بهناز شیربانی: ساخت آثاری مناسب برای پخش در ماه مبارک رمضان در طول سالهای گذشته با اوج و فرود همراه بوده است.
به عقیده برخی درخشانترین دوره ساخت مجموعههای مناسبتی مربوط به زمانهایی است که کمتر شاهد پخش آثاری با مضامین ماورایی بودیم.
سریالهای ماورایی که وارد جعبه جادو شدند، در سالهای اول رضایت مخاطبان را به همراه داشتند، دلیل این رضایت هم به مسائل زیادی باز میگشت، از تازگی مضمون گرفته تا انتخاب خوب متن و کارگردانی خوب. اما رفته رفته این مضامین در ساختارهایی کهنه و با فیلمنامههایی ضعیف روی آنتن رفتند و به موازات آن توجه به چنین مضامینی افراطی شد تا آنجا که امسال 3 سریال با مضامین نزدیک به هم در 3 کانال سیما روی آنتن رفت. حالا بحث بر سر این است که این رویکرد در ماه مبارک رمضان درست است و آیا کیفیت آرائه این آثار در ساختار و اجرا توانسته است به اندازه کمیت آنها رشد قابل ملاحظهای داشته باشد. برای نزدیک شدن به پاسخ این سوالها نظر کارشناسان را جویا شدیم...
مجموعهای از عوامل دخیل هستند
خسرو دهقان، منتقد: متاسفانه امسال نتوانستم سریالهای ویژه ماه رمضان را پیگیری کنم و به همین دلیل از جزئیات و روند داستان و اجرای هر کدام از آنها آنقدر با اطلاع نیستم که درباره نقاط قوت و ضعف هر کدام از مجموعهها صحبت کنم. اما همانطور که میدانیم عمده سریالهایی که در ماه رمضان پخش شد مضمون ماورایی داشت. به نظر من دلیل ساخت اینگونه آثار به خاطر تکرار موفقیتهای گذشتهاست. این یک فرمولی است که حتی در سینمای جهان هم وجود دارد. گاهی موفقیت تکرار میشود و بعضی وقتها هم تکرار نمیشود. دلیل موفق نبودن این رویکرد در سریالهای امسال را هم در مجموعه عوامل میدانم؛ چرا که نگاه من تک بعدی نیست و معتقدم یک سریال از یک عامل قوت نمیگیرد و یا شکست نمیخورد از این بابت مجموعه ساخت، تهیه، اجرا وحتی گریم را در دست نیافتن یک مجموعه به توفیق دخیل میدانم.
ساخت سریالهایی با مضامین ماورایی الزامی است
حسن جوهرچی، بازیگر: ساخت سریالهایی با مضامین ماورائی نیاز جامعه ما است . ما در یک جامعه مذهبی زندگی میکنیم و جامعه مذهبی و دینی نیز الزامات خودش را دارد. در هر جامعه مذهبی و دینی هم امکان دارد انحرافاتی بوجود بیاید و این موضوعی بسیارطبیعی است. پس ما به عنوان آدمهایی که کار فرهنگی میکنیم، باید هشدارهایی به مردم بدهیم. اگر ما در این زمینه بر مبنای مقدورات حرفهای و اجتماعی کاری انجام میدهیم، حقیقتا ناجوانمردانه است اگر گفته شود فیلمساز به ورطه تکرار افتاده است. اگر کاستی و یا کیفیت نازلی در آثار ارائه شده در ماه مبارک رمضان میبینیم، باید به سراغ مدیران فیلم و سریال شبکهها برویم .چرا که دعوت از یک کارگردان خاص و سپردن فیلمنامهای به او وظیفه مدیران شبکهها است. به هرحال تکرار میکنم که ساخت سریالهایی با مضمون ماورایی الزامی است و باید چنین کارهایی ساخته شود و به این موضوع نیز معتقدم که بهترین این سریالها را 6سال پیش با عنوان «او یک فرشته بود» بازی کردم و دیگر از آن سریال به بعد متاسفانه کار قابل توجهای در این زمینه ندیدیم .
