در حالی که در ماه جاری قرار است گزارش تازه آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه اتمی ایران منتشر شود، خبرگزاری رویترز به نقل از یکی از مقامات ارشد آژانس اتمی در وین گزارش داد ایران از ماه میتاکنون تعداد سانتریفوژهای خوددر تأسیسات نطنز را افزایش نداده است. به ادعای این خبرگزاری دلیل این امر هنوز مشخص نشده است اما دلایلی از جمله ناآرامیهای پس از انتخابات ریاست جمهوری، تغییر رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و همچنین طرح قدرتهای بزرگ جهان برای مذاکره با ایران میتوانند از دلایل احتمالی این امر باشند. در آخرین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی خاطرنشان شده بود که ایران دارای 5000 سانتریفوژ در مرکز اتمی نطنز است.
ایران و غنیسازی اورانیوم با خلوص بالا
شبکه رادیویی NPR که از سال 1970 به بررسی و تحلیل اخبار و وقایع سیاسی در نقاط مختلف جهان میپردازد، در تازهترین تحلیل خود درباره برنامه اتمی ایران به تردیدهای موجود راجع به تواناییهای اتمی ایران پرداخته است. در مقالهای که در سایت این ایستگاه رادیویی منتشر شده است، نویسنده تأکید کرده تحلیل برنامه اتمی ایران و بررسی تمامی جوانب آن کار سادهای نیست و سؤالات فراوانی در این زمینه وجود دارد.
نویسنده این مقاله در ادامه خاطر نشان میکند که بررسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی حاکی از نصب 5000 سانتریفوژ در نطنز است و ایران با استفاده از این سانتریفوژها به غنیسازی اورانیوم میپردازد ولی تاکنون دست به غنیسازی اورانیوم با درصد خلوص بالا نزده است هر چند که به نظر محمد سهیمی استاد دانشگاه جنوب کالیفرنیا در رشته شیمی این کار نمیتواند چندان برای دانشمندان ایرانی مشکل باشد و این امر در ظرف چند ماه قابل انجام است. این مقاله در ادامه در مورد نظامی بودن برنامه اتمی ایران تردیدهای فراوانی را مطرح میکند و اشاره دارد که تاکنون سندی که بتواند به شکل قطعی این موضوع را به اثبات برساند به دست نیامده است. از سوی دیگر گزارشهای مراکز اطلاعاتی آمریکا نیز حاکی از آن است که برنامه اتمی ایران با دستیابی احتمالی به بمب اتمی فاصله فراوانی دارد و دنیس بلر مدیر سازمان امنیت ملی در اوایل سال جاری به کمیته اطلاعات مجلس سنا گفت که ایران تا سال 2013 به اورانیوم بسیار غنی شده برای ساخت بمب اتمی دست پیدا نمیکند. ا
ز سوی دیگر توماس فینگر معاون اسبق سازمان ملی اطلاعات و مدیر شورای ملی اطلاعات اشاره دارد در صورتی که ایران قصد داشته باشد از غنیسازی اورانیوم استفاده نظامی کند، با توجه به نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی این موضوع به سرعت برای همه روشن میشود و ایران برای ادامه برنامه اتمیاش به دردسر میافتد. به عقیده او اگر ایران دارای برنامه اتمی نظامی باشد، این تأسیسات باید تاکنون به مقامات آژانس اتمی معرفی نشده باشد که احتمال چنین چیزی هم بسیار بعید است. از سوی دیگر به عقیده فیرنج که اکنون استاد روابط بینالملل در دانشگاه استنفورد است، فشارهای مداوم شورای امنیت و بازرسیهای مداوم آژانس بینالمللی انرژی اتمی سبب شده تا ایران تاکنون تلاشی برای استفاده نظامی از برنامه اتمی خود نداشته باشد. او در ادامه تأکید میکند که ترکیبی از سیاست چماق و هویج و ابراز تمایل دولت اوباما برای مذاکره مستقیم با ایران میتواند در بلند مدت بر سیاستهای اتمی ایران تأثیر مستقیم داشته باشد.