دولت هر روز بیش از قبل در حال شانه خالی کردن از زیر بار هزینههای درمان است. روزی با تفویض وظیفه پرداخت حق فنی داروخانهها به بیماران، روزی دیگر با اعمال هزینه بازاریابی و تحقیقات دارویی روی نسخه بیماران و امروز با تعرفهگذاری خدمات پرستاری که قرار است به صورت پایلوت در دو بیمارستان اجرایی شود. براساس این طرح از این پس مردم و مراجعهکنندگان به مراکز درمانی باید علاوه بر مخارج کلی دارو و درمان، هزینه دیگری برای خدمات پرستاری مراکز درمانی پرداخت کنند در حالی که در ابتدا قرار بود، دولت با تدوین آییننامه و تخصیص اعتباراتی از مجموع هزینههای دریافتی دولت از بیمارستانها درصدی را به پرستاران اختصاص دهند.
مرضیه وحیددستجردی، وزیر بهداشت روز گذشته در مراسم روز پرستار با اشاره به اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری به صورت پایلوت در دو بیمارستان تهران عنوان کرد: پرستارانی که با درد و رنج بیمار دست و پنجه نرم میکنند و این بیماریها گاهی به پرستاران منتقل میشود و هنگامی که پرستاری بر بالین بیمار عفونی قرار میگیرد، نگرانی دارد که مبتلا نشود، چگونه میتوان ناملایماتی که به پرستاران ما در مقابل بیماران صورت میگیرد را جبران کنیم. چراکه هیچ قانون و مصوبهای نمیتواند ایثارگریهای پرستاران را جبران کند.
وزیر بهداشت اضافه کرد: بر این اساس از ابتدای اردیبهشتماه امسال طرح تعرفهگذاری خدمات پرستاری در حداقل دو بیمارستان تهران یکی زیر نظر دانشگاه علومپزشکی تهران و دیگری زیر نظر دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی به صورت پایلوت اجرا میشود تا طی نتایج حاصل از آن تعرفهگذاری خدمات پرستاری را در سراسر کشور انجام دهیم. این اقدام که به گفته وزیر بهداشت برای جبران ناملایمات تحمیلی به پرستاران از جیب بیماران و به جای دولت صورت میگیرد، براساس قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری مورخ 13/4/86 در مجلس شورای اسلامی است. طبق تبصره 2 از ماده واحده قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، آییننامه اجرایی این قانون باید ظرف مدت شش ماه پس از تصویب، با همکاری مشترک وزارتخانههای رفاه و بهداشت و سازمان نظام پرستاری، تهیه و پس از تایید شورای بیمه خدمات درمانی به تصویب هیات وزیران میرسید که در پایان مهلت مقرر چنین اتفاقی نیفتاد.
زایش هزینههایی جدید برای حمایت از پرستاران از جیب بیماران به جای بودجههای دولتی به شکلی سرنوشت اجرای این طرح را تغییر داده است که پیش از این نیز نایبرییس شورایعالی نظام پرستاری عنوان کرده بود: اگر دولت واقعا بعد از پنج سال قصد اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری را دارد، باید اعتبار آن را در بودجه سال 91 لحاظ کند. علاوه بر اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری و حق فنی داروخانهها که منجر به تحمیل هرچه بیشتر هزینههای درمانی به مردم میشود، محاسبه هزینه بازاریابی و تحقیقات دارویی بر قیمت تمامشده دارو نیز از دیگر سیاستهای اینچنینی وزارت بهداشت است.
سال گذشته و همزمان با آغاز موج سوم افزایش قیمت دارو، قیمت داروهای مصرفی مردم برای سومین بار به بهانه محاسبه هزینه بازاریابی و تحقیقات دارویی افزایش پیدا کرد و رییس سازمان غذا و دارو عنوان کرد: صنایع دارویی کشور با مشکلات اقتصادی جدی مواجه هستند و پولی برای بازاریابی و تحقیق و توسعه ندارند به همین علت، آییننامه جدید قیمتگذاری دارو تدوین شده است که امسال با اجرای آن قیمت دارو با لحاظ کردن این هزینهها افزایش نسبی پیدا میکند.
تحمیل هزینههای درمانی از سوی دولت به مردم در شرایطی است که براساس آمارهای دولتی بیش از 60درصد از هزینههای درمان از سوی مردم پرداخت میشود و پیشبینی میشود این رقم با توجه به سه موج افزایش قیمت دارو در سال 90، افزایش تعرفههای بیمارستانی، شکلگیری گروههای فوق تخصصی گرانقیمت و حذف هزینههای درمان از سبد خانوار، تبعات اجرای قانون هدفمندی یارانهها بر نظام سلامت و تعیین تعرفههای غیرواقعی درمانی بیش از پیش افزایش یابد. از سوی دیگر، در حال حاضر 70هزار پرستار در کشور مشغول انجام خدمات پرستاری و بیش از 70هزار نفر نیز فارغالتحصیل این رشته مهم به دنبال استخدام هستند.
طبق استاندارد جهانی، حداقل نیروی لازم برای هر شیفت کار 8/1 نیرو به ازای هر تخت بیمارستان است و برای هر یکهزار نفر جمعیت در دنیا، حداقل سه پرستار وجود دارد. این رقم در کشورهای پیشرفته به هفت یا هشت پرستار میرسد درحالیکه در ایران این رقم یک نفر است. غفلت دولت از مشکلات معیشتی پرستاران در طول چند سال اخیر بیش از پیش با عدم تناسب حقوق دریافتی آنها با خدمات ارایهدهنده خود همراه بوده است. اما دولت و وزارت بهداشت در این اقدام جدید خود سعی دارند کمکاریهای صورتگرفته در تخصیص اعتبارات کافی در جهت حمایت مالی از پرستاران را از محل هزینههای پرداختی مردم تامین کنند. مسالهای که طبق قانون برنامه پنجم توسعه باید هرساله درصدی از میزان هزینههای درمانی مردم از جیب خود کاهش یابد در حالی که این مساله روندی روبهرشد دارد.
30145