شورای امنیت بار دیگر در دستیابی به توافق درباره نحوه تعامل با وقایع سوریه با بن بست مواجه شد. دیپلماتها اعلام کردند که پیشرفتهایی در نشست روز سهشنبه حاصل شده اما اختلافات همچنان میان 15 عضو شوای امنیت ادامه دارد. قرار است دیپلماتها با مسئولان کشورهایشان رایزنی کنند و امروز (چهارشنبه) نیز مذاکرات ادامه مییابد.
به گزارش سایت شبکه الجزیره، شورای امنیت سازمان ملل برای دومین روز متوالی اوضاع سوریه را مورد بررسی قرار داد اما همچنان نتوانست به توافقی برای صدور قطعنامه علیه سوریه دست یابد.
در جلسه شورای امنیت کشورهای اتحادیه اروپا پیش نویس قطعنامه جدیدی را بین اعضای شورای امنیت توزیع کردند.
این در حالی است که دیپلماتهای هند و روسیه اعلام کردند که این پیش نویس جدید با متن قبلی که دو ماه پیش ارائه و با آن مخالفت شد، تفاوت چندانی ندارد.
ویتالی چورکین، سفیر روسیه در شورای امنیت اعلام کرده بود که این پیش نویس قطعنامهای جدید نیست.
هادیپ سینگ پوری، سفیر هند نیز اعلام کرده بود پیش نویسی که قبلا مطرح شده بود هیچ تغییری نکرده بجز اینکه برخی تحولات جدید مربوط به سوریه نیز به آن اضافه شده است.
این جلسه شورای امنیت که پشت درهای بسته برگزار شد در راستای بررسی پیش نویس قطعنامهای در محکومیت وقایع سوریه بود.
کشورهای غربی از جمله آلمان، فرانسه و انگلیس پیش نویس قطعنامه را تایید کردهاند.
این در حالی است که وزارت خارجه روسیه اعلام کرده به طور اصولی با صدور قطعنامه مخالف نیست و احتمالا از یک پیش نویس "متوازن" حمایت خواهد کرد.
سرگئی فرشنین، مسئول اداره خاورمیانه و شمال آفریقا در وزارت خارجه روسیه اعلام کرد: ما به طور قطع با هیچ قطعنامهای در زمینه سوریه مخالف نیستیم اما به شرط اینکه قطعنامه شورای امنیت در برگیرنده مجازاتها و اعمال فشارها نباشد؛ به اعتقاد ما این نوع اعمال فشارها تاثیرات منفی دارد چرا که ما خواهان کاهش خونریزیها و برقراری دموکراسی هستیم.
سایت الجزیره در این خصوص گزارش داد که اظهارات مسئول روسی زمینه را برای صدور احتمالی قطعنامه از سوی شورای امنیت علیه سوریه باز میکند.
از سوی دیگر بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل در جمع خبرنگاران از اوضاع سوریه انتقاد کرد و وقایع این کشور را "غیر قابل قبول" توصیف کرد.
بان کی مون افزود: بشار اسد، رییس جمهوری سوریه باید بداند که در برابر قوانین بینالمللی مسئول است.
از سوی دیگر خبرنگار الجزیره در نیویورک اعلام کرد که شورای امنیت دو جلسه پشت درهای بسته برگزار کرد و خود را برای برگزاری جلسه سوم آماده میکند.
وی اعلام کرد که تلاشهایی برای دستیابی به یک توافق بین پیشنهاد برزیل و اروپا وجود دارد.
از سوی دیگر هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا در واشنگتن در مقر وزارت خارجه با تعدادی از مخالفان سوریه در حضور سفیر آمریکا در دمشق دیدار کرد.
مخالفان سوریه اعلام کردند که دولت آمریکا نگران جنگ داخلی و طایفهای در سوریه است.
رضوان زیاده، یکی از مخالفان سوری بعد از این نشست اعلام کرد که آمریکا از قطعنامه شورای امنیت در زمینه تحریم نظام اسد و رسیدگی دادگاه جنایی بینالمللی به وقایع سوریه حمایت میکند.
از سوی دیگر وزارت خارجه فرانسه اعلام کرد که مواضع جامعه جهانی در قبال سوریه شامل راهکاری با ماهیت نظامی نیست.
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه به خبرنگاران گفت: اوضاع سوریه و لیبی با هم تفاوت دارد و راهکار نظامی علیه دمشق مطرح نیست.
ناوی پیلای، کمیسیونر حقوق بشر سازمان ملل نیز نسبت به وقایع سوریه هشدار داد و نگرانی خود را از درگیریهای این کشور اعلام کرد.
پیلای گفت: جامعه جهانی شدیدا نگران اوضاع سوریه است و هرگونه اعمال خشونت را محکوم میکند.
سخنگوی کاترین آشتون، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا نیز تاکید کرد که هرگز سفیر اتحادیه اروپا در دمشق را بنا به درخواست ایتالیا برای خروج تمامی سفیران کشورهای اتحادیه اروپا از سوریه، فرا نخواهد خواند.
مایکل مان، سخنگوی آشتون گفت: سفیر ما در دمشق باقی خواهد ماند.
از سوی دیگر روزنامه اماراتی الاتحاد نوشت: مایکل مولن، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا که به بغداد سفر کرده بود، در کنفرانس خبریاش از بشار اسد خواست گامهایی متناسب با خواستههای ملت سوریه بردارد.
وی تصریح کرد: هیچ گونه دلیلی برای دخالت نظامی آمریکا در سوریه وجود ندارد.
مولن افزود: امیدواریم که خشونتها متوقف شود و اسد گامهایی در راستای حل مشکلات مردم بردارد. به اعتقاد ما اعمال فشارها در زمینههای سیاسی و دیپلماتیک میتواند موجب تغییر در سوریه شود.
این مسئول آمریکایی افزود: ملت سوری خواهان دولت و حکومت جدید هستند و اصلاح طلبان امیدوارند که تغییرات حاصل شود.
در همین حال دولت آلمان نیز نسبت به خطر درخواست برای حمله نظامی به سوریه هشدار داد.
ورنر هویر، معاون وزیر امور خارجه آلمان تصریح کرد: اوضاع سوریه با لیبی کاملا تفاوت دارد. در خصوص لیبی اتحادیه آفریقا و اتحادیه عرب نیز تصمیم به دخالت نظامی داشتند. اما در مورد سوریه چنین تصمیمی وجود ندارد.
هویر افزود: اوضاع سوریه بسیار پیچیده است و ما باید هشیارانه عمل کنیم.
وی از جامعه جهانی خواست در راستای حل بحران سوریه و اتخاذ گامهایی علیه نظام سوریه وارد عمل شوند.
همچنین هلند نیز تصمیم گرفته است که سفیر سوریه در لاهه را برای برخی توضیحات احضار کند.
وزارت خارجه هلند با این حال در بیانیهای اعلام کرده است که هرگز سفیر خود در دمشق را فرا نخواهد خواند.
از سوی دیگر فیصل مقداد، معاون وزیرخارجه سوریه در سفری سه روزه به
دهلینو از دولت هند خواست از نفوذ خود در شورای امنیت برای ناکام گذاشتن اهداف غربیها علیه سوریه استفاده کند.51261