به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ،در میان ویرانیهای گسترده ناشی از جنگ اسرائیل علیه غزه، با فرارسیدن ماه مبارک رمضان، ساکنان این شهر با رنج معنوی بی سابقهای مواجه هستند، زیرا رژیم صهیونیستی مساجد آنها را تخریب کرده است و همین امر برانجام مناسک دینی به ویژه نمازهای گروهی و اقامه نماز تراویح آنان تاثیر گذاشته است.
بنابر روایت شبستان، بر اساس گزارشها، بیش از یک هزار و ۱۰۹ مسجد، به طور کامل یا جزئی در نوار غزه تخریب شده است که همین امر باعث شده است ساکنان غزه از حضور در مساجد محروم باشند و مجبور شدهاند به راهحلهای جایگزین مانند برپایی نماز در خیابانها یا داخل چادرها در مناطق سرپناه خود روی بیاورند.
رمضان در غزه بدون مناره
اکرامی المدلل، مدیر روابط عمومی و رسانه وزارت اوقاف در بیانیهای اعلام کرد که تخریب مساجد تأثیر به سزایی در حال و هوای ماه مبارک رمضان امسال داشت، زیرا تعداد زیادی از اهالی به دلیل از بین رفتن منارهها و دستگاههای صوتی دیگر صدای اذان را نمیشنیدند و همین امر آنها را مجبور به تخمین زمان افطار و سحری در غیاب زیرساختها کرده است.
وی افزود: اشغالگران عمدا مساجد را مستقیماً بمباران کردهاند که منجر به از دست رفتن عبادتگاه ها و اختلال در برنامههای عبادی دسته جمعی مانند اقامه نماز تراویح، نماز شب و سفرههای افطار دسته جمعی شده است که بخشی ضروری از فضای معنوی ماه رمضان در طی سالها بوده است.
به گزارش وزارت اوقاف؛ موشکها و بمبهای اشغالگران، از حدود یک هزار و ۲۴۴ مسجد، یک هزار و ۱۰۹ مسجد را به طور کامل یا جزئی در نوار غزه تخریب کرده است که ۸۹ درصد مساجد را شامل میشود و از این تعداد، ۸۳۴ مسجد به طور کامل تخریب شده و با خاک یکسان شده است.
تأثیر روانی و اجتماعی نبود مساجد
مردم غزه، احساس میکنند که از دست دادن مساجد نه تنها به معنای نبود مکانهای عبادت است، بلکه به معنای محرومیت جامعه از یکی از مهمترین مراکز تجمع معنوی و اجتماعی است.
مساجد پناهگاه مردم در روزهای سخت و محلی برای تحکیم پیوندهای اجتماعی از طریق محافل ذکری، حفظ قرآن و افطاری های گروهی بوده است.
امروزه با از بین رفتن این مظاهر، مردم در انزوای معنوی قرار گرفتهاند و فاقد فضای دینی هستند که به آن عادت کرده بودند.
نمازخانههای موقت بدون برق و آب
اکرامی المدلل در تلاش برای کاهش بحران اظهار کرد: این وزارتخانه توانست با استفاده از چادر و چوب موجود، نمازخانههای موقت به ویژه در کمپهای سرپناه مردم را راهاندازی کند، اما این نمازخانهها ا از کمبود شدید خدمات اولیه مانند مکانهای وضو، روشنایی و آب قابل استفاده رنج میبرند.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر تعداد زیادی از مناطق مسکونی به طور کامل خالی از مسجد است که با توجه به کمبود تجهیزات، نبود برق و تجاوزات مداوم، ایجاد مکانهای جایگزین برای نماز را بسیار دشوار کرده است.
هدف گیری سیستماتیک، محو هویت دینی در غزه
المدلل خاطرنشان کرد که هدف قرار دادن مساجد فقط خسارت جانبی ناشی از جنگ نیست، بلکه بخشی از یک سیاست سیستماتیک است که با هدف محو هویت دینی غزه افزایش رنج مردم صورت گرفته است.
وی با اشاره به اینکه این بخش در حال حاضر فاقد دستگاه های صوتی برای پخش اذان است و حتی منارههای باقی مانده نیز به دلیل قطعی برق کار نمی کند، تصریح کرد: شرایط سخت جوی تلاش برای ایجاد نمازخانههای موقت مناسب را پیچیده تر میکند.
پیام استواری از غزه؛ اذان غایب نخواهد شد
با وجود همه این چالش ها، مردم غزه اعلام کردهاند که اذان از حافظه آنها پاک نخواهد شد و حتی در صورت ناپدید شدن منارهها در قلب و روح آنها باقی میماند. در هر نمازی که در خیابانها یا در داخل یک خیمه کوچک برگزار می شود، این پیام روشن وجود دارد که «مساجد ما هر چقدر ویران شود، ایمان ما از جنگ قویتر میماند».