فردریک ملک

ضریب جینی نابرابری توزیع درآمد را در یک کشور نشان می دهد. مقدار این ضریب از صفر تا یک تغییر می کند. مقدار صفر نشان از برابری کامل و به آن معناست که تمامی خانوارها از درآمد یکسانی برخوردار هستند و هرچه این ضریب به یک نزدیک تر شود نشان دهنده نابرابری بیشتر در میزان درآمدخانوارها یک جامعه است.
درنهایت و به طور فرضی چنانچه ضریب جینی یک شود به این معناست که تمامی درآمد کشور در دست یک خانواده است، اما در مورد ایران این ضریب در میان خانوارهای شهری (طبق آخرین گزارش های منتشر شده از سوی بانک مرکزی) طی سال 1388 نسبت به سال 1387 افزایش پیدا کرده و به عدد 0.3938 رسیده؛ ولی باید گفت که شاخص طی دو دهه گذشته این ضریب تغییر محسوسی نداشته است و نوسانات ایجاد شده نیز بسیار اندک بوده است.
جدول ضریب جینی و شاخص نابرابری توزیع درآمد در مناطق شهری کشور از سال 1363 تا 1388 گویای تغییرات بسیار اندک در توزیع درآمد در کشور است. ضریب جینی از سال 1364 تا سال 1388 در حدود 0.4 است، نوسان شاخص ضریب جینی در طول دوره مورد اشاره بسیار ناچیز بوده است و می توان گفت که این تغییرات بیش از آنکه نشان از تغییر واقعی در توزیع درآمد در کشور باشد ناشی از خطاهای نمونه گیری بوده باشدبنابراین می توان گفت توزیع درآمد درایران طی این سالها تغییر زیادی نکرده است.
نگاهی به ترکیب هزینه خانوارهای شهری در سالهای 1363 تا 1388 نشان می دهد سهم 40 درصد خانوارهای کم درآمد کمی بیش از 15 و اندکی کمتر از 16.5 درصد از درآمد جامعه را به خود اختصاص داده اند و این ضریب نیز در این دوره تغییر محسوسی نداشته است.
از سوی دیگر سهم 40 درصد خانوارهای با درآمد بالاهم طی دوره مورد بحث بین 36 تا 38 درصد بوده است لذا در این بخش هم تغییر محسوسی ایجاد نشده است.
کارشناس ارشد آمار بانک مرکزی، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات استراتژیک
22239

منبع: خبرآنلاین