ایسنا گزارش داد:

مراسم رونمایی از کتاب «آن حرف دگر» با سخنرانی آیدین آغداشلو برگزار شد.

این کتاب مجموعه 72 رباعی پیوسته عاشورایی سروده امیرحسین الهیاری است که توسط علی ملک به خط نستعلیق خوشنویسی شده، بهاءالدین خرمشاهی بر این کتاب مقدمه مبسوطی نوشته و آیدین آغداشلو بر آن نظارت هنری داشته است. خط روی جلد کتاب هم اثر علی شیرازی است و تذهیب‌ها کار رامین مرآتی.

آیدین آغداشلو در مراسم رونمایی از این کتاب در ابهر، گفت: جهان با کلمه آغاز شد و با قرآن مجید ادامه دارد و کتاب همیشه در زندگی انسان نقش اساسی داشته و خواهد داشت. به یمن همین لطف الهی من پیش خودم همیشه این را فرض کرده‌ام که هر کاری در زمینه کتاب از عهده‌ام برمی‌آید، انجام دهم. در میان مردم ما کتاب از قرآن مجید مقدس به بعد عنصر شریفی به حساب آمده؛ عنصری که سراسر مشحون از معنا و پند و راستی است. کتاب لطف الهی است و من در برابر کتاب فروتن و ناچیزم.

او سپس به رابطه سایر هنرها با کتاب پرداخت و گفت: شاید از دو منظر بتوان به خوشنویس و خوشنویسی نگاه کرد؛ یکی کسی که زیبا می‌نویسد و دیگر کسی که کلام خوش را می‌نویسد. هیچ خوشنویسی کلام فحش و ناگزیده نمی‌نویسد. نقاشان ما نیز در طول تاریخ همین موضع را داشته‌اند و همچنین بوده‌اند کسانی که کارشان کتاب‌آرایی بوده است. چنان‌که می‌بینیم هر کتاب قدیمی حاصل کار 10 هنرمند ممتاز و مشخص است. کتاب‌ها به وسیله نقاشانی آراسته می‌شده که تمام نیرو، ایمان و عشق خود را در راه تولید اثر بذل می‌کرده‌اند و این‌گونه در کتاب‌های با مفاهیم معنوی و عرفانی سهیم می‌شده‌اند. نقاشی مذهبی هم در تاریخ هنر ما فراوان است، مانند نقاشی سلطان محمد نقاش که در قرن دهم هجری معراج پیامبر اسلام را به زیبایی به تصویر کشیده و به اعتقاد من این اثر به تنهایی عالی‌ترین نمونه نگارگری در سراسر تاریخ نگارگری این سرزمین است.


آغداشلو سپس با بیان این مطلب که تنها امتیاز من شاید این باشد که هرگز از دشواری نگریخته‌ام، در خصوص کتاب «آن حرف دگر» و عوامل و اجزای پدیدآورنده آن گفت: امروز خاص، امروز بخصوصی است. در مراسم رونمایی کتابی که همه لطف‌های یک کتاب را دارد. پیشینیان ما، کسانی که پیش از ما در این سرزمین زیسته‌اند و فرهنگ آن را ساخته‌اند، برای کتاب اهمیت فوق‌العاده‌ای قائل بوده‌اند و ادبیات را بخشی از هستی‌شناسی خود می‌دانستند و به همین سابقه بود که یک روز وقتی در کارگاهم مشغول کار بودم، در پاسخ به تلفن جوان ناشناخته‌ای که اشاره داشت مجموعه‌ای از رباعی سروده و دوست او با خط زیبایش این مجموعه را خوشنویسی کرده و مایل است من این مجموعه را ببینم، قرار گذاشتم و آمدند. رباعی‌ها را دیدم و خواندم و لذت بردم. در عصر ما کم‌تر کسی است که در قالب‌های کهن و در ستایش یک حماسه عظیم بشری شعری به زبان امروز، آن هم با این درجه از قوت و کمال بگوید و این توانایی در کم‌تر شاعری هست که بتواند قالب گذشته را از آن زبان و زمان امروز کند. شعر زیاد گفته می‌شود؛ اما این که به این سادگی و روانی یک معنای مشترک بین انسان‌ها بیان شود، توان شاعرانه بالایی می‌طلبد. خوشنویس این اثر هم جوان بود و هم پخته و بسیار با آتیه که البته علایم پختگی از جوانی آشکار است.

آیدین آغداشلو در پایان سخنان خود گفت: هر ستایشی در عین حال که ستایش کتاب و پدیدآورنده آن است، تجلیل از خود تجلیل‌کنندگان نیز هست و تجلیل از نفس تجلیل کردن هم هست و درستی نثار تجلیل‌کنندگان و قدردانان باد.

در این مراسم که به همت اداره ارشاد شهرستان ابهر برگزار شد، یوسفی، فرماندار ابهر، و مرادی، رییس ارشاد ابهر، در خصوص این کتاب سخن گفتند و سعید بداغی، از شاعران ابهر، در این مراسم سخنرانی کرد.

6060

منبع: ایسنا