ناتوانی در اجرا
جواد نوروز بیگی،تهیه کننده: متاسفانه در حال حاضر در سریالهایمان نمیتوانیم تعریف درستی از فرشته و برزخ ارائه دهیم و در واقع فرشته را مثل آدم روی زمین به تصویر میکشیم. من عمده ترین دلیل این مشکل را نبود تکنولوژی مناسب برای اجرا و به تصویر کشیدن این نوع قصهها میدانم .معتقدم به تصویر کشیدن قصههای رئال برای مردم قابل باورتر است؛ چرا که زندگی روزمره مردم را تصویر میکند، اما قصههای ماورائی نه با قصههای روز پیش میرود و نه میتواند پاسخگوی نیاز مخاطب باشد .علاوه بر این احساس میکنم برای رسانهای مانند تلویزیون نیزمناسب نیست که مدام بر ساخت سریالهای ماورایی تاکید کند. به شخصه با مضامین ماورایی موافق نیستم و معتقدم در طول سال شاید ساخت یک یا دو مورد از این دست سریالها برای متوجه کردن انسانها به زندگی پس از مرگ و مفهوم زندگی کافی باشد، اما تاکید بیشتر بر عکس مخاطب را پس میزند .
تکرار و تقیلد
مریم یوسفی، کارشناس علوم اجتماعی: ساخت سریالهایی با مضامین ماورایی در سالهای ابتدایی پخش مخاطبان زیادی داشت وحقیقتا هم مردم از دیدن این سریالها استقبال میکردند.این اتفاق را میشد در احوالات مردم به خوبی دید که با دیدن این دست مضامین بیشتر با معقوله زندگی پس از مرگ آشنا میشوند و به قول معروف مردم به خودشان میآمدند. شاید این استقبال از ساخت سریالهایی با مضامین ماورایی تا دو یا سه سال ادامه داشت، اما رفته رفته این موضوع رنگ کلیشه به خود گرفت و مخاطبش را پس زد. آنقدر که در حال حاضر یک بچه هم میتواند پایان این دست سریالها را حدس بزند. معتقدم اصلیترین مشکل افت این قبیل آثار تقلید و تکراری است که هر سال در سریالها اتفاق میافتد به نحوی که سوژه همان است وفقط اسمها و شخصیتها عوض میشود .به عنوان یک جامعه شناس میتوانم بگویم ساخت این قیبل کارها در کل تاثیرات منفی بر روی مخاطب ندارد؛ چرا که در ایران مسائل اخلاقی و دینی رعایت میشود و از این جهت اثر منفی ندارد. تاثیر منفی آن به رسانه ملی بر میگردد و باعث بی تفاوتی مخاطب به آثار تلویزیونی میشود. در حال حاضر رسانه ملی با تولید آثاری که اکثر آنها سوژهای تلخ و البته تکراری دارد، مخاطبش را پس میزند و این به هیچ وجه اتفاق خوشایندی نیست . ما می خواهیم صدا و سیمای ایران جذب مخاطب داشته باشد و مخاطبانش را از دست ندهد.
سریال ماورائی نداریم
تهماسب صلح جو،منتقد: روایت در فیلمنامه عنصر بسیار مهمی است؛ این که حوادث و ماجراها راچگونه باید روایت کرد تا برای مخاطب جذابتر باشد و بیننده را درگیر ماجراها کند. اگر مخاطب بتواند روند داستان و نه انتهای آن را حدس بزند و پیش بینی کند خود به خود از آن فیلم و سریال جلو میافتد و دیگر برایش جذابیتی نخواهد داشت. قطعا ساختار یک قصه است که به سریالی عنصر جذابیت را اضافه میکند و به عدهای دیگر خیر. به نظر من اجرا و عنصر روایت فیلمنامه بسیارتعیین کننده است. از سوی دیگر معتقدم سریالهایی که در حال حاضر ساخته میشود؛ ماورائی نیستند بلکه شکل ماورائی پیدا کردهاند. اگر دقیقتر نگاه کنیم شخصیت منفی در همه فیلمها و فیلمنامهها وجود دارد، اما در سریالهایی که آنها را ماورائی مینامند، شخصیت منفی را طوری طراحی کردند که مخاطب اسم شیطان را بر روی او میگذارد. در کل احساس میکنم ساختار کلی این نوع سریالها و نوع اجرای آنها کیفیت اینگونه آثار را تعیین میکند.
مواظب لطمه خوردن اعتقاد نوجوانها باشیم
ناصر قاسم زاد، دبیر انجمن حمایت از سلامت و بهداشت روان جامعه: مردم ما بسیار فهیم و آگاه هستند و کیفیت آثار خوب را از بد تشخیص میدهند، شاید از این طریق بتوان هشداری به دست اندر کاران رسانه ملی داد که تا سال 92 برنامه ریزیهایشان را انجام دادهاند. آنها می توانند دست نگه دارند و بیت المال را به هدر ندهند و با ساخت سریال هایی با عنوان سریالهای ماورائی، به باورهای دینی مردم لطمه نزنند. به عنوان یک روانشناس که پایبند مسائل دینی هستم، فکر نمی کنم آموزش مفاهیم دینی چیزی باشد که در حال حاضر از طریق سریالهای ما آموزش داده میشود. شاید عدهای دیگر از همکاران من ساخت اینگونه سریالها را تایید کنند، امابه اعتقاد من ما در جامعهای زندگی میکنیم که جوانها و نوجوانها باید با جاذبههای دینی جذب شوند و این موضوع رسالت بزرگی بر دوش رسانه ملی است . من پس از پخش سریالهای ماه مبارک رمضان در چند سال اخیر، تا یک ماه پس از پایان پخش سریالهای ماورایی با یک تعداد از مراجعین روبرو شدهام که حالات روحی خوبی ندارند . نوجوانان، مدام در حال تجزیه و تحلیل تصاویری هستند که از طریق این سریالها به آنها نشان داده شده و در بچهها هم به وفور بیماریهایی مثل شب اداری یا ترس از تاریکی دیده میشود. متاسفانه در ایران ما این قضیه جا نیفتاده است که برخی از سریالها مناسب رده سنی خاصی است. بهتر است که صدا و سیما در ارائه آثار خود تجدید نظری انجام دهد و از خود سوال کند که آیا نشان دادن برزخ و زندگی پس از مرگ فقط مخصوص ماه مبارک رمضان است؟ این ماه ماه میهمانی خداست و چه بهتر است حتی اگر چنین مضامینی را به تصویر میکشیم با کیفیت بهتر و دقیق تر این کار را انجام دهیم. رسانه در بخش آموزش رسالت مهمی را بر عهده دارد و برای این بخش آموزشی باید از کارشناسان مجرب استفاده کند. به اعتقاد من بسیار خوب است که صدا و سیما مردم را به جاذبههای دین و برکات دینداری آشنا کند. اصراری هم نیست در سریالها حتما روح را به تصویر بکشیم. در روانشناسی انسان از 4 بعد مورد ارزیابی قرار میگیرد. بعد جسمانی، عاطفی، اجتماعی و معنوی .بعد معنوی با زندگی پس از مرگ واعتقادات دینی سرو کار دارد و آمارها نشان داده است، جوامعی که مردمانشان دارای باورهای عمیق معنوی همراه با آگاهی هستند، افسردگی و اختلالات روانی کمترین درصد را دارد. خوشبختانه ما در کشوری زندگی میکنیم که مردم اقبال عمومی نسبت به دین دارند و این اقبال نسل به نسل میان آنها بوده است و کسی نمیتواند این اعتقادات را از مردم بگیرد. پس حالا که مردم خودشان به اینگونه مسائل علاقه قلبی دارند، باید کاری کنیم که این باور در جوانها عمیقتر شود. صدا و سیما هم رسالت مهمی در این مورد بر عهده دارد.
ضرورت استفاده از مضامین شاد
آنتونیا شرکا، منتقد: متاسفانه مخاطب و بیننده سریالهای ماه رمضان نیستم و دنبال نکردم، اما اساسا مخالف این موضوع هستم که در ماه رمضان سریالها جنبه ماورایی داشته باشد و در ارتباط با روح، آخرت و مرگ قصهای روایت شود. من فکر میکنم ماه رمضان، ماه پربرکت و نورانی است اما این دلیل نمیشود که شب بعد از افطار، بیننده شاهد سریالهایی باشد که این مضامین را دارند. فکر می کنم نیاز است که سریال های شادی در این ماه داشته باشیم . در واقع من نمیفهمم که سریالهای ماه رمضان چرا باید عرفانی و ماورائی باشد.
عکس: سایت روزنامه ایران
5757