اگرچه دفتر گانتس با صدور اطلاعیه ای هدف ای این سفر را «امور امنیتی و دیپلماتیک» اعلام کرده اما بنظر می رسد انگیزه های دیگری را نیز برای سفر گانتس به باکو می توان متصور بود.
جمهوری آذربایجان از آغاز جنگ اول قره باغ، یکی از خریداران اصلی سلاح از رژیم اشغالگر فلسطین بود که خرید موشکهای ضد تانک از نوع «اسپایک-ای.آر» و «اسپایک-ال.آر» از شرکت اسرائیلی «رافائل» و دریافت خمپارههای کالیبر ۱۲۰ میلی متری از شرکت «البیت سیستم» اسرائیل از آن جمله است. جمهوری آذربایجان از سال ۲۰۱۰ نیز موشکهای ضد تانک از نوع «اسپایک» از تل آویو خریداری و در مقاطع مختلف نیز اقدام به خرید پهپادهای اسرائیلی کرد. این تسلیحات به دفعات علیه ارتش و مردم ارمنستان در جنگ قرهباغ مورد استفاده قرار گرفته است. اگرچه اسرائیل یکی از مهمترین تامین کنندگان تسلیحات جمهوری آذربایجان است، اما هدف سفر گانتز به باکو صرفاً فروش بیشتر تسلیحات نمی تواند باشد.
در بیانیه دفتر گانتس یکی از اهداف سفر به باکو، گفتگو پیرامون تغییرات به وجود آمده در خاورمیانه بعد از امضای قرارداد سازش موسوم به توافق ابراهیم از جمله توسعه روابط تلآویو با آنکارا ذکر شده است. با این وصف آینده مناسبات اسرائیل با ترکیه و چگونگی حضور و مشارکت جمهوری آذربایجان در این روند نیز می تواند یکی از محورهای مذاکرات تل آویو و باکو در این سفر بوده باشد. مقابله با ارمنستان و انزوای روسیه در قفقاز و کمک به تثبیت موقعیت باکو برای اشغال احتمالی برخی از مناطق استان سیونیک ارمنستان به بهانه بازکردن دالان ترانزیتی را نیز می شود یکی از محورهای مذاکرات باکو دانست.
سوابق نشان می دهد که رژیم صهیونیستی یکی از عوامل اصلی پشت پرده تنشها در قرهباغ بوده و برای زنده نگه داشتن آتش جنگ و تلاش برای تغییر ژئوپلیتیک منطقه در جهت منافع خود، تلاش می کند. بنظر می رسد هدف اصلی سفر وزیر جنگ اسرائیل به جمهوری آذربایجان و به نیابت از ترکیه، تحریک باکو برای حمله به استان سیونیک ارمنستان باشد. این در حالی است که رژیم صهیونیستی در یک اقدام منافقانه با دولت پاشینیان برای بهبود روابط خود با ارمنستان بطور مخفیانه مذاکره می کند.
در این مقطع، مقامات آذربایجان باید مراقب تحریکات جنگ افروزانه اسرائیل باشند و خود را در معرض جنگ جدیدی در قفقاز قرار ندهند. به اعتقاد جمهوری اسلامی ایران، مذاکره تنها راه حل اختلافات باکو با ایروان است و تغییر مرزهای رسمی در قفقاز موجب تهدیدات جدید امنیتی خواهد شد. گفتگوی تلفنی سردار سرلشکر محمد باقری ، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران با ژنرال ذاکر حسن اف، وزیر دفاع جمهوری آذربایجان و تاکید بر ضرورت حل مسالمتآمیز مناقشه میان آذربایجان و ارمنستان را می توان در همین رابطه تحلیل کرد.
این گفتوگو که بر درگیرهای اخیر میان ارمنستان و آذربایجان متمرکز بود از اهمیت خاصی برخوردار است وبا توجه به اقدام نیروهای آذربایجانی در تصرف ارتفاعات جرموک که در نزدیکی مرز ایران با ارمنستان قرار دارد، ضرورت داشت ایران موضع اصولی خود در زمینه عدم پذیرش هر گونه تغییر مرزها در قفقاز جنوبی از جمله مرزهای مشترک ایران و ارمنستان را به وزیر دفاع آذربایجان یادآور شود. در عین حال تاکید سرلشکر باقری مبنی بر ضرورت حل و فصل مسالمت آمیز مناقشه باکو و ایروان نیز نشانه علاقمندی ایران به استقرار صلح و ثبات و امنیت در منطقه است که در سایه آن دوستی ها تقویت شده و همکاری های موثر اقتصادی شکل خواهد گرفت.
موضع وزیر دفاع آذربایجان در این گفتگو مبنی بر اینکه باکو چشمداشتی به خاک ارمنستان ندارد ومشکلات فیمابین ارمنستان و آذربایجان به خوبی با گفتگو و دوستی قابل حل است و همچنین عدم قصد عملیات نظامی برای تصرف خاک ارمنستان ، موضعی مثبت است که اجرای آن قطعا اقدامات نفاق افکنانه رژیم صهیونیستی در قفقاز از جمله ایجاد اخلال در روابط تهران و باکو را خنثی خواهد کرد.
۶۵۶۵