندکی داشته است. اما به نظر می رسد طی سال 89 به بعد بانک مرکزی سعی در افزایش این دو نرخ داشته است در حالی که می بینیم متوسط نرخ بازار آزاد دلار و مبادلات بین بانکی در سال 88 در حدود 6 تومان بوده است این تفاوت در نه ماهه اول سال 89 به حدود 11 تومان افزایش پیدا کرده است. این افزایش دو برابری دو نرخ به نوعی می تواند به به دو نرخی شدن قیمت ارز در بازار ایران منجر و به مفهوم تغییر رویه ارز تک نرخی به دو نرخی باشد.
البته می توان گفت افزایش تفاوت این دو نرخ یکی از اقدامات حمایتی بانک مرکزی از بانکهایی بوده است که در سال گذشته با مشکلات مالی زیادی دست و پنچه نرم کرده اند ولی ایان اقدام اگر به افزایش بیشتر بین دو نرخ منتهی شود می تواند فضای رانتی که در گذشته در بازار ارز حاکم بوده را دوباره به بازار برگرداند و البته در حال حاضر که شاهد التهاب بازار طلا هستیم و در سال 89 نیز دوره ای بازار ارز ملتهب شد، می توان پیش بینی کرد در سال جاری بازهم بعد از ارام گرفتن بازار طلا باید منتظر التهاب مجدد در بازار ارز باشیم./222