محفل روضه‌های خانگی، میراث ماندگار در اصفهان است که قدمت آن به قرن‌ها پیش می‌رسد و معنویت را در دل کوچه و خیابان‌های این شهر گسترش می‌دهد.

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، ماه های محرم و صفر در دل خود دامنه گسترده‌ای از فرهنگ و رسوم نهان داشته و مردم در مدل و روش‌های متعددی آموزه‌های دینی را منتقل کرده و عشق و ارادت خود را به امام حسین(ع) و خاندان عصمت و طهارت بروز می‌دهند.

بنابر روایت شبستان، آداب عزاداری که قرن ها در بین مردم رسم بوده و نسل به نسل منقل شده و همین آیین‌ها میراث ماندگار برای جامعه بشری شده است و امروز همین سنت های دیرینه به قدری برای نسل های جدید هم جذابیت دارد و آنان هم در همین مسیر گام بر می‌دارند.

محافل عزاداری از مساجد و حسینیه ها در رسم مردم فراتر رفته و به دل کوچه و خیابان ها رسیده است و همین اتفاق دلیلی برای فراگیری حزن و اندوه شهادت سالار شهیدان عالم در دل کوچه و خیابان هاست که معنوی را طنین انداز می کند.

عشق به امام حسین(ع) و ارادت به خوبان عالم، چنان در دل مردم زنده بوده که افراد با سلایق و علاقه های مختلف در این مسیر گام برمی دارند و سهم خود را حتی به اندک پذیرایی از عزاداران ایفا کرده و یا سینه به سینه پیام عاشورا را منتقل می کنند.

روضه های خانگی جلوه ممتازی از ارادتمندی مردم به امام حسین(ع) محسوب می شود که صدای عزداری و معنویت را به کوچه و خیابان های شهر و روستا می آورد و همین حرکت جریان ساز فرهنگی، در اصفهان سبقه طولانی داشته که در دل خانه های قدیمی روزنه یافته و شخصیت های بزرگ دینی مثل آیت الله شمس آبادی برای آن همت و اراده بکار گرفته‌اند.

گسترش روضه‌های خانگی در محله‌های مختلف در این روزها و سال‌ها هم ادامه دارد و صدای عزاداری‌ها صبح و عصر از منازل مردم اصفهان به گوش می‌رسد.

اصفهان پیگیر ثبت ملی روضه‌های خانگی در خانه‌های تاریخی

سال ۱۴۰۲ وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از ثبت ملی روضه های خانگی خبرداد که دامنه همه استان های کشور را پوشش می دهد اما اصفهان به لحاظ رسم و رسوم قدیمی و برپایی این دسته از مراسم ها به دنبال ثبت آن در خانه های تاریخی است.

منازل قدیمی مثل خانه بنکدار و یا منزل مرحوم آیت الله ابوالحسن شمس آبادی از گذشته میزبان روضه های حسینی بوده که این سال ها نیز این جلسات همچنان ادامه یافته و محل رفت و آمد عزاداران شده است.

خانه تاریخی بنکدار که به ثبت ملی آثار تاریخی رسیده، پس از گذشت سه قرن همچنان میزبان روضه‌های امام حسین(ع) در خیابان چهارباغ اصفهان است که فرزندان به رسم همیشگی پدران و اجداد خود این جریان فرهنگی را ادامه داده‌اند.

انتقال پیام عاشورا و دین در روضه امام حسین(ع)

جلسات روضه امام حسین(ع) که بیش از زمان های دیگر در بین مردم ترویج دارد و البته جلسات هفتگی قرآن و عترت هم در همین مسیر قرار دارد، بستر مناسبی برای انتقال پیام عاشورا و آموزه های دینی در بین مردم به حساب می آید.

چنین مراسم‌هایی که از روی اخلاص در منازل و مساجد برگزار می شود اگر با محتوای غنی همراه شود، آنگاه منافع آن به مردم رسیده و حاضرین و غایبین از فیض آن در دنیا و آخرت بهره می‌گیرند.

آیت الله سید یوسف طباطبایی نژاد امام جمعه اصفهان به تاثیر روضه خوانی و جلساتی از این قبیل اشاره کرد و گفت: اگر پشتوانه دینی داشته باشد، تاثیرات‌ آن در جامعه بسیار بوده و افراد از آن بهره می‌برند.

وی ادامه داد: مداحان و سخنرانان در جلسات روضه موضوعات دینی و مورد نیاز مردم را بیان کنند و نسل های جدید هم به چنین مراسم‌هایی دعوت شوند.

آیت الله طباطبایی نژاد با اشاره به علاقه مندی مردم به جلسات روضه امام حسین(ع) تصریح کرد: پشتوانه دینی و بیان حقایق این قیام بسیار مهم بوده و بر ارزش نقش چنین جلساتی می‌افزاید.

جریان سازی روضه‌های خانگی با حمایت از متولیان

برپایی روضه های خانگی با گسترش شهرها و دغدغه های آن، نیازمند حمایت برای توسعه و گسترش آن است و گاهی بعضی از اتفاقات مثل فراگیری بیماری کرونا بر این حرکت تاثیر گذاشته و باید با وجود رونق آن، بر کیفیت و کمیت چنین برنامه‌ای افزود.

موسسه فرهنگی و تبلیغی ثاقب از سال ۱۳۹۹ حرکت حمایت از جلسات روضه‌های خانگی را در اصفهان آغاز و این بنیاد در سطح ملی این سال ها فعالیت می کند که در اعزام مبلغ و جریان سازی روضه‌های خانگی نقش دارد.

حجت الاسلام مهدی کشاورز، مدیر موسسه فرهنگی و تبلیغی ثاقب پیرامون شکل گیری این حرکت فرهنگی گفت: تعدادی از طلاب و روحانیون اصفهان در سال ۱۳۹۹ برای رونق مجدد به روضه‌های خاگی با شرایط کرونا، این حرکت را آغاز کرده و امروز در سطح ملی اعزام مبلغ به جلسات خانه‌ها و تسهیل گری چنین مراسم‌هایی کار پیش می‌رود.

وی با بیان اینکه سخنرانان مورد مصاحبه و ارزیابی علمی و صلاحیت فردی قرار می‌گیرند، خاطرنشان کرد: سامانه الکترونیکی برای این موضوع و همچنین تسهیل گری برگزاری جلسات روضه‌های خانگی پیش بینی شده و تحت وب فعالیت دارد.

حجت الاسلام کشاورز به تاثیرات روضه‌های خانگی اشاره کرد و گفت: صداقت و اخلاص در نیت در چنین مراسم‌هایی فراگیر بوده و فرد به دور از هیجان و تنها برای تعمیق معنویت برای برگزاری این مراسم‌ها اقدام می‌کند.

وی یادآورشد: مختصر و کوچک بودن مراسم در مقایسه با مراسم مساجد، امکان گفتگوی دو طرفه سخنران و مخاطب را فراهم کرده و سوال و جواب دینی و اخلاقی صورت می‌گیرد.

مدیر موسسه فرهنگی و تبلیغی ثاقب، تسهیل دسترسی به روحانیون و کارشناسان دینی در هر محله را از دستاوردهای روضه‌های خانگی بیان کرد و اذعان داشت: مردم قبل و بعد از جلسه روضه خانگی با روحانیون ارتباط گرفته و سوالات دینی خود را می‌پرسند.

وی خاطرنشان کرد: معنویت در قالب چنین مراسم هایی به خانه‌ها و کوچه‌ها و محله های شهر و روستا می رسد و این فیض معنوی برای سعادت مندی جامعه موثر است.