به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از آذربایجانغربی، این روزها، #قطعی_برق ترندترین اتفاق کشور ایران است که تمام جامعه را با خود درگیر کرده است.
مسئولین مصرف بالای مردم، استفاده غیرمجاز از ماینرها، فرسودگی شبکه، کمبود آب و چندین دلیل دیگر عوامل مشکلات صنعت برق و خاموشیها عنوان کردهاند این در حالیست که بیتوجهی ادارات به حرکت به سمت انرژی خورشیدی و تجدیدپذیر جدیدترین عامل این وضعیت عنوان شده است.
بنا به اعلام «طاهر کیامهر» مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان آذربایجانغربی، هم اکنون تولید برق در استان ۱۸۰۰ مگاوات و مصرف برق در استان ۱۴۰۰ مگاوات است که با توجه به سراسری بودن شبکه کم بودن مصرف نسبت به تولید در استان دلیل بر وجود کافی برق در استان نیست.
هرچند در کل کشور ظرفیت اسمی شبکه تولید برق چیزی حدود ۹۴ هزار مگاوات است، کمبود برق از ماههای ابتدایی سال که هوا معتدلتر و مصرف چیزی حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار مگاوات است شروع شده و این میزان به خاموشیهای برنامهریزی شده منجر و در جدیدترین اتفاق که همچنان متولیان نمیخواهند بصورت رسمی آن را تایید کنند، قطعی ۱۵ روزه برق صنایع بزرگ چون فولاد و سیمان است که با تعطیلی کارخانهها منجر به افزایش شدید قیمت بخصوص سیمان حتا تا دو برابر شده است.
اما انرژی خورشیدی این روزها به واژهای تبدیل شده که میگویند میتوان کشور را از بحران برق نجات دهد انرژیای که با توجه به قرار گرفتن ایران در قسمتی از کره زمین که گرمای زیاد با توجه به تشعشع مستقیم خورشید به بیشتر نقاط ایران، قابل دریافت است.
بر طبق آخرین آمارها از زبان وزیر نیرو، در ابتدای دولت چهاردهم، ظرفیت برق تجدیدپذیر کشور حدود ۱۲۰۰ مگاوات بود که تا فروردینماه امسال با اضافه شدن ۴۰۰ مگاوات دیگر این میزان در مجموع به ۱۶۰۰ مگاوات رسیده است.
انرژی خورشیدی در آذربایجانغربی در چه وضع است؟
به گفته کیامهر مدیرعامل شرکت توزیع برق استان آذربایجانغربی، مجموع برق خورشیدی تولیدی استان مجموعا ۱۵/۶ مگاوات است که این مقدار از ۲ نیروگاه مقیاس بزرگ و ۳۴۵ نیروگاه مقیاس کوچک تولید میشود.
وی میگوید: سال ۱۴۰۲ تمامی ادارات و دستگاههای دولتی ملزم شدند هر سال ۵ درصد برق مصرفی خود را از طریق انرژی خورشیدی تامین و هر سال نیز این مقدار را افزایش دهند تا به سمت اداراتی با تامین انرژی خورشیدی حرکت کنیم که بعد از گذشت دو سال در استان از ۱۴۵ اداره سطح استان تنها ۱۰ اداره اقدام به راهاندازی نیروگاه خورشیدی کردند.
وی اضافه کرد: نیروگاههای خورشیدی راهاندازی شده در سطح استان در ده اداره و دستگاه دولتی دانشگاه ارومیه، اداره کل دارایی، شرکت توزیع برق استان، اداره کل ثبت احوال، بانک ملی شعبه مدرس، اداره کل هواشناسی، شهرک فناوری الکترونیک، اداره کل ارشاد، شرکت گاز و برق منطقه ای آذربایجان فعال و مجموعا ۶۰۰ کیلووات ظرفیت دارند که این میزان نیز کمتر از مقدار پیشبینی شده در ابتداست.
مردم چه میگویند؟
قطعیهای گاه و بیگاه برق این روزها مردم را دچار مشکلات جدی کرده بطوریکه گلایه زیادی از این وضعیت دارند.
شهروندان با مثال زدن کشورهای دیگر، مسئولین و دستگاهها را مقصر وضعیت موجود برق میدانند و میگویند: قطعی و خاموشیها، تاوان ضعف مسئولین و متولیان است و باید برای حل این چالش، راههای دیگری اندیشیده شود.
چندی پیش نیز برخی تولیدکنندگان و صنایع گفتند که اگر قرار است کارخانهها و واحدهای تولیدی برق خود را خود از طرق مختلف چون انرژی خورشیدی تامین کنند، بهتر است وزارت نیرو منحل و بودجه آن بین مردم پخش شود.
درخواست مسئولین
از درخواست عجیب رئیس جمهور مبنی بر عدم استفاده از کولر و پنکه همچون سالیان دور تا خواست مسئولین دولتی برای کاهش مصرف استفاده از کولر آبی بجای کولر گازی، کاهش استفاده از لوازم پرمصرف در ساعات پیک این روزها از مردم خواسته میشود که البته نباید این نکته فراموش شود که سالهاست با شعار «هرگز نشه فراموش لامپ اضافی خاموش» و چنین شعارهایی همواره مردم را به کمتر مصرف کردن برق تبلیغ کردهاند.
کارشناسان چه میگویند
برخی کارشناسان میگویند، مقصر چنین وضعیتی را مجلس و دولت نهم و دهم عنوان میکنند که با تصمیمات خود، راه سرمایهگذاری جدید در حوزه برق را با قوانین و برنامههای خود بستهاند.
کارشناسان دیگری، بیتوجهی به ارتقای نیروگاهها، حرکت نکردن به سمت فناوریهای نوین و فرسودگی شدید نیروگاهها را عواملی جدی در خصوص وضعیت این چنین برق در کشور میدانند.
نتیجه
به نظر میرسد باید منتظر تابستانی سخت برای کشور باشیم و با توجه به مصرف نزدیک به ۸۰ هزار مگاواتی در فصل گرم سال و دچار مشکل شدن با مصرف حدود ۶۰ هزار مگاوات، ناترازی برق شرایط سختی را چه برای بخش تولید و صنعت و چه اداری و چه بخش خانگی رقم بزند چالشی که میتواند روزهای سختی برای صنعت برق و وزارت نیرو رقم بزند و باید دید آیا راهکاری جز "کم مصرف کنید" برای متولیان پیشبینی خواهدشد یا خیر.
گزارش: سینا افشاریان
46