اثر تحریم بر اقتصاد ایران چقدر است؟ خودتحریمی چگونه منجر به ناکارآمدی اقتصاد ایران شده است؟ این پرسشی است که دکتر محمد نهاوندیان در یادداشت تازه خود به آن پاسخ گفته است؟

رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران تحریم را مساله تازه یا برای اقتصاد ایران نمی داند و می نویسد:" تحريم، مسأله تازه‌اي براي اقتصاد ايران نيست. سه دهه است که فعالان اقتصادي با وجوه گوناگون تحريم و تهديد‌هاي بين‌المللي مواجه شده‌اند اما در چندسال اخير، تحريم اقتصادي ايران وارد مراحل تازه‌اي شده است که با روند گذشته، تفاوت آشکاري دارد. در دوره جديد، بانک مرکزي ايران تحريم شده و کشورهاي تحريم‌کننده به صورت مشخص، قطع روابط پولي و بانکي را هدف گرفته‌اند. نکته قابل توجه ديگر، تحريم نفتي ايران توسط اتحاديه اروپا است که به دليل ريسک بسيار بالايي که دارد، هيچ‌گاه در 30سال گذشته مطرح نشده بود.

به اين ترتيب مي‌توان گفت دور تازه تحريم‌ها نسبت به روند سه دهه گذشته، هم شدت و گستردگي بيشتري و هم اثر‌گذاري متفاوتي دارد."
نهامندیان اتکا به دولت‌محوري براي مقابله با تحريم را عامل مهمی در رکود اقتصادی دانسته و می افزاید:" اينگونه مي‌توان گفت که تحريم‌ها زماني بيشترين اثر‌گذاري را دارد که دولت، عامليت تجارت و بازرگاني را در اختيار داشته باشد.
بنابراين، در مورد آنچه از سوي برخي سياست‌مداران تحت عنوان «بي اثر بودن تحريم‌ها» عنوان مي‌شود اين است که تحريم مي‌تواند به تحول ساختاري و‌ گذار اقتصاد ايران از دولتي به بخش خصوصي يا کاهش اتکاي بودجه دولت و درآمدهاي ارزي به درآمدهاي نفتي کمک کند، بايد گفت تحريم‌ها حتا مي‌توانند در کنار عوارض و هزينه‌ها، داراي وجوه مثبت هم باشند و حتا در برخي موارد تحريمي، به مثابه عامل حمايت از توليد داخلي اثر کنند."
برای مطالعه متن کامل این یادداشت لطفااینجا را کلیک کنید.

منبع: خبرآنلاین