افسردگی از اختلالات شایع روانشناسی در مراکز مشاوره است. امروزه بسیاری از افراد تصور میکنند دچار افسردگی شده اند و ما هم این کلمه را بسیار شنیده ایم.

افسردگی از اختلالاتی است که باید جدی گرفته شود و در صورت مواجهه با آن، جهت درمان به مرکز مشاوره روانشناسی مراجعه شود. ما در این مقاله سعی داریم شما را با راه های درمان افسردگی آشنا سازیم.

برای اینکه کسی را افسرده بنامیم، باید از بین موارد زیر حداقل ۵ مورد را داشته باشد و یکی از دو مورد ابتدایی حتما جزو علائم فرد باشد:

  1. فرد دارای خلق و خوی افسرده باشد یعنی غمگین باشد که گاهی این حال را با گریه نشان می دهد.

  2. از انجام هیچ فعالیتی لذت نبرد؛ مثلا اگر در گذشته با رفتن به سینما، مهمانی و گشت و گذار یا ورزش کردن و... لذت میبرد، اکنون دیگر لذتی نبرد.

  3. اختلال در خواب پیدا کند؛ مثلا پر خواب یا کم خواب شود. گاهی افراد به دنبال افسردگی اکثر روز را می خوابند تا از رویارویی با مشکلات فرار کنند و گاهی هم آنقدر ذهنشان درگیر است که نمی توانند لحظه ای بخوابند.

  4. دچار افزایش یا کاهش وزن به دنبال افزایش یا کاهش اشتها شود. گاهی افراد با افسردگی دچار پرخوری عصبی می شوند درنتیجه چاق می شوند و گاهی هم افراد اشتهای خود را از دست می دهند و دچار لاغری بیش از حد می شوند.

  5. اختلال در زندگی روزمره از جمله اختلال در مسائل شغلی و تحصیلی؛ به طوری که دچار افت تحصیل شوند یا در مسائل شغلی ورشکسته شوند.

  6. افکار خودکشی از مهمترین علائم افسردگی است که در افرادی که مبتلا به افسردگی حاد و شدید هستند، دیده می شود. درصورتی که این علائم پدیدار شود به طور اورژانسی باید به مشاور روانشناس در مراکز مشاوره مراجعه کرد تا از رخدادهای ناگوار جلوگیری شود.

  7. افراد افسرده معمولا احساس بی ارزشی می کنند و احساس گناه دارند همچنین این افراد از اعتماد به نفس پایینی برخوردار هستند.

  8. این افراد دچار اختلال در تمرکز و حافظه هستند و نمی توانند درست روی مسائل تمرکز کنند و آن را حل کنند؛ به بیان دیگر در تصمیم گیری نیز دچار مشکل هستند.

به گفته محمدرضا تابع جماعت، متخصص مشاوره روانشناسی و مشاور خانواده، افرادی که دچار افسردگی می شوند معمولا احساس می کنند هیچگاه از این بیماری خلاص نمی شوند اما این تصوری اشتباه است و حتی شدید ترین افسردگی ها هم توسط مشاوران روانشناس قابل درمان هستند.

درمانهای مختلفی برای افسردگی وجود دارد؛ از تغییر سبک زندگی گرفته تا دارو درمانی و روان درمانی با مراجعه به مرکز مشاوره. تمام این روش ها می تواند در درمان فرد نقش داشته باشد. در صورت تصمیم به شروع زندگی مشترک نیز بهتر است با مشاور قبل ازدواج، در این مورد صحبت نمود.

راهکارهای موثر در رفع و درمان افسردگی عبارتند از:

  1. پذیرش بیماری و تغییر سبک زندگی

ضروری ترین بخش درمان فرد افسرده این است که بپذیرد افسرده است و برای درمان خود تلاش کند و در اولین قدم، سبک زندگی خود را تغییر دهد. تغییر سبک زندگی شامل موارد مختلفی است از جمله

  • ورزش منظم: ورزش کردن باعث ترشح سروتونین در بدن می شود و همین هورمون شادی بخش در بدن است که به طور فیزیولوژیکی باعث حال خوش در فرد می شود و می تواند کمک کننده باشد. منظور از ورزش، ورزش به طور حرفه ای نیست و حتی یک پیاده روی سریع نیم ساعته نیز می تواند حال خوشی را ایجاد کند.
  • تغذیه درست: تغذیه مقوی و منظم و به میزان متعادل می تواند در سلامت جسم و روح موثر باشد. همچنین در طب سنتی اشاره شده است بعضی مواد مانند زعفران در ایجاد حال شادی موثر است.
  • تنظیم روابط: گاهی روابط زناشویی و خانوادگی است که باعث ایجاد خلق و خوی افسرده در فرد می شود و در این شرایط می توان با بهره گیری از مشاوره ازدواج و تنظیم روابط زناشویی به بهبود افسردگی فرد کمک کرد.
  • تنظیم خواب: خواب منظم، اثر بی نظیری روی خلق و خوی افراد دارد و وقتی خواب فرد کم باشد علائم او بیشتر می شود و دچار تحریک پذیری می شود. بهتر است یک فرد افسرده حداقل ۷ ساعت در شبانه روز بخوابد تا انرژی کافی داشته باشد. لازم به ذکر است که خواب شب بسیار مفید تر از خواب روز است چراکه در شب هورمون ملاتونین ترشح می شود که در شکل گیری خواب خوب موثر است.
  • کاهش استرس روزانه: استرس زیاد بر شدت افسردگی افراد اثر بسزایی دارد و فرد افسرده باید حتی الامکان از شرایط استرس زا فاصله بگیرد. این شرایط می تواند فشار کاری، تحصیلی یا خانوادگی باشد که هر کدام را می توان با مراجعه به مشاور مرتبط برطرف نمود. مثلا گاهی مسائل خانوادگی باعث پریشانی و استرس فرد می شود که همین باعث شدت گرفتن افسردگی او می شود. در این شرایط می توان با کمک گرفتن از مشاوره خانواده این مسائل را برطرف نمود تا شدت افسردگی فرد نیز کاهش پیدا کند.
  1. مراجعه به روانپزشک و شروع دارودرمانی

گاهی شدت افسردگی افراد به حدی زیاد است که با روان درمانی ساده و تغییر سبک زندگی نمی توان جلوی پیشرفت آن را گرفت. در این شرایط روانپزشک می تواند با تجویز حداقل داروی مورد نیاز، کمک کند تا شدت افسردگی فرد کنترل شود و سپس با ادامه روان درمانی در مطب روانشناسی و سبک زندگی درست، فرد به طور کامل درمان شود.

  1. مراجعه به مشاور روانشناس خانواده و شروع روان درمانی

روان درمانی در مراکز مشاوره خانواده کلیدی ترین راهکار درمان فرد افسرده است. درواقع فرد با مراجعه به مشاور متخصص درباره مسائل زندگیش از دوران کودکی تا به امروز صحبت می کند و روانشناس با تشخیص درست می تواند راهکار های مختلف و تمرین های موثری به فرد بدهد تا به تدریج رو به بهبودی رود.

به گفته نسرین باقری، متخصص روانشناسی و مشاور ازدواج، در بعضی از درمان ها مثل رفتار درمانی به شما مهارت هایی آموزش داده می شود تا بتوانید افکار منفی خود را کنترل کنید و با افسردگی مقابله کنید.

توجه داشته باشید که روان درمانی در کلینیک روانشناسی، روشی زمان بر اما با اثری طولانی مدت است. درواقع مشاور، مشکلات فرد را به طور ریشه ای حل می کند که ممکن است زمان زیادی نیاز داشته باشد. گاهی افراد با مشاوره حضوری مشکل دارند یا به علت مسافت، توان رفت و آمد ندارند که در این شرایط می توانند از مشاوره تلفنی و غیر حضوری بهره مند شوند.

  1. استفاده از مکمل ها و ویتامین ها

گاهی علت افسردگی افراد سوء تغذیه است و در این شرایط با مصرف مکمل ها و ویتامین هایی که فرد کمبود آن ها را دارد، می توان به رفع علائم افسردگی کمک کرد.

  1. مدیتیشن و یوگا

در مدیتیشن و یوگا از تکنیک های آرامش بخش استفاده می شود. این روش با تنفس عمیق و شل کردن ماهیچه ها و پاکسازی ذهن ابتدا به کاهش استرس و سپس به بهبود افسردگی کمک می کند.

  1. گروه درمانی

گاهی گروه درمانی و ارتباط با افرادی که شرایط مشابه دارد می تواند باعث ایجاد انگیزه و امید در فرد شود و نتیجه بهتری نسبت به درمان فردی داشته باشد.

امیدواریم مطالب گفته شده در این مقاله کمک هر چند کمی به شما مخاطب عزیز کرده باشد. شما می توانید با مراجعه به مرکز مشاوره انتخاب نو از خدمات مشاوره روانشناسی خانواده، مشاوره فردی، مشاوره قبل ازدواج، مشاوره تلفنی، مشاوره آنلاین و مشاوره غیر حضوری، مشاوره تحصیلی و... بهره مند شوید